Iz Kine velike investicije za BiH

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina na stolu, za razmatranje, u našim institucijama su poslovi vrijedni blizu dvije milijarde evra kineskih investicija, rekao je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) Mirko Šarović (SDS), zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina 13.05.2017 | 12:10
Iz Kine velike investicije za BiH
Šarović je kao konkretan primjer naveo projekt Termoelektrane Tuzla blok 7 vrijedan preko 800 miliona evra.

"Rekao bi da smo na jedan mali korak do definitivnog završetka posla. Želim naglasiti da su skoro svi detalji završeni. Trenutno je ovaj ugovor na pregledu u Ministarstvu finansija Federacije BiH i konsultovaću se sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem kako bi se, rekao bih, ubrzale i procedure u Bosni i Hercegovini. Sa kineske strane je sve gotovo kada je u pitanju ovaj projekt", istakao je Šarović. 

On kaže da su svi ostali aranžmani vrijedni više stotina miliona evra, tako da su na stolu u bh. institucijama poslovi vrijedni blizu dvije milijarde evra.

Kinezi zainteresovani za gradnju puteva, ali i termo i hidroelektrana.

Šarović, koji predvodi delegaciju Bosne i Hercegovine koja će narednih dana boraviti u Kini, između ostalog, upravo i radi dogovora oko realizacije aktuelnih, ali i novih projekata kada su u pitanju kineski investitori.

U Kini će se održati veliki samit "Jedan pojas, jedan put" kojim predsjedava kineski predsjednik Xi Jinping.

Kineski predsjednik Xi Jinping je domaćin skupa 100 delegacija na visokom i najvišem nivou, od toga 30 premijera i predsjednika država, uz prisustvo i velikog broja potpredsjednika i ministara.

Govoreći o posjeti Kini, Šarović u intervju Anadoliji, koju prenose portali, je rekao da će iskoristiti i priliku i da se sastane s predstavnicima vodećih kineskih kompanija iz oblasti energetike i građevinarstva.

"U pitanju je kompanija Dongfang koja je inače učestvovala u gradnji termoelektrane Stanari, a koja je zainteresovana za projekt Gornji Horizonti u Hercegovini. Planiran je i susret s predstavnicima kompanije Gezhouba koja je investitor projekta koji je u završnoj fazi kada je u pitanju termoelektrana Tuzla gdje su preostali su još mali, određeni detalji. Takođe, imaćemo susret i sa zvaničnicima kompanije China Power i kompanije Sinohidro koji su zainteresovani za autoput Glamočani - Mlinište u Republici Srpskoj i neki drugim kompanijama. Ugovoren je sastanak s predsjednikom Exim Bank gdje bi razgovarali o finansijskoj podršci za velike infrastrukturne projekte u Bosni i Hercegovini. To je u fokusu dvodnevnog putovanja u Kinu", naveo je Šarović.  

Saradnja sa Rusijom u farmaceutskoj industriji i poljoprivredi

On naglašava da u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, ali i Savjetu ministara BiH "žele da kroz proširenje saradnje sa starim, ali i novim partnerima u Bosnu i Hercegovinu donesu pozitivne vijesti i korist za cijelu zemlju i u tom interesu su i posjete u Kinu i Rusiju, a poslije toga i u druge zemlje kako bi se ta saradnja unaprijedila.

"Pored evropske orijentacije u fokusu našeg interesovanja je i Kina i svakako Rusija", rekao je Šarović, koji će nakon Kine biti na čelu bh. delegacije koja će otputovati u Rusku Federaciju, a, kako je naglasio, "radi aranžmana koje ima i koje očekuje Bosna i Hercegovina"

Tako će, kako je rekao, biti održana sjednica Zajedničke ekonomske komisije dvije zemlje, Bosne i Hercegovine i Rusije.

"Idemo u punom sastavu. Sa nama ide jedan broj privrednika. Razmatraće se više tema i između ostalog unapređenje saradnje kada je u pitanju energetika. Od ruske strane ćemo dobiti informacije, kredibilne o budućoj trasi Južnog toka, takozvanog turskog toka gasovoda. Te informacije očekuju i sve zemlje regiona. Ruska strana je zainteresovana da sa Bosnom i Hercegovinom i njenim nadležnim kompanijama radi na pitanju tečnog gasa i uređenju regulative po tom osnovu. Mi smo zainteresovani za veće isporuke u farmaceutskoj industriji, zbog čega sa nama idu predstavnici kompanije Bosnalijek i još neke kompanije. Očekujemo nastavak i veće isporuke poljoprivrednih proizvoda, posebno u ovom trenutku voća i povrća", naglasio je Šarović.

Takođe, istakao je Šarović, "očekuju se dobre vijesti kada je u pitanju firma Orao iz Bijeljine jer treba da dobije licencu od kompanije partnera iz Ruske Federacije".

"To je nužno kako bi Orao mogao da učestvuje na tenderima za remont helikoptera i vojne opreme koji su u upotrebi u Ministarstvu odbrane, odnosno Oružanih snaga BiH. Ruse će, naravno interesovati kada će Bosna i Hercegovina riješiti pitanje duga za isporučeni gas u proteklom periodu (ratni dug), a radi se o značajnoj cifri od preko 100 miliona dolara. To su osnovna pitanja na dnevnom redu. Očekujemo naravno pozitivan odgovor, jer mi smo uputili poziv da Rusija, sa svoje strane bude zemlja partner na Sarajevo biznis forumu 2018. godine", istakao je Šarović.
(BN)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

bajke

13.05.2017 11:13

Stari lisac pokusava da prikaze da je za nesto zasluzan. Vlada RS-a i Dodik prije godinu dana dogovorili sa Kinom ulaganja u RS.

ODGOVORITE
Name

Re

13.05.2017 11:50

Jeste u inprovizovanoj garazi koju je napravio da bi narodu mazo oci kako je on negdje bio. Coravi ste od ociju. Kad opet ide u Rusiju 15 dana prije izbora hahah . Procitan je ko vesela sveska.

Name

Baja

14.05.2017 00:59

Nešto si pobrkao. Kinezi nisu lopovi. Sa njima se ne dogovara pljačka. Tako da tu nema Duduka.

Name

Epistahije

13.05.2017 11:28

Ovaj je davno skont'o , sto jaca drzava BiH to bolje. Steta samo sto to nesmije javno reci.

ODGOVORITE
Name

Istočno Sarajevo

13.05.2017 11:38

Kakve ti veze Šaroviću imaš sa izgrađenom TE Stanari, dogovrenim projektima autoputa Banja Luka - Mliništa, Gornjim horizontima, TE Gacko 2 i krakom Južnog toka!? Tuđim perjem se kitiš!

ODGOVORITE
Name

Petar

13.05.2017 11:46

Da li ste vi normalni? Gradite autoput Glamocani - Mliniste, na kojoj lokaciji zivi 36 stanovnika? A Bijeljina - Brcko - Tuzla - Doboj - Sarajevo? Veza sa Srbijom?

ODGOVORITE
Name

Jastreb

13.05.2017 14:34

Čuvaj se Mirko Orla jednom si zbog njega izgubio krila. Sve si to na kraju dobro naplatio i postao si lojalan građanin BiH, a Bakir to dobro plaća i ne zaboravlja.

ODGOVORITE
Name

Vaske

14.05.2017 08:50

Ovaj Sarovic ce sve da pokvari,sto je Dodik prilikom posljedne posjete Kini napravio.Treba mu oduzeti pasos da ne moze da ide.

ODGOVORITE
Name

Riki

15.05.2017 16:52

Stara mrcina sta BI SA krompirom jesil GA proturio sirotinji da prije pokrepe.

ODGOVORITE