Ђиро: Сјајни Кинтана преузео розе мајицу!

Колумбијац Наиро Кинтана тријумфовао је на до сада најтежој етапи стотог издања Трке кроз Италију.

Остали спортови 14.05.2017 | 20:30
Ђиро: Сјајни Кинтана преузео розе мајицу!
На деветој етапи, бициклисти су возили од Монтенеро ди Бисакија до ултра тешког успона на Блокхаус.

Возач Мувистара потпуно је “одувао“ конкуренцију на успону прве категорије и на крају заслужено славио 24 секунде испред Француза Тиба Пиноа и Холанђанина Тома Думулана.

Возачи су на 138 километру од циља кренули на Блокахау чији је просечни нагиб око девет процената. Мувистар је од почетка диктирао темпо, а бициклисти су полако кренули да отпадају од главне групе.

Међу њима био је и Боб Јунгелс који је носио розе мајицу, као и први возач БМЦ екипе Тиџеј Ван Гардерен.

Успону је претходио велики пад у групи, а на земљи су се нашли неки од главних кандидата за генерални пласман, као што су Герант Томас, Микел Ланда, Адам Јејтс и Вилко Келдермен који је морао да одустане. Томас је етапу на крају завршио са великих 5:08 заостатка, што га је доста удаљило из трке за генерални пласман.

На око седам километара до циља група се потпуно распала, а напред су остали само Наиро Кинтана, Винченцо Нибали и Тибо Пино, док су иза њих били Том Думолан, Доменико Поцовиво, Бауке Молема и Илнур Закарин.

Одлучујући напад, Колумбијац је задао на нека четири километра до циља, а остали нису успели да га стигну до циља. Двоструки освајач Ђиро д’Италије, Нибали, “експолодирао“ је у завршници, па је на крају завршио тек на петој позицији са минутом заостатка.

У генералном пласману Кинтана има 28 секунди предности у односу на Француза Тиба Пиноа и 30 у односу на бициклисту екипе Санвеб, Тома Думулана.

У понедељак је на програму дан паузе, а бициклисте у уторак очекује десета етапа и хронометар дужине 39,8 километара од Фолиња до Монтефалча. У питању није класични равни хронометар, већ су организатори убацили и мање успоне, па ћемо видети како ће бициклисти реаговати, а велики фаворит за победу је Том Думулан.

Ђиро д'Италија:

генерални пласман:

1. Наиро Кинтанаа 42:06:09
2. Тибо Пино 0:28
3. Том Думулан 0:30
4. Бауке Молема 0:51
5. Винченцо Нибали 1:10

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар