Под истрагом и професори у БиХ

Тужилаштво Босне и Херцеговине формирало је предмет против државних службеника Министарства саобраћаја и комуникација БиХ и професора машинских факултета у Сарајеву, Бањалуци и Мостару.

Босна и Херцеговина 12.05.2017 | 11:08
Под истрагом и професори у БиХ
Ријеч је о предмету који води тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ Маја Илић-Ступар.

Уговор са министарством сачињен 2001.

Наиме, 26. фебруара 2001. године између тадашњег Министарства цивилних послова и комуникација БиХ и Машинског факултета Универзитета у Сарајеву (Катедра за испитивање возила), Стројарског факултета у Мостару (Институт за стројарство) и Машинског факултета у Бањалуци (Лабораторија за моторе и возила) потписан је уговор у погледу испуњавања услова за обављање међународног друмског транспорта те с тим у вези издавања потврда-цертфиката.

Тим уговором факултети су обавезани да обављају преглед возила која су намијењена за међународни друмски транспорт и утврде да ли та возила задовољавају прописане услове, на основу чега издају потврде-цертификате.

Факултети (центри) су задужени и да пружају помоћ државном министарству у припреми одговарајућих закона и прописа из области друмског транспорта, именују комисију од три до пет чланова која ће вршити преглед возила, на челу с предсједником комисије, те прибаве сагласност министарства за рад станица којим повјеравају обављање посла.

На другој страни државно министарство обавезало се да ће издати рјешење за рад факултетима, путем свог представника контролисати рад факултета, вршити усклађивање критерија приликом прегледа возила, усклађивати законску регулативу БиХ с домаћим и међународним прописима, припремати потребна упутства за поједине врсте прегледа возила и припремати форму једнообразних формулара (образаца) који ће се користи на прегледима за ову намјену.

"Цијене услуга у свим Центрима су исте и утврђују их Центри, уз претходну сагласност министарства. Надокнаду за претходно наведене услуге плаћа крајњи корисник директно Центрима", пише у Члану 3.

Уговор потписан 2006. са фирмом Аутомотиве центер д.о.о.

Само неколико година послије, тачније 6. децембра 2006. године, факултети и Министарство комуникација и промета БиХ потписали су Споразум о приступању фирме Аутомотиве центер д.о.о. Сарајево уговору закљученом 26. фебруара 2001. године и то у дијелу којим се регулишу права и обавезе у погледу испуњавања услова за обављање међународног друмског транспорта и издавање потврда-цертфиката.

Оснивачи фирме Аутомотиве центер д.о.о. Сарајево су професори машинских факултета у Сарајеву, Бањалуци и Мостару који су сами дали сагласност да њихова приватна фирма буде укључена у споразум с државним министарством.

Ријеч је о професорима Ивану Филиповићу (Машински факултет у Сарајеву), Шимуну Богдану (Стројарски факултет у Мостару), Сњежани Петковић (Машински факултет у Бањалука), Џеваду Бибићу (Машински факултет у Сарајеву), Борану Пикули (Машински факултет у Сарајеву) и Александру Милашиновићу (Машински факултет у Бањалуци).

Споразумом је Министарство саобраћаја и комуникација БиХ у сарадњи с професорима омогућило преношење јавних овласти на тајни начни и то приватној фирми без икаквих референци у власништву истих професора.

То у преводу значи да су професори сами пренијели овлаштења на приватну фирму, што су им омогућили државни службеници Министарства саобраћаја и комуникација БиХ.

На тај начин је фирма која је уписана у судски регистар 23. аугуста 2006. године, већ до 8. септембра 2006. године завршила све административне процедуре и упутила Министарству комуникација и промета БиХ захтјев за добивање овлаштења за преглед возила, што је у коначници и одобрено у децембру те године.

Захтјев је потписао директор Аутомотиве центра (АМЦ) Хајрија Филиповић, која је супруга професора на Машинском факултету у Сарајеву, Ивана Филиповића.

Професори предложили реорганизацију центра

Одмах након регистровања фирме, факултетски професори Шимун, Филиповић и Петковић предложили су државном министарству реорганизацију центара, то јесте да се издавање потврда-цертификата додијели њиховој приватној фирми АМЦ-у.

Професоре машинских факултета и државних службеника Министарства саобраћаја и комуникација БиХ сумњиче се између осталог за кривично дјело удруживање ради чињења кривичних дјела.

Приватна фирма бх. професора без било каквих референци и упослених оприходовала је на тај начин вишемилионски износ.

(Клиx.ба)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Сица

12.05.2017 09:34

Ајд ви мало процесљајте ове са милионима а све остало је ситна боранија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

синиша благојевић

12.05.2017 09:52

Предмет против државних службеника из министарства је опсежан процес и за сада га обављају ирјешавају га само приватници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XX

12.05.2017 10:00

ИМА ЊИХ ВИШЕ ПРОФЕСОРА УМЈЕШАНИХ ОВО ЈЕ МАЛЕН СПИСАК. А ТАЈ ДИО ПОСЛА СЕ И ДАНАС ОБАВЉА ПРОТИВ ЗАКОНА. ЗАШТО СЕ НЕ ПРОВЈЕРИ КО САД ОБАВЉА ТЕ ПОСЛОВЕ.НАРАВНО НЕ СМИЈУ ДА ПРОВЈЕРЕ ЈЕР ТЕ ПОСЛОВЕ ОБАВЉА СИРОКИ БРИЈЕГ И МОСТАР ХРВАТСКИ ДИО.ОНИ СУ ОТВОРИЛИ ВИШЕ ФИРМИ ДА БИ УЗЕЛИ СВЕ ПОСЛОВЕ СТО СЕ ТИЧЕ ИСПИТИВАЊА ВОЗИЛА,ЦЕМТ ДОЗВОЛА,ОБУКЕ ВОЗАЧА,ТЕХНИЧКИХ ПРЕГЛЕДА,АТЕСТА ,ШКОЛЕ ЗА ВОЗАЧЕИ СВЕ РАДЕ ИСТИ ЉУДИ У ПЕТ ФИРМИ. ВЛАСНИК ЈЕ САМО ЈЕДАН КОМЕ ИМЕ НИКО НЕ СМИЈЕ ДА СПОМЕНЕ. ЊИХОВИ ПРИХОДИ МЈЕСЕЧНИ СУ СИГУРНО ПО МИЛИОН МАРАКА АЛИ НИКО ТАМО НЕ СМИЈЕ ДА ПРИЛАЗИ ЈЕР СУ СВИУ ТОМ ЛАНЦУ БОГАЋЕЊА ПРЕКО НОЋИ И СВЕ ЈЕ ПОЛИТИЧКИ НАПРАВЉЕНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ннн

12.05.2017 10:51

Реци нам који је то цовјек!

Name

ХИК

12.05.2017 10:38

Какав круг..професорица је зена од професора Петковица са Медицинског факулета који је познат по томе да нема полозеног испита без 3000км.Инаце је кум од Скрбе који је сада тамо и декан..а професор Миласиновиц је кум од декана Масинског факултета..зивоте дрзава би нам се требала звати КУМОВАЊЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.05.2017 11:33

Због тога и таквих диплома,мозете у ЦХ да цистите WЦ. Наравно ако вас хоце...???

Name

Миле Марковиц

12.05.2017 11:00

Моје питање. ста цете даље отудјиват када ово све унистите у име тудјег интереса.оцетели опет народ и сиротињу увуц у рат.стета за овај народ и бол !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Америцана цан

12.05.2017 11:15

У Брцком нека професорица на економском факултету неда пролаз двије године и оде пред комисију и добије деветку ста знаци она није професор него идиот зато се народ треба да удрузи узет кесу ...... па је погодит у главу па би они добро размислили ста раде ко у румуниј кад су владу бацали у смеце .

ОДГОВОРИТЕ
Name

цики

12.05.2017 11:54

Да ли је ово скретање са правих проблема.

ОДГОВОРИТЕ