Juveov dželat Mijatović najavio ponavljanje istorije!

Real ne gubi finala Lige šampiona! ''Ne bih se usudio da prognoziram rezultat, to je posao Davora Šukera koji vrača pred svaku utakmicu. Verujem u pobedu kao što sam verovao pred finala u Lisabonu i Milanu", kaže legenda Kraljevskog kluba.

Fudbal 15.05.2017 | 22:45
Juveov dželat Mijatović najavio ponavljanje istorije!
Još samo Juventus stoji na putu do večnosti fudbalerima Real Madrida, generacijiZinedina Zidana koja ima istorijsku priliku da trijumfom u Kardifu u finalu Lige šampiona 3. juna postane prvi klub u istoriji fudbala koji je odbranio titulu prvaka Evrope.

Znaju u Madridu koliko su blizu velikog uspeha, a valjda su i zato danas posvetili naslovnu stranu ugledne Marke čoveku od kojeg je pre tačno dve decenije počeo povratak Reala u sam vrh evropskog fudbala. Tog 20. maja 1998. godine na Amsterdam Areni Predrag Mijatović je doneo Realu sedmu titulu prvaka Starog kontinenta, prvu posle ravno 32 godine.

Taj 66. minut okršaja s Juventusom zauvek je promenio istoriju Reala. I dan-danas priča se u Madridu o toj sedmoj tituli koja nikako nije bila “obična”.

“To je bio početak nove istorije Reala. Ligu šampiona smo osvajali i pre i posle tog datuma, ali nijedan trofej u tom takmičenju nema značaj kao ovaj amsterdamski. Real je imao šest titula pre ove, ali su sve one bile osvojene u doba kada je tv program bio crno-belo. Previše je godina prošlo, tako da sam se pažljivo skoncentrisao na finale. Mnogi su sumnjali u mene, ja cele te sezone nisam postigao pogodak u Ligi šampiona, svi su se pitali kako je to moguće? Ali, verovao sam u samog sebe, ukazala mi se jedina prilika na tvrdoj utakmici, a kako sam dolazio iz male zemlje kakva je Crna Gora, možete zamisliti koliki sam motiv imao da pobedimo”, istakao je Mijatović na početku velikog intervjua za Marku.

Da li je sedma titula sve vrednija svake godine?

“Ne toliko dok ste aktivan fudbaler. Bez obzira na činjenicu da sam uradio nešto veliko u karijeri nisam to shvatio tek dok nisam okačio kopačke o klin. Taj 66. minut je bio moj najznačajniji trenutak u karijeri.”

Može li ova generacija igrača Reala da napravi rezultat koji će zaseniti vaš uspeh?

“Osvajanje Lige šampiona je samo po sebi stvaranje fudbalske istorije. Motiv je ogroman. Što više puta ubace broj titula prvaka Evrope u svoj CV, to je bolje za Modrića, Krosa, Ramosa, Ronalda...”

Ko bi u sadašnjem timu mogao da bude čovek odluke, kao vi te 1998?

“Dosta fudbalera Reala ima šampionski gen u ovom timu i glupo je da ih izdvajam. Kompletna generacija je izuzetno kvalitetna. Vidim izuzetno posvećenu grupu fudbalera koja se nikada na predaje, što je pokazala i u finalima u Lisabonu i Milanu. Mučili su se sa jako snažnim i nezgodnim Atletikom, a nijednom nisu davali naznak da mogu da izgube oba ta finala.”

Šta je danas za vas moderni fudbaler?

“Fudbal se dosta promenio. Normalno je da i igrači evoluiraju u tom procesu, igraju puno utakmica, pritisak je veći, formacije su raznovrsne. Uz moderne tehnologije neki imaju po dva miliona pratilaca na društvenim mrežama. To je nešto što ja nisam imao i to je velika odgovornost.”

Očekujete li veliku borbu sa Juventusom?

“Radi se o vrlo konkurentnom timu, koji je izgubio finale pre dve godine od Barselone. Ove godine igraju sjajno, teško primaju golove, deluje da ih je nemoguće pobediti. Dobri su defanzivno, ali istovremeno imaj udva igrača koji mogu da odluče finale Dibalu i Iguaina. Prvi se pokazao fenomenalno protiv Barse u Torinu, a Pipita je godinama u vrhu svetskog fudbala. Juventus je težak rival, ali Real ima bolji tim i nikada ne propušta priliku da pobeđuje u finalima.”

Da li je ovaj Juventus jači od onog s kojim ste vi igrali?

“Ne mislim da je mnogo bolji. Tada su imali tim sa Del Pjerom, Di Livijom, Zidanom, Inzagijem… Ovaj današnji Juventus je mnogo bolji timski, iskusniji. Za mnoge od njih to će biti poslednja prilika za veliki trofej u karijeri u Ligi šampiona. Ako, na primer, u prvih 10 minuta Real postigne gol, utakmica će biti otvorena. Ništa ne možete da predvidite, ali Real je iz mnogo razloga blagi favorit.”

Da li se Zidan dosta promenio od te 1998. godine?

“Zizu radi sjajno, perfektno zna kako da motiviše tim i izvuče maksimum iz njega. Do kraja Primere su ostale još tri utakmice, ne želim da mislim da će izgubiti titulu šampiona Španije. Real je osvajao dosta trofeja godinama unazad, ali je retko uspevao da ujedini titule u prvenstvu i Ligi šampiona. Sada ima šansu posle 59 godina.” 

Možete li da predvidite ishod finala?

“Ne bih se usudio da prognoziram rezultat, to je posao Davora Šukera koji vrača pred svaku utakmicu Reala. Ja verujem u pobedu, kao što sam verovao i pre finala u Lisabonu i Milanu.”

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar