Promocija knjige o zločinu u Tuzli

U Bijeljini su večeras promovisani knjiga Dragana Mrkajića "Tuzlanska kolona" i dokumentarni film o zločinu nad vojnicima ЈNA 15. maja 1992. godine na Brčanskoj malti u Tuzli.

Republika Srpska 14.05.2017 | 21:50
Promocija knjige o zločinu u Tuzli
Autor kaže da je na knjizi radio gotovo godinu dana, skupljajući svu dostupnu dokumentaciju o događaju, njegovim uzrocima i posljedicama, a kao njeno posebno bogatstvo izdvaja živu riječ 35 učesnika stradalničke kolone.

Mrkajić je rekao novinarima da ova knjiga čuva od zaborava i opominje da se zlo ne bi ponavljalo, te dodao da je u ovom zločinačkom napadu muslimansko-hrvatskih formacija ubijeno mnogo njegovih prijatelja iz Tuzle, gdje je do rata živio.



Na promociji u gradskom Bioskopu, Mrkajić je podsjetio da su bila tri pokušaja da se sudi odgovornima za "Tuzlansku kolonu", nalogodavcima i zločincima koji su pucali ranjenicima u usta i zlostavljali zarobljenike u tuzlanskim kazamatima.

On kaže da je u dva slučaja donesena oslobađajuća presuda, a u trećem je presuđena kazna od godinu i po zatvora, koja još nije i izvršena.

"Mislim da to potvrđuje da nema političke volje da se sudi za `Tuzlansku kolonu`", zaključio je Mrkajić.

Muslimanske snage su 15. maja 1992. godine u Tuzli iz zasjede napale kolonu pripadnika ЈNA i ubile 59, a ranile 44 vojnika.

Izvor/foto: SRNA

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

CIJELA ISTINA

15.05.2017 04:46

To je samo bila reakcija,na sve ono sto se desavalo u aprilu mjesecu u Bijeljini,Zvorniku,Brckom,Bratuncu,Doboju,oko Teocaka.......Sto su uopste ostavljali vojsku u kasarni u naselju Kozlovac,i u centralnoj kasarni "Husinska buna"???? Zar je neko mislio da ce biti drugaciji ishod?Cak i poslije Dobrovoljacke?Poslije svih desavanja na svim stranama????? PRVI KOJI TREBAJU NA OPTUZENICKU KLUPU,SU NEODGOVORNI OFICIRI I ZAPOVJEDNICI JNA,koji su naredjivali borbena dejstva oko Teocaka,Tinje,Potpeci,Kalesije,Zvornika,na Majevici,protiv PLa,Zelenih Beretki,HVOa i HOSa,a istovremeno su ostavili na milost i nemilost ljude u kasarnama,da ih ovi pobrojani u odmazdi namjerno pobiju,da bi se imao alibi za nastavak ratnih dejstava.TO JE CIJELA ISTINA O TUZLI,KOJU NI SRBI NI BOSNJACI NE ZELE DA CUJU.To je ono,od cega svi bjeze.....I Srbima,i Bosnjacima,tad samo Muslimanima,odgovarala je krv....Nit je JNA bila nevinasce koje je skakalo po okolnim gradovima i planinama i rokala artiljerijom i cistila za srpski racun,niti druga strana koja tvrdi da je neko bio "neodgovoran" iz kolone i zapucao,vec su bili krvolocni i zeljni osvete zbog aprilskih desavanja i borbi gdje su imali velike gubitke u ljudstvu ai u teritorijama.A i oni su u dolini Sprece i oko Srebrenice cistili Srbe vec tada.....

ODGOVORITE