Upozorenje BiH na cyber napade

Globalni hakerski napad koji je izveden u petak, mogao bi da se ponovi već sutra, upozorili su bezbjednosni stručnjaci. Virus "WannaCrypt" zarazio je u petak više od 125. 000 kompjuterskih sistema u više od 100 zemalja širom svijeta.

Bosna i Hercegovina 14.05.2017 | 11:58
Upozorenje BiH na cyber napade
"Puno je novca u ovome i nema razloga da prestanu sa napadima. Ne treba im zapravo mnogo truda da promijene kod i napadnu ponovno. Neće možda to učiniti ovaj vikend, ali u ponedjeljak ujutro bi mogli", upozorio je stručnjak iz "MalwareTecha", piše "BBC".

Iz BH Telecoma je stiglo upozorenje građanima Bosne i Hercegovine. Iz kompanije su saopštili da je u pitanju je "Ransomware" verzija malware-a sa nazivom "WanaCryptor" (WannaCry i WCry) koja je modifikovana na 27 jezika i dovoljno je samo da kliknete na zaraženi link ili sadržaj u prilogu (atachment) kako bi zarazili svoj računar ili sve računare u istom mrežnom okruženju, s obzirom da se za širenje malwarea koristi uveliko prisutan SMB protokol.

"Do sada prijavljeni načini infekcije uključuju zaražene linkove u email porukama, zaražene linkove u PDF dokumentima kao i ZIP datoteke zaštićene šifrom koje sadrže PDF dokumente pomoću kojih započinje lanac infekcije. Ovaj malware koristi metode socijalnog inžinjeringa i mail phishinga i u najčešćem broju slučajeva usmjeren je prema uposlenicima kompanija korištenjem zaraženih mail poruka", saopštili su iz BH Telecoma.

Kako se dalje navodi, ovaj malware manifestuje se kroz kriptovanje podataka na hard disku računara i na taj način onemogućava žrtvi napada pristup vlastitim podacima, sve dok žrtva napada ne plati naknadu za ključ pomoću kojeg je moguće izvršiti dešifrovanje podataka.

Iz BH Telecoma ističu da kreatori malware programa pokušavaju da iznude novac od korisnika na način da prilikom otvaranja zaraženih datoteka, korisnik dobija informaciju da je otvaranje onemogućeno i automatski se otvara prozor sa uputstvima na koji način se može uplatiti novac ili će se podaci nepovratno izgubiti.

"Najbolji način zaštite u ovim slučajevima je prevencija od korisnika računara koji se trebaju pridržavati navedenih uputa i ne otvarati attachment-e u email porukama od strane nepoznatih pošiljalaca i sa sumnjivim linkovima", poručili su iz ovog telekom operatera.

Izvor: Radiosarajevo.ba

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Futura bb

14.05.2017 13:24

To je stara vijest.Kod nas su Hakeri vec bili i ocistili Bobar Banku,IRB Banku,Mts , Rafineriju ,Birac,itd. Sad ubacuju Virus u Ljubiju.

ODGOVORITE
Name

eh

15.05.2017 08:51

Ubaciće gdje god stignu

ODGOVORITE