Điro: Sjajni Kintana preuzeo roze majicu!

Kolumbijac Nairo Kintana trijumfovao je na do sada najtežoj etapi stotog izdanja Trke kroz Italiju.

Ostali sportovi 14.05.2017 | 20:30
Điro: Sjajni Kintana preuzeo roze majicu!
Na devetoj etapi, biciklisti su vozili od Montenero di Bisakija do ultra teškog uspona na Blokhaus.

Vozač Muvistara potpuno je “oduvao“ konkurenciju na usponu prve kategorije i na kraju zasluženo slavio 24 sekunde ispred Francuza Tiba Pinoa i Holanđanina Toma Dumulana.

Vozači su na 138 kilometru od cilja krenuli na Blokahau čiji je prosečni nagib oko devet procenata. Muvistar je od početka diktirao tempo, a biciklisti su polako krenuli da otpadaju od glavne grupe.

Među njima bio je i Bob Jungels koji je nosio roze majicu, kao i prvi vozač BMC ekipe Tidžej Van Garderen.

Usponu je prethodio veliki pad u grupi, a na zemlji su se našli neki od glavnih kandidata za generalni plasman, kao što su Gerant Tomas, Mikel Landa, Adam Jejts i Vilko Keldermen koji je morao da odustane. Tomas je etapu na kraju završio sa velikih 5:08 zaostatka, što ga je dosta udaljilo iz trke za generalni plasman.

Na oko sedam kilometara do cilja grupa se potpuno raspala, a napred su ostali samo Nairo Kintana, Vinčenco Nibali i Tibo Pino, dok su iza njih bili Tom Dumolan, Domeniko Pocovivo, Bauke Molema i Ilnur Zakarin.

Odlučujući napad, Kolumbijac je zadao na neka četiri kilometra do cilja, a ostali nisu uspeli da ga stignu do cilja. Dvostruki osvajač Điro d’Italije, Nibali, “ekspolodirao“ je u završnici, pa je na kraju završio tek na petoj poziciji sa minutom zaostatka.

U generalnom plasmanu Kintana ima 28 sekundi prednosti u odnosu na Francuza Tiba Pinoa i 30 u odnosu na biciklistu ekipe Sanveb, Toma Dumulana.

U ponedeljak je na programu dan pauze, a bicikliste u utorak očekuje deseta etapa i hronometar dužine 39,8 kilometara od Folinja do Montefalča. U pitanju nije klasični ravni hronometar, već su organizatori ubacili i manje uspone, pa ćemo videti kako će biciklisti reagovati, a veliki favorit za pobedu je Tom Dumulan.

Điro d'Italija:

generalni plasman:

1. Nairo Kintanaa 42:06:09
2. Tibo Pino 0:28
3. Tom Dumulan 0:30
4. Bauke Molema 0:51
5. Vinčenco Nibali 1:10

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar