Stotine vjernika u selu Mrkonjići

Praznik Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog Čudotvorca danas je u svečevom rodnom selu Mrkonjići kod Trebinja sabrao veliki broj vjernika iz Hercegovine i hodočasnike iz drugih krajeva koji su došli da se pomole Bogu i poklone ovom svetom mjestu.

Republika Srpska 12.05.2017 | 16:39
Stotine vjernika u selu Mrkonjići
Stotine ljudi, među kojima veliki broj djece, u koloni su od ranih jutarnjih časova pristizali i okupljali se oko Crkve Svetog Vasilija, smještene ispod starog stabla košćele, za koje se tvrdi da potiče iz doba svetitelja.

Svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi koja je podignuta na temeljima svečeve rodne kuće služili su vladike zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, zapadno-američki Maksim i umirovljeni Atanasije, uz sasluženje sveštenstva.

Vladika Grigorije je u obraćanju vjernom narodu poželio da ih Sveti Vasilije svojom dobrotom i blagodaću danas sve nahrani i da im sve ono što blagosloveno žele.

"Da Bog da - da se uvijek sastajemo u radosti, u miru, u dobroti i u hrabrosti , jer Sveti Vasilije je bio ne samo čovjek velike vjere već i velike hrabrosti i velike odlučnosti. Takav je i ovaj narod, a takva će biti i naša djeca", rekao je Grigorije, dodajući da je današnja slava uveličana i sa dva krštenja.

On je istakao da je to velika radost, kao što je i velika radost što su se danas vjernici okupili u ovom biblijskom i svetom mjestu - Popovom polju.

Vladika Grigorije je istakao da ga posebno raduje što su ljudi, koji ne žele da se eksponiraju, obnovili staru Crkvu Svetog Nikole pored koje se nalazi grob svečeve majke Ane, ali i što je podignut spomenik onima koji su ubijeni i nevino stradali u ratu 1941. godine.

Želeći srećan i blagosloven praznik, vladika Maksim je u besjedi istakao da se danas praznuje Sveti Vasilije, zaštitnik ovoga mjesta, svetitelj koji pokazuje da u crkvi Božijoj svjetlost Hristova ispunjava sve.

"Tako Sveti Vasilije udahnjuje dušu Hercegovini, Crnoj Gori i svim krajevima i nama koji smo daleko, a slavimo ovog svetitelja", rekao je vladika Maksim, napominjući da je Sveti Vasilije kroz monaški podvig dobio predukus života vječnoga, ali da je taj predukus uvijek bio praćen i životnom borbom, podvigom njegovim ličnim, ali i podvigom žrtve za ovaj narod koji mu je bio povjeren kao pastiru.

Oni koji tradicionalno posvećuju Mrkonjiće na dan Svetog Vasilija Ostroškog bili su jedinstveni u razmišljanju da je ovaj praznik nešto najuzvišenije, a dolazak na sveto mjesto nezaboravan osjećaj, dok oni koji su prvi put ovdje poručuju da do dolaska na ovo mjesto nisu spoznali takav mir i spokoj u duši.

I desetogodišnja Katarina Kaurinović iz Brčkog danas se osjećala srećno i ponosno, jer se krstila u Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog.

"Mama je željela da se krstim na ovom mjestu i mnogo mi je drago zbog toga. Svake godine ću se truditi da na ovaj dan učestvujem u proslavi u Mrkonjićima", kaže katarina.

Nakon službe u Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog, litija je došla do Vrkve Svetog Nikole koja se nalazi u blizini gdje je prerezan slavski kolač.

Među mnogobrojnim gostima bio je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović sa delegacijom, te predstavnici političkog i javnog života Hercegovine.

I ove godine je do Mrkonjića organizovan besplatan autobuski prevoz iz Trebinja.

Sveti Vasilije Ostroški rođen je u selu Mrkonjići u Popovom Polju 1610. godine, pod krštenim imenom Stojan, od majke Anastasije i oca Petra Jovanovića.

Kao episkop zahumsko-hercegovački i skenderijski živio je u manastiru Tvrdošu.

Kada su Turci razorili Tvrdoš, preselio se u manastir Ostrog, gdje je nastavio podvižnički život i upokojio se 1671. godine.

Mošti Svetog Vasilija Ostroškog čuvaju se kao velika svetinja u manastiru gdje im se poklanjaju vjernici svih religija.

Izvor: SRNA

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

HERCEGOVKA

12.05.2017 15:02

SLAVA MU I MILOST SVETOM OCU VASILIJI,OSTROŠKOM,TVRDOŠKOM I MRKONJIĆKOM !

ODGOVORITE
Name

Да Свети Василије уразуми бискупа Гргура

12.05.2017 15:03

Нека би Господ и Свети Василије уразумили безумнога Гргура и одвратили га са пагубнога пута апостасије којим иде.

ODGOVORITE
Name

covjek

12.05.2017 15:04

Slava i milost Svetom Ostroskom Vasiliju !

ODGOVORITE
Name

HERCEGOVKA

12.05.2017 15:06

SLAVA MU I MILOST SVETOM OCU VASILIJI,OSTROŠKOM,TVRDOŠKOM I MRKONJIĆKOM !

ODGOVORITE
Name

srecan praznik

12.05.2017 15:09

Zao mi sto nismo otisli u Mrkonjice....nadam se naljeto.

ODGOVORITE
Name

Parada

12.05.2017 16:14

Parada za budale, za fukaru bez dinara u džepu...

ODGOVORITE
Name

Svedska

12.05.2017 16:36

Bas tako,ovdje na ovaj sou nece doci covjek koji misli svojom glavom.

Name

Svedska

12.05.2017 16:34

Sta mislite zasto je Svedska i ostale nordijske zemlje napredne i normalne,zato sto nema ovakve nepismene budale sa fotke koji vjeruju u ciribu ciriba.Balkan je to.

ODGOVORITE
Name

EE

12.05.2017 20:49

Pa idi u Svedsku, ako si iznad Boga.Svako ima pravo izbora,a otkuda tebi pravo da vrijedas ovaj jadni narod, koji je izvaran i od Kurte i Murte.Samo ga jos vjera i moze odrzati i spasiti! Slava i milost, svetom Vasiliju Ostroskom!

Name

milomir

13.05.2017 06:11

Slava ti Sveti Vasilije Ostroski ...

ODGOVORITE
Name

srbin

13.05.2017 07:08

Slava i milost...

ODGOVORITE