Јувеов џелат Мијатовић најавио понављање историје!

Реал не губи финала Лиге шампиона! ''Не бих се усудио да прогнозирам резултат, то је посао Давора Шукера који врача пред сваку утакмицу. Верујем у победу као што сам веровао пред финала у Лисабону и Милану", каже легенда Краљевског клуба.

Фудбал 15.05.2017 | 22:45
Јувеов џелат Мијатовић најавио понављање историје!
Још само Јувентус стоји на путу до вечности фудбалерима Реал Мадрида, генерацијиЗинедина Зидана која има историјску прилику да тријумфом у Кардифу у финалу Лиге шампиона 3. јуна постане први клуб у историји фудбала који је одбранио титулу првака Европе.

Знају у Мадриду колико су близу великог успеха, а ваљда су и зато данас посветили насловну страну угледне Марке човеку од којег је пре тачно две деценије почео повратак Реала у сам врх европског фудбала. Тог 20. маја 1998. године на Амстердам Арени Предраг Мијатовић је донео Реалу седму титулу првака Старог континента, прву после равно 32 године.

Тај 66. минут окршаја с Јувентусом заувек је променио историју Реала. И дан-данас прича се у Мадриду о тој седмој титули која никако није била “обична”.

“То је био почетак нове историје Реала. Лигу шампиона смо освајали и пре и после тог датума, али ниједан трофеј у том такмичењу нема значај као овај амстердамски. Реал је имао шест титула пре ове, али су све оне биле освојене у доба када је тв програм био црно-бело. Превише је година прошло, тако да сам се пажљиво сконцентрисао на финале. Многи су сумњали у мене, ја целе те сезоне нисам постигао погодак у Лиги шампиона, сви су се питали како је то могуће? Али, веровао сам у самог себе, указала ми се једина прилика на тврдој утакмици, а како сам долазио из мале земље каква је Црна Гора, можете замислити колики сам мотив имао да победимо”, истакао је Мијатовић на почетку великог интервјуа за Марку.

Да ли је седма титула све вреднија сваке године?

“Не толико док сте активан фудбалер. Без обзира на чињеницу да сам урадио нешто велико у каријери нисам то схватио тек док нисам окачио копачке о клин. Тај 66. минут је био мој најзначајнији тренутак у каријери.”

Може ли ова генерација играча Реала да направи резултат који ће засенити ваш успех?

“Освајање Лиге шампиона је само по себи стварање фудбалске историје. Мотив је огроман. Што више пута убаце број титула првака Европе у свој ЦВ, то је боље за Модрића, Кроса, Рамоса, Роналда...”

Ко би у садашњем тиму могао да буде човек одлуке, као ви те 1998?

“Доста фудбалера Реала има шампионски ген у овом тиму и глупо је да их издвајам. Комплетна генерација је изузетно квалитетна. Видим изузетно посвећену групу фудбалера која се никада на предаје, што је показала и у финалима у Лисабону и Милану. Мучили су се са јако снажним и незгодним Атлетиком, а ниједном нису давали назнак да могу да изгубе оба та финала.”

Шта је данас за вас модерни фудбалер?

“Фудбал се доста променио. Нормално је да и играчи еволуирају у том процесу, играју пуно утакмица, притисак је већи, формације су разноврсне. Уз модерне технологије неки имају по два милиона пратилаца на друштвеним мрежама. То је нешто што ја нисам имао и то је велика одговорност.”

Очекујете ли велику борбу са Јувентусом?

“Ради се о врло конкурентном тиму, који је изгубио финале пре две године од Барселоне. Ове године играју сјајно, тешко примају голове, делује да их је немогуће победити. Добри су дефанзивно, али истовремено имај удва играча који могу да одлуче финале Дибалу и Игуаина. Први се показао феноменално против Барсе у Торину, а Пипита је годинама у врху светског фудбала. Јувентус је тежак ривал, али Реал има бољи тим и никада не пропушта прилику да побеђује у финалима.”

Да ли је овај Јувентус јачи од оног с којим сте ви играли?

“Не мислим да је много бољи. Тада су имали тим са Дел Пјером, Ди Ливијом, Зиданом, Инзагијем… Овај данашњи Јувентус је много бољи тимски, искуснији. За многе од њих то ће бити последња прилика за велики трофеј у каријери у Лиги шампиона. Ако, на пример, у првих 10 минута Реал постигне гол, утакмица ће бити отворена. Ништа не можете да предвидите, али Реал је из много разлога благи фаворит.”

Да ли се Зидан доста променио од те 1998. године?

“Зизу ради сјајно, перфектно зна како да мотивише тим и извуче максимум из њега. До краја Примере су остале још три утакмице, не желим да мислим да ће изгубити титулу шампиона Шпаније. Реал је освајао доста трофеја годинама уназад, али је ретко успевао да уједини титуле у првенству и Лиги шампиона. Сада има шансу после 59 година.” 

Можете ли да предвидите исход финала?

“Не бих се усудио да прогнозирам резултат, то је посао Давора Шукера који врача пред сваку утакмицу Реала. Ја верујем у победу, као што сам веровао и пре финала у Лисабону и Милану.”

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар