БиХ са Кином путем развоја

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић потписао је у Пекингу споразум о сарадњи са Кином у области развоја, инфраструктуре и туризма, чиме је БиХ формално постала дио пројекта "Један појас, један пут" у коме је Кина ставила на располагање више од 100 милијарди евра за различите пројекте.

Босна и Херцеговина 14.05.2017 | 13:43
БиХ са Кином путем развоја
"У наредне три године Кина ће додијелити 10.000 стипендија за школовање и на обуку је спремна да прими 5.000 младих инжењера и научника", истакао је Шаровић, који у Кини учествује на форуму на високом нивоу "Један појас, један пут".

Као потврда ефикасне сарадња између БиХ и Кине данас је потписан и Меморандум о разумијевању, у оквиру Иницијативе економског појаса дуж Пута свиле и поморског пута свиле за 21. вијек, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

Шаровић је у Пекингу разговарао и са представницима комапније "Вонг фанг", те најавио да ће они сљедећи мјесец посјетити локацију Дабар у Републици Српској да би са надлежним властима почели званичне разговоре, као и да би извршили процјене вриједности и кредибилности инвестиције.

Осим о изградњи хидроелектране Дабар, Шаровић је са представицима компаније која је у Републици Српској градила термоелектрану Станари, разговарао и о скором завршетку процеса уговарања термоелектране Бановићи.

Шаровић је данас говорио на посебној сесији посвећеној трговини и имао је више билатералних сусрета, док су за сутра најављени бројни разговори са кинеским инвеститорима и компанијама.

Кина је издвојила 45 милијарди долара за подршку инфраструктури и трговини на међународном плану, а да је БиХ дио цијелог тог пројекта, наводе из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

Током боравка у Пекингу, Шаровић ће са представницима кинеских компанија разговарати о реализацији већ уговорених пројеката као што су "Поwерцхина- Синохyдро", пројекат ауто-пута Гламочани-Млиништа у Републици Српској у дужини од 62 километра, те пројекти термоелектрана Бановићи и Тузла.

На форуму у Пекингу учествује око 100 делегација земаља свијета, 30 премијера и предсједника међу којима и предсједник Русије Владимир Путин.

Извор: агенције

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

***

14.05.2017 12:48

Ја имам пројекат за Кинезе, два велелепна моста и један тунел, пројекат спаја пут Авноја и лицку магистралу. Други далеко дузи тунел би био испод Грмеца. Треци тунел би био испод Козаре. Тај пут би спајао Орахову на Сави са лицком магистралом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шарлатан

14.05.2017 12:52

Какве ти везе Шаровићу имаш са изграђеном ТЕ Станари, договреним пројектима аутопута Бања Лука - Млиништа, ХЕ Горњим хоризонтима, ТЕ Гацко 2 и краком Јужног тока!? Туђим перјем се китиш, нити имаш овлаштења да ишта договараш! То су све Додикови пројекти са Кинезима и Русима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

14.05.2017 14:16

Додик је предсједник ентитета који нема право на самостално спољно политичко и трговинско дјеловање.

Name

Мика

14.05.2017 16:46

Кинези додју код Саровица и казу " Додик нас моли да правимо неки пут до Гламоца, ста ти Мирко мислис о томе посто ако несто будемо хтјели правити морамо са тобом потписати споразум јер си ти дрзавни министар." Је ли ти сад јасно ста има Саровиц са тим путем?

Name

Труе

14.05.2017 18:01

Бања Лука-Млиништа, Бања Лука-Приједор-Нови Град, цементара у Новом, ТЕ Гацко...мислим да је лако сконтати ко има користи, ко ће профитирати у овим посливима...док сви то заједно враћамо и плаћамо.

ОДГОВОРИТЕ