Стотине вјерника у селу Мркоњићи

Празник Светог Василија Тврдошког и Острошког Чудотворца данас је у свечевом родном селу Мркоњићи код Требиња сабрао велики број вјерника из Херцеговине и ходочаснике из других крајева који су дошли да се помоле Богу и поклоне овом светом мјесту.

Република Српска 12.05.2017 | 16:39
Стотине вјерника у селу Мркоњићи
Стотине људи, међу којима велики број дјеце, у колони су од раних јутарњих часова пристизали и окупљали се око Цркве Светог Василија, смјештене испод старог стабла кошћеле, за које се тврди да потиче из доба светитеља.

Свету архијерејску литургију у Цркви која је подигнута на темељима свечеве родне куће служили су владике захумско-херцеговачки и приморски Григорије, западно-амерички Максим и умировљени Атанасије, уз саслужење свештенства.

Владика Григорије је у обраћању вјерном народу пожелио да их Свети Василије својом добротом и благодаћу данас све нахрани и да им све оно што благословено желе.

"Да Бог да - да се увијек састајемо у радости, у миру, у доброти и у храбрости , јер Свети Василије је био не само човјек велике вјере већ и велике храбрости и велике одлучности. Такав је и овај народ, а таква ће бити и наша дјеца", рекао је Григорије, додајући да је данашња слава увеличана и са два крштења.

Он је истакао да је то велика радост, као што је и велика радост што су се данас вјерници окупили у овом библијском и светом мјесту - Поповом пољу.

Владика Григорије је истакао да га посебно радује што су људи, који не желе да се експонирају, обновили стару Цркву Светог Николе поред које се налази гроб свечеве мајке Ане, али и што је подигнут споменик онима који су убијени и невино страдали у рату 1941. године.

Желећи срећан и благословен празник, владика Максим је у бесједи истакао да се данас празнује Свети Василије, заштитник овога мјеста, светитељ који показује да у цркви Божијој свјетлост Христова испуњава све.

"Тако Свети Василије удахњује душу Херцеговини, Црној Гори и свим крајевима и нама који смо далеко, а славимо овог светитеља", рекао је владика Максим, напомињући да је Свети Василије кроз монашки подвиг добио предукус живота вјечнога, али да је тај предукус увијек био праћен и животном борбом, подвигом његовим личним, али и подвигом жртве за овај народ који му је био повјерен као пастиру.

Они који традиционално посвећују Мркоњиће на дан Светог Василија Острошког били су јединствени у размишљању да је овај празник нешто најузвишеније, а долазак на свето мјесто незабораван осјећај, док они који су први пут овдје поручују да до доласка на ово мјесто нису спознали такав мир и спокој у души.

И десетогодишња Катарина Кауриновић из Брчког данас се осјећала срећно и поносно, јер се крстила у Цркви Светог Василија Острошког.

"Мама је жељела да се крстим на овом мјесту и много ми је драго због тога. Сваке године ћу се трудити да на овај дан учествујем у прослави у Мркоњићима", каже катарина.

Након службе у Цркви Светог Василија Острошког, литија је дошла до Вркве Светог Николе која се налази у близини гдје је пререзан славски колач.

Међу многобројним гостима био је градоначелник Требиња Лука Петровић са делегацијом, те представници политичког и јавног живота Херцеговине.

И ове године је до Мркоњића организован бесплатан аутобуски превоз из Требиња.

Свети Василије Острошки рођен је у селу Мркоњићи у Поповом Пољу 1610. године, под крштеним именом Стојан, од мајке Анастасије и оца Петра Јовановића.

Као епископ захумско-херцеговачки и скендеријски живио је у манастиру Тврдошу.

Када су Турци разорили Тврдош, преселио се у манастир Острог, гдје је наставио подвижнички живот и упокојио се 1671. године.

Мошти Светог Василија Острошког чувају се као велика светиња у манастиру гдје им се поклањају вјерници свих религија.

Извор: СРНА

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

ХЕРЦЕГОВКА

12.05.2017 15:02

СЛАВА МУ И МИЛОСТ СВЕТОМ ОЦУ ВАСИЛИЈИ,ОСТРОШКОМ,ТВРДОШКОМ И МРКОЊИЋКОМ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Свети Василије уразуми бискупа Гргура

12.05.2017 15:03

Нека би Господ и Свети Василије уразумили безумнога Гргура и одвратили га са пагубнога пута апостасије којим иде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цовјек

12.05.2017 15:04

Слава и милост Светом Остроском Василију !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХЕРЦЕГОВКА

12.05.2017 15:06

СЛАВА МУ И МИЛОСТ СВЕТОМ ОЦУ ВАСИЛИЈИ,ОСТРОШКОМ,ТВРДОШКОМ И МРКОЊИЋКОМ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

срецан празник

12.05.2017 15:09

Зао ми сто нисмо отисли у Мркоњице....надам се наљето.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Парада

12.05.2017 16:14

Парада за будале, за фукару без динара у џепу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

12.05.2017 16:36

Бас тако,овдје на овај соу неце доци цовјек који мисли својом главом.

Name

Сведска

12.05.2017 16:34

Ста мислите засто је Сведска и остале нордијске земље напредне и нормалне,зато сто нема овакве неписмене будале са фотке који вјерују у цирибу цириба.Балкан је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕЕ

12.05.2017 20:49

Па иди у Сведску, ако си изнад Бога.Свако има право избора,а откуда теби право да вриједас овај јадни народ, који је изваран и од Курте и Мурте.Само га јос вјера и мозе одрзати и спасити! Слава и милост, светом Василију Остроском!

Name

миломир

13.05.2017 06:11

Слава ти Свети Василије Остроски ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

13.05.2017 07:08

Слава и милост...

ОДГОВОРИТЕ