Biće Parma opet velika!

Uleteli Kinezi sa 10. 000. 000 evra, Krespo se pita za sve, za pet godina kao Atalanta! Promena vlasničke strukture u slavnom italijanskom klubu.

Fudbal 15.05.2017 | 13:00
Biće Parma opet velika!
Kuda Milan i Inter, tuda i Parma! Pošto su ušli među Rosonere i Nerazure, Kinezi su rešili da gurnu lovu u još jedan italijanski klub, ali su za razliku od nekadašnjih prvaka Evrope i višestrukih osvajača Skudeta, ovoga puta krenuli sa dna. Sa daleko manje novca nego što je dosad bio slučaj. Grupacija Desport kupila je 30 procenata vlasništva kluba i nagoveastila da sa njim ima velike planove.

U pitanju je kompanija kojom rukovodi Žiang Ližang, donedavno prvi čovek španske Granade, za koga se pominje da bi želi da ulaže i u Kristal Palas. Parmu je izabrao zbog toga što je najeftinija, te se za početak obavezao da će doneti 10.000.000 evra u naredne dve godine. Za klub koji je proleća 2015. proglasio bankrot i survao se u petu ligu više nego dovoljno. Bar da pobegne iz nižerazrednog fudbala i u postavljenom roku domogne se Serije B.

Trenutno je Parma trećeligaš, sa dobrim šansama da se kroz plej-of domogne Serije B. A onda bi i Ližangovi apetiti porasli. Kako vreme bude odmicalo, planira da kupi još 30, pa na kraju dodatnih 30 procenata kluba. Tako bi, ako sve bude teklo prema zamislima, kad je vrati u elitni rang, imao 90 procenata kontrole, što je maksimum, jer prema Statutu deset odsto mora da ostane vlasništvo navijača.

Kao kljulčni čovek za sve poslove Parme u bliskoj budućnosti figurira Ernan Krespo. Proslavljeni argentinski napadač je čovek od poverenja Žianga Ližanga, poslednjih meseci uključen u delovanje grupacije Desport (ima deonice u kineskog Lifanu i NBA ligašu Minesoti), pre tri godine bio je trener mlađih kategorija krstaša, a svi ga pamtimo po ubitačnog golgeterskom instinktu dok je igrao za Parmu, Inter, Milan (eto simbolike). Krespu bi pripala uloga potpredsednika, bio bi zadužen za sportska pitanja i imao bi apsolutnu kontorlu kad su dovođenja igrača i izbor trenera u pitanju.

Prema informacijama iz Italije, Kinezi žele da na bazi petogodišnjeg projekta opet učine Parmu bitnim faktorom u Kalču. Ideja je da se, poput Atalante, oslone na rad sa mlađim kategorijama i pravljenje fudbalera koje bi zatim za veliki novac prodavali jačim klubovima od sebe. Istovremeno bi se ulagalo u sportski centar Kolećio (trenutno na aukciji), a razmotrila bi se mogućnost kupovine stadiona „Enio Tardini“ (u vlasništvu grada).

Na tom zdanju, devedesetih godina prošlog veka slavilo se osvajanje UEFA kupa (1995, 1999), Kupa pobednika kupova (1993), Superkupa Evrope (1993), Kupa Italije (1992, 1999, 2002) i Superkupa Italije (1999).

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar