Отцјепљење С. Ирске због Бреxита?

Бивши премијер Велике Британије Тони Блер, који је у мају објавио да се врац́а у политику, вец́ је покренуо широку кампању против Бреxита.

Свијет 14.05.2017 | 11:11
Отцјепљење С. Ирске због Бреxита?
Блер је изјавио да би Сјеверна Ирска могла да преиспита своје чланство у Уједињеном Краљевству због изласка земље из Европске уније. Према његовим ријечима, одлука која је донијета на националном референдуму може да буде промијењена. Године 1998. Тони Блер, који је тада био британски премијер, и ирски премијер Берти Ахерн потписали су споразум у Белфасту.

Овај документ је окончао крвави тродеценијски сукоб ирских националиста и присталица остајања Сјеверне Ирске у саставу Велике Британије. Према Блеровим ријечима, споразум сада захтијева преиспитивање усљед изласка Велике Британије из Европске уније. "Споразум из Белфаста био је заснован на томе да су обје земље чланице Европске уније.

Због тога је потребно исправити неке његове одредбе усљед Бреxита“, навео је Блер вјероватно алудирајуц́и на то што Сјеверни Ирци, незадовољни изласком из ЕУ, могу да захтијевају проглашење независности од Британије и уједињење с Ирском Републиком ради останка у ЕУ.

"Надам се да ц́е Сјеверна Ирска остати дио Уједињеног Краљевства, али требало је очекивати овакве посљедице Бреxита. То је први пут да Британија и Ирска Република иду у различитим правцима“, додао је бивши премијер.

Наступајуц́и пред члановима Европске народне партије Блер је изјавио да Бреxит није неизбјежан. Према његовим ријечима, "картел медија наклоњених десници“ покушава да убиједи британске грађане да ова одлука не може да буде преиспитана.

"Бреxит значи да ц́е се сада све више грађана залагати за уједињење Ирске“, закључио је он. Белфаст је заједно са Шкотском и Гибралтаром у више наврата исказивао незадовољство одлуком Лондона да напусти Европску унију јер регион од ЕУ добија значајне субвенције.

Дио житеља Сјеверне Ирске који подржавају партију Шин Фејн залаже се за одвајање од Велике Британије и уједињење с Републиком Ирском.

Извор: Спутњик

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Хм

14.05.2017 11:43

Неце проци ни10 година, а старе европске нације це се наци у нерјесивим проблемима. Неки бас хоце својски свјетски сукоб, ваљда су закљуцили да је превисе становниства на планети а уз то, потросња енергије по глави становника, из дана у дан расте. Рат у Југославији је био предсказање свеопсте катаклизме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.19.Мај.2017

19.05.2017 05:23

ЗА РАТ СУ КРТИВИ ХОШТАПЛЕРИ КО ШТОСУ,БЛЕР,СОЛАНА,ОЛБРАЈТОВА,ВЕСНЕР КЛАРК,ВОКЕР И СВИ ЧЕЛНИЦИ НАТО АЛИЈАНСЕ.НА ЧЕЛУ СА АМЕРИМА.СВЕ ДОК БУДУ,АМЕРИ НА ЧЕЛУ НАТА НЕМА МИРА У СВЕТУ.

ОДГОВОРИТЕ