Из Кине велике инвестиције за БиХ

Када је у питању Босна и Херцеговина на столу, за разматрање, у нашим институцијама су послови вриједни близу двије милијарде евра кинеских инвестиција, рекао је у интервјуу за Анадолу Агенцy (АА) Мирко Шаровић (СДС), замјеник предсједавајућег Савјета министара и министар спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине.

Босна и Херцеговина 13.05.2017 | 12:10
Из Кине велике инвестиције за БиХ
Шаровић је као конкретан примјер навео пројект Термоелектране Тузла блок 7 вриједан преко 800 милиона евра.

"Рекао би да смо на један мали корак до дефинитивног завршетка посла. Желим нагласити да су скоро сви детаљи завршени. Тренутно је овај уговор на прегледу у Министарству финансија Федерације БиХ и консултоваћу се са федералним премијером Фадилом Новалићем како би се, рекао бих, убрзале и процедуре у Босни и Херцеговини. Са кинеске стране је све готово када је у питању овај пројект", истакао је Шаровић. 

Он каже да су сви остали аранжмани вриједни више стотина милиона евра, тако да су на столу у бх. институцијама послови вриједни близу двије милијарде евра.

Кинези заинтересовани за градњу путева, али и термо и хидроелектрана.

Шаровић, који предводи делегацију Босне и Херцеговине која ће наредних дана боравити у Кини, између осталог, управо и ради договора око реализације актуелних, али и нових пројеката када су у питању кинески инвеститори.

У Кини ће се одржати велики самит "Један појас, један пут" којим предсједава кинески предсједник Xи Јинпинг.

Кинески предсједник Xи Јинпинг је домаћин скупа 100 делегација на високом и највишем нивоу, од тога 30 премијера и предсједника држава, уз присуство и великог броја потпредсједника и министара.

Говорећи о посјети Кини, Шаровић у интервју Анадолији, коју преносе портали, је рекао да ће искористити и прилику и да се састане с представницима водећих кинеских компанија из области енергетике и грађевинарства.

"У питању је компанија Донгфанг која је иначе учествовала у градњи термоелектране Станари, а која је заинтересована за пројект Горњи Хоризонти у Херцеговини. Планиран је и сусрет с представницима компаније Гезхоуба која је инвеститор пројекта који је у завршној фази када је у питању термоелектрана Тузла гдје су преостали су још мали, одређени детаљи. Такође, имаћемо сусрет и са званичницима компаније Цхина Поwер и компаније Синохидро који су заинтересовани за аутопут Гламочани - Млиниште у Републици Српској и неки другим компанијама. Уговорен је састанак с предсједником Еxим Банк гдје би разговарали о финансијској подршци за велике инфраструктурне пројекте у Босни и Херцеговини. То је у фокусу дводневног путовања у Кину", навео је Шаровић.  

Сарадња са Русијом у фармацеутској индустрији и пољопривреди

Он наглашава да у Министарству спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине, али и Савјету министара БиХ "желе да кроз проширење сарадње са старим, али и новим партнерима у Босну и Херцеговину донесу позитивне вијести и корист за цијелу земљу и у том интересу су и посјете у Кину и Русију, а послије тога и у друге земље како би се та сарадња унаприједила.

"Поред европске оријентације у фокусу нашег интересовања је и Кина и свакако Русија", рекао је Шаровић, који ће након Кине бити на челу бх. делегације која ће отпутовати у Руску Федерацију, а, како је нагласио, "ради аранжмана које има и које очекује Босна и Херцеговина"

Тако ће, како је рекао, бити одржана сједница Заједничке економске комисије двије земље, Босне и Херцеговине и Русије.

"Идемо у пуном саставу. Са нама иде један број привредника. Разматраће се више тема и између осталог унапређење сарадње када је у питању енергетика. Од руске стране ћемо добити информације, кредибилне о будућој траси Јужног тока, такозваног турског тока гасовода. Те информације очекују и све земље региона. Руска страна је заинтересована да са Босном и Херцеговином и њеним надлежним компанијама ради на питању течног гаса и уређењу регулативе по том основу. Ми смо заинтересовани за веће испоруке у фармацеутској индустрији, због чега са нама иду представници компаније Босналијек и још неке компаније. Очекујемо наставак и веће испоруке пољопривредних производа, посебно у овом тренутку воћа и поврћа", нагласио је Шаровић.

Такође, истакао је Шаровић, "очекују се добре вијести када је у питању фирма Орао из Бијељине јер треба да добије лиценцу од компаније партнера из Руске Федерације".

"То је нужно како би Орао могао да учествује на тендерима за ремонт хеликоптера и војне опреме који су у употреби у Министарству одбране, односно Оружаних снага БиХ. Русе ће, наравно интересовати када ће Босна и Херцеговина ријешити питање дуга за испоручени гас у протеклом периоду (ратни дуг), а ради се о значајној цифри од преко 100 милиона долара. То су основна питања на дневном реду. Очекујемо наравно позитиван одговор, јер ми смо упутили позив да Русија, са своје стране буде земља партнер на Сарајево бизнис форуму 2018. године", истакао је Шаровић.
(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

бајке

13.05.2017 11:13

Стари лисац покусава да приказе да је за несто заслузан. Влада РС-а и Додик прије годину дана договорили са Кином улагања у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.05.2017 11:50

Јесте у инпровизованој гарази коју је направио да би народу мазо оци како је он негдје био. Цорави сте од оцију. Кад опет иде у Русију 15 дана прије избора хахах . Процитан је ко весела свеска.

Name

Баја

14.05.2017 00:59

Нешто си побркао. Кинези нису лопови. Са њима се не договара пљачка. Тако да ту нема Дудука.

Name

Епистахије

13.05.2017 11:28

Овај је давно сконт'о , сто јаца дрзава БиХ то боље. Стета само сто то несмије јавно реци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Источно Сарајево

13.05.2017 11:38

Какве ти везе Шаровићу имаш са изграђеном ТЕ Станари, договреним пројектима аутопута Бања Лука - Млиништа, Горњим хоризонтима, ТЕ Гацко 2 и краком Јужног тока!? Туђим перјем се китиш!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

13.05.2017 11:46

Да ли сте ви нормални? Градите аутопут Гламоцани - Млинисте, на којој локацији зиви 36 становника? А Бијељина - Брцко - Тузла - Добој - Сарајево? Веза са Србијом?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јастреб

13.05.2017 14:34

Чувај се Мирко Орла једном си због њега изгубио крила. Све си то на крају добро наплатио и постао си лојалан грађанин БиХ, а Бакир то добро плаћа и не заборавља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васке

14.05.2017 08:50

Овај Саровиц це све да поквари,сто је Додик приликом посљедне посјете Кини направио.Треба му одузети пасос да не мозе да иде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рики

15.05.2017 16:52

Стара мрцина ста БИ СА кромпиром јесил ГА протурио сиротињи да прије покрепе.

ОДГОВОРИТЕ