Кандидати за новог митрополита

Сабор Српске православне цркве почеће 15. маја о. г. вишедневно засједање, на којем би требало да се, између осталог, одлучи и ко ће бити нови митрополит дабробосански.

Босна и Херцеговина 14.05.2017 | 17:05
Кандидати за новог митрополита
Ова позиција је упражњена од смрти митролопита Николаја, који се упокојио 28.10.2015. године. Администратор митрополије у том периоду је био владика захумско-херцеговачки Григорије.

Григорије је недавно изјавио да га не интересује позиција митрополита, што је знак да су његови напори да му се на управљање дају (спајањем) и митрополија и епархија, којом сада влада, доживјели неуспјех.

На прошлом Сабору, Григорије је имао намјеру да буде изабран за митроплита и да задржи под својом контролом и епархију захумско-херцеговачку: Григорије је, такође, тражио да остале владике из БиХ буду подређене митрополиту, да му подносе финансијске извјештаје, а он би био једини који би имао директну везу са врхом СПЦ у Београду и Патријархом.

Његове планове и захтјеве спријечила је снажна линија унутар СПЦ-а, коју предводи епископ бачки Иринеј.

Патријарх Иринеј тада је, ипак, успио издејствовати да Григорије настави да администрира митрополијом док се не постигне консензус око тога ко ће да да је води. Патријарх је то учинио по наговору Милорада Додика.

Григорије је, упркос изјави да га та висока позиција не занима, и даље кандидат за митрополита.

Међутим, од прошлог Сабора ствари су се значајно промијениле и не иду у корист Григорију - у отвореном је сукобу са властима Србије, а тешко су пољуљани и његови односи са Милорадом Додиком, чије повјерење више не ужива у мјери у којој је то било до прије неколико мјесеци.

Додик, како се тврди, не опрашта Григорију сусрете са Морин Кормак, амбасадором САД у БиХ, коју шеф СНСД-а сматра кључном за његово доспјеће на црну листу САД-а.

Григорије се у јавним иступима веома позитивно изјаснио о амбасадорки Кормак.

Међутим, то је само мањи дио сукоба, који се нуди јавности како би се показало Григоријево невјерство; Стварни сукоб између Додика и Григорија је што лидер СНСД-а више не успијева да задовољи менаџерско-финансијске апетите владике, којему су овоземаљска добра толико драга да их је потпуно подредио оноземаљским, која промовише. Уз то, бројне фирме које је Григорије, директно/индиректно контролисао доживјеле су пропаст и оставиле велике дугове.

Григорију неће бити лако на Страшном суду, кад за то дође вријеме.

До тада, неће му бити лако ни на Сабору, јер је велики број противкандидата за позицију митрополита: То су владике Хризостом, Митрофан, Лонгин и Фотије.

Ко ће постати митроплит требало би да се зна око 20 маја.

Унутар СПЦ-а је, осим овог питања, још низ других око којих се владике оштро сукобљавају. Једно од њих је и што патријарх Иринеј наставља са праксом читања славе под Додиковим ђурђевданским шатором.

Много је владика незадовољних овим Иринејевим поступцима, а питање је да ли ће патријарх ићи под шатор и будућег предсједника Републике Српске, након избора 2018. године?!

Извор: слободанвасковиц.блогспот.ба

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

аа

14.05.2017 15:15

Каква је ово мафија

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзони

14.05.2017 16:42

Зесца мафија и спијунцине!

Name

Михаило МИКИЦ

15.05.2017 03:18

Није то мафија вец су то издајници Бога и СРБства: Православља и Светосавља као врхунца хрисцанске православне националне идеологије и СРБског нацина зивота. Они као екуменисти, паписти и комунисти сада раде на стварању покрајински православни "цркви" попут "македонске, црногорске а сада и босанске!" Зато дјеца комунизма тразе сада у СПЦ издајнике који це попут Јуде за тридесет сребреника да продају Истину Христову и Правду Бозију, да продају Светосавље као врхунц хрисцанске православне националне идеологије и СРБског нацин зивота, и за рацун свога Оца дјавола по зељи својих комунистицки Отаца за сваки покрајински народ које су оби њихови измислили сатириц СРБство да организују покрајинске "цркве" попут македонске, црногорске а сада босанске и сутра хрватске. Медјутим, Омофор Светог Саве неце моци људске гњиде лако да цјепају. Људи снују а Бог одредјује

Name

Дон Кихот

14.05.2017 15:28

Сви могу само немојте да то буде Григорије....није дорастао тој часној дужности,опрости ми Боже, али ти си свједок и просуди !

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

14.05.2017 16:24

НЕ МОЖЕ БИТИ БОЉЕ РЕЧЕНО НЕГО МАФИЈА СВАКА ЧАСТ КО ИМ ВЈЕРУЈЕ АЛАЛ МУ ВЈЕРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А коме

14.05.2017 18:56

Или цему ти вјерујес?

Name

Зоол

14.05.2017 16:29

Какви су неби ме чудило да опет подјеле цркву као пре 1000 година само сад да буде Српска и Српска али две и јос да нас убједе да се разликују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Зоол

14.05.2017 17:54

Српска православна црква настала је пре 798 година,а о цему ти прицас ко то зна.

Name

зоолу

14.05.2017 19:55

О чему ти пишеш свега ти? Којих 1000 година?

Name

Милојко

14.05.2017 20:26

Српска православна црква је настала 1920 а оно на ста ти алудирас се звало Пећка архиепископија а касније Пећка Патријаршија

Name

Вања

14.05.2017 21:36

Зоол се вјероватно реферирао на раскол или скизму цркве на истоцну и западну 1054. године и подјелу народа, подјелу крсцанства коју зивимо и данас.. Не схватам засто су људи у старту тако агресивни и нападају нецију мисао без трунке аргумената и без да покусају прво схватити ста је неко хтио реци.. Овдје су људи тако исфрустрирани свим и свацим а не цинимо ниста да промијенимо стање у дрзави које нас цини таквима. Тузни смо и јадни, сви заједно!

Name

Сведска

14.05.2017 17:17

Нормалан цовјек од оваквих се дистанцира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

14.05.2017 18:49

Сви су они добри трговци,њихов возни парк вриједан будзета РС,Глигорије је сица ста раде ови у Б.Л.ЈЕДИНА ИНСТИТУЦИЈА КОЈА УЗОМА ПАРА КОЛИКО ЈОЈ ТРЕБА А НЕПЛАЦА ПОРЕЗ,ВОЛИО БИХ ВИДЈЕТИ И ЈЕДНУ АКЦИЈУ ГДЈЕ СУ НЕКОМ ПОМОГЛИ КАД ЈЕ ТРЕБАЛО ЗА ЛИЈЕЦЕЊЕ,САМО УЗИМАЈУ.ЈЕДИНИ КОЈИ ЈЕ ЗАСЛУЗАН ПОСТОВАЊА И ДА МУ СЕ КЛАЊА ДО ЗЕМЉЕ ЈЕ ПОКОЈНИ ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ,А СВИ ОСТАЛИ МУТНА ВОДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

14.05.2017 19:00

Вјерујем у Христа Бога и светитеље насе а не у Владике и попове САЦУВАЈ НАС БОЗЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борислав

14.05.2017 21:41

Лично мислим да би владика Лонгин био најбољи кандидат. Неверујем да би дозволио да се политичари мешају у посао цркве а уједно мислим да није ни са ким у вези. Остале владике су на жалост ушле у политички бизнис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

21.05.2017 19:55

Лонгин је најбољи избор, ревносан и није екумениста.

Name

ннн

15.05.2017 07:13

Владика Григорије је најбољи и једини кандидат за Митрополита!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рато

16.05.2017 09:30

Ко је смјестио Кацавенди?Е тај ће да отпадне и никад на трон.Црква зна све немојте се лозити на шибицу. Часна је, велика је,и моћна је наша Српска Православна Црква.Онај који је препородио и уздигао СПЦ у Семберији и Мајевици,изградио,обновио све порушено тај је уништен по налогу Сарајева.А ко је то обавио????

Name

ннн

16.05.2017 09:37

Додик и Григорије.Питао си ко је обавио.