Otcjepljenje S. Irske zbog Brexita?

Bivši premijer Velike Britanije Toni Bler, koji je u maju objavio da se vraća u politiku, već je pokrenuo široku kampanju protiv Brexita.

Svijet 14.05.2017 | 11:11
Otcjepljenje S. Irske zbog Brexita?
Bler je izjavio da bi Sjeverna Irska mogla da preispita svoje članstvo u Ujedinjenom Kraljevstvu zbog izlaska zemlje iz Evropske unije. Prema njegovim riječima, odluka koja je donijeta na nacionalnom referendumu može da bude promijenjena. Godine 1998. Toni Bler, koji je tada bio britanski premijer, i irski premijer Berti Ahern potpisali su sporazum u Belfastu.

Ovaj dokument je okončao krvavi trodecenijski sukob irskih nacionalista i pristalica ostajanja Sjeverne Irske u sastavu Velike Britanije. Prema Blerovim riječima, sporazum sada zahtijeva preispitivanje usljed izlaska Velike Britanije iz Evropske unije. "Sporazum iz Belfasta bio je zasnovan na tome da su obje zemlje članice Evropske unije.

Zbog toga je potrebno ispraviti neke njegove odredbe usljed Brexita“, naveo je Bler vjerovatno aludirajući na to što Sjeverni Irci, nezadovoljni izlaskom iz EU, mogu da zahtijevaju proglašenje nezavisnosti od Britanije i ujedinjenje s Irskom Republikom radi ostanka u EU.

"Nadam se da će Sjeverna Irska ostati dio Ujedinjenog Kraljevstva, ali trebalo je očekivati ovakve posljedice Brexita. To je prvi put da Britanija i Irska Republika idu u različitim pravcima“, dodao je bivši premijer.

Nastupajući pred članovima Evropske narodne partije Bler je izjavio da Brexit nije neizbježan. Prema njegovim riječima, "kartel medija naklonjenih desnici“ pokušava da ubijedi britanske građane da ova odluka ne može da bude preispitana.

"Brexit znači da će se sada sve više građana zalagati za ujedinjenje Irske“, zaključio je on. Belfast je zajedno sa Škotskom i Gibraltarom u više navrata iskazivao nezadovoljstvo odlukom Londona da napusti Evropsku uniju jer region od EU dobija značajne subvencije.

Dio žitelja Sjeverne Irske koji podržavaju partiju Šin Fejn zalaže se za odvajanje od Velike Britanije i ujedinjenje s Republikom Irskom.

Izvor: Sputnjik

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Hm

14.05.2017 11:43

Nece proci ni10 godina, a stare evropske nacije ce se naci u nerjesivim problemima. Neki bas hoce svojski svjetski sukob, valjda su zakljucili da je previse stanovnistva na planeti a uz to, potrosnja energije po glavi stanovnika, iz dana u dan raste. Rat u Jugoslaviji je bio predskazanje sveopste kataklizme.

ODGOVORITE
Name

Neđo.19.Maj.2017

19.05.2017 05:23

ZA RAT SU KRTIVI HOŠTAPLERI KO ŠTOSU,BLER,SOLANA,OLBRAJTOVA,VESNER KLARK,VOKER I SVI ČELNICI NATO ALIJANSE.NA ČELU SA AMERIMA.SVE DOK BUDU,AMERI NA ČELU NATA NEMA MIRA U SVETU.

ODGOVORITE