Биће Парма опет велика!

Улетели Кинези са 10. 000. 000 евра, Креспо се пита за све, за пет година као Аталанта! Промена власничке структуре у славном италијанском клубу.

Фудбал 15.05.2017 | 13:00
Биће Парма опет велика!
Куда Милан и Интер, туда и Парма! Пошто су ушли међу Росонере и Неразуре, Кинези су решили да гурну лову у још један италијански клуб, али су за разлику од некадашњих првака Европе и вишеструких освајача Скудета, овога пута кренули са дна. Са далеко мање новца него што је досад био случај. Групација Деспорт купила је 30 процената власништва клуба и наговеастила да са њим има велике планове.

У питању је компанија којом руководи Жианг Лижанг, донедавно први човек шпанске Гранаде, за кога се помиње да би жели да улаже и у Кристал Палас. Парму је изабрао због тога што је најефтинија, те се за почетак обавезао да ће донети 10.000.000 евра у наредне две године. За клуб који је пролећа 2015. прогласио банкрот и сурвао се у пету лигу више него довољно. Бар да побегне из нижеразредног фудбала и у постављеном року домогне се Серије Б.

Тренутно је Парма трећелигаш, са добрим шансама да се кроз плеј-оф домогне Серије Б. А онда би и Лижангови апетити порасли. Како време буде одмицало, планира да купи још 30, па на крају додатних 30 процената клуба. Тако би, ако све буде текло према замислима, кад је врати у елитни ранг, имао 90 процената контроле, што је максимум, јер према Статуту десет одсто мора да остане власништво навијача.

Као кљулчни човек за све послове Парме у блиској будућности фигурира Ернан Креспо. Прослављени аргентински нападач је човек од поверења Жианга Лижанга, последњих месеци укључен у деловање групације Деспорт (има деонице у кинеског Лифану и НБА лигашу Минесоти), пре три године био је тренер млађих категорија крсташа, а сви га памтимо по убитачног голгетерском инстинкту док је играо за Парму, Интер, Милан (ето симболике). Креспу би припала улога потпредседника, био би задужен за спортска питања и имао би апсолутну конторлу кад су довођења играча и избор тренера у питању.

Према информацијама из Италије, Кинези желе да на бази петогодишњег пројекта опет учине Парму битним фактором у Калчу. Идеја је да се, попут Аталанте, ослоне на рад са млађим категоријама и прављење фудбалера које би затим за велики новац продавали јачим клубовима од себе. Истовремено би се улагало у спортски центар Колећио (тренутно на аукцији), а размотрила би се могућност куповине стадиона „Енио Тардини“ (у власништву града).

На том здању, деведесетих година прошлог века славило се освајање УЕФА купа (1995, 1999), Купа победника купова (1993), Суперкупа Европе (1993), Купа Италије (1992, 1999, 2002) и Суперкупа Италије (1999).

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар