Упозорење БиХ на цyбер нападе

Глобални хакерски напад који је изведен у петак, могао би да се понови већ сутра, упозорили су безбједносни стручњаци. Вирус "WаннаЦрyпт" заразио је у петак више од 125. 000 компјутерских система у више од 100 земаља широм свијета.

Босна и Херцеговина 14.05.2017 | 11:58
Упозорење БиХ на цyбер нападе
"Пуно је новца у овоме и нема разлога да престану са нападима. Не треба им заправо много труда да промијене код и нападну поновно. Неће можда то учинити овај викенд, али у понедјељак ујутро би могли", упозорио је стручњак из "МалwареТецха", пише "ББЦ".

Из БХ Телецома је стигло упозорење грађанима Босне и Херцеговине. Из компаније су саопштили да је у питању је "Рансомwаре" верзија малwаре-а са називом "WанаЦрyптор" (WаннаЦрy и WЦрy) која је модификована на 27 језика и довољно је само да кликнете на заражени линк или садржај у прилогу (атацхмент) како би заразили свој рачунар или све рачунаре у истом мрежном окружењу, с обзиром да се за ширење малwареа користи увелико присутан СМБ протокол.

"До сада пријављени начини инфекције укључују заражене линкове у емаил порукама, заражене линкове у ПДФ документима као и ЗИП датотеке заштићене шифром које садрже ПДФ документе помоћу којих започиње ланац инфекције. Овај малwаре користи методе социјалног инжињеринга и маил пхисхинга и у најчешћем броју случајева усмјерен је према упосленицима компанија кориштењем заражених маил порука", саопштили су из БХ Телецома.

Како се даље наводи, овај малwаре манифестује се кроз криптовање података на хард диску рачунара и на тај начин онемогућава жртви напада приступ властитим подацима, све док жртва напада не плати накнаду за кључ помоћу којег је могуће извршити дешифровање података.

Из БХ Телецома истичу да креатори малwаре програма покушавају да изнуде новац од корисника на начин да приликом отварања заражених датотека, корисник добија информацију да је отварање онемогућено и аутоматски се отвара прозор са упутствима на који начин се може уплатити новац или ће се подаци неповратно изгубити.

"Најбољи начин заштите у овим случајевима је превенција од корисника рачунара који се требају придржавати наведених упута и не отварати аттацхмент-е у емаил порукама од стране непознатих пошиљалаца и са сумњивим линковима", поручили су из овог телеком оператера.

Извор: Радиосарајево.ба

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Футура бб

14.05.2017 11:24

То је стара вијест.Код нас су Хакери вец били и оцистили Бобар Банку,ИРБ Банку,Мтс , Рафинерију ,Бирац,итд. Сад убацују Вирус у Љубију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ех

15.05.2017 06:51

Убациће гдје год стигну

ОДГОВОРИТЕ