Pod istragom i profesori u BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet protiv državnih službenika Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH i profesora mašinskih fakulteta u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru.

Bosna i Hercegovina 12.05.2017 | 11:08
Pod istragom i profesori u BiH
Riječ je o predmetu koji vodi tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH Maja Ilić-Stupar.

Ugovor sa ministarstvom sačinjen 2001.

Naime, 26. februara 2001. godine između tadašnjeg Ministarstva civilnih poslova i komunikacija BiH i Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (Katedra za ispitivanje vozila), Strojarskog fakulteta u Mostaru (Institut za strojarstvo) i Mašinskog fakulteta u Banjaluci (Laboratorija za motore i vozila) potpisan je ugovor u pogledu ispunjavanja uslova za obavljanje međunarodnog drumskog transporta te s tim u vezi izdavanja potvrda-certfikata.

Tim ugovorom fakulteti su obavezani da obavljaju pregled vozila koja su namijenjena za međunarodni drumski transport i utvrde da li ta vozila zadovoljavaju propisane uslove, na osnovu čega izdaju potvrde-certifikate.

Fakulteti (centri) su zaduženi i da pružaju pomoć državnom ministarstvu u pripremi odgovarajućih zakona i propisa iz oblasti drumskog transporta, imenuju komisiju od tri do pet članova koja će vršiti pregled vozila, na čelu s predsjednikom komisije, te pribave saglasnost ministarstva za rad stanica kojim povjeravaju obavljanje posla.

Na drugoj strani državno ministarstvo obavezalo se da će izdati rješenje za rad fakultetima, putem svog predstavnika kontrolisati rad fakulteta, vršiti usklađivanje kriterija prilikom pregleda vozila, usklađivati zakonsku regulativu BiH s domaćim i međunarodnim propisima, pripremati potrebna uputstva za pojedine vrste pregleda vozila i pripremati formu jednoobraznih formulara (obrazaca) koji će se koristi na pregledima za ovu namjenu.

"Cijene usluga u svim Centrima su iste i utvrđuju ih Centri, uz prethodnu saglasnost ministarstva. Nadoknadu za prethodno navedene usluge plaća krajnji korisnik direktno Centrima", piše u Članu 3.

Ugovor potpisan 2006. sa firmom Automotive center d.o.o.

Samo nekoliko godina poslije, tačnije 6. decembra 2006. godine, fakulteti i Ministarstvo komunikacija i prometa BiH potpisali su Sporazum o pristupanju firme Automotive center d.o.o. Sarajevo ugovoru zaključenom 26. februara 2001. godine i to u dijelu kojim se regulišu prava i obaveze u pogledu ispunjavanja uslova za obavljanje međunarodnog drumskog transporta i izdavanje potvrda-certfikata.

Osnivači firme Automotive center d.o.o. Sarajevo su profesori mašinskih fakulteta u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru koji su sami dali saglasnost da njihova privatna firma bude uključena u sporazum s državnim ministarstvom.

Riječ je o profesorima Ivanu Filipoviću (Mašinski fakultet u Sarajevu), Šimunu Bogdanu (Strojarski fakultet u Mostaru), Snježani Petković (Mašinski fakultet u Banjaluka), Dževadu Bibiću (Mašinski fakultet u Sarajevu), Boranu Pikuli (Mašinski fakultet u Sarajevu) i Aleksandru Milašinoviću (Mašinski fakultet u Banjaluci).

Sporazumom je Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH u saradnji s profesorima omogućilo prenošenje javnih ovlasti na tajni načni i to privatnoj firmi bez ikakvih referenci u vlasništvu istih profesora.

To u prevodu znači da su profesori sami prenijeli ovlaštenja na privatnu firmu, što su im omogućili državni službenici Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH.

Na taj način je firma koja je upisana u sudski registar 23. augusta 2006. godine, već do 8. septembra 2006. godine završila sve administrativne procedure i uputila Ministarstvu komunikacija i prometa BiH zahtjev za dobivanje ovlaštenja za pregled vozila, što je u konačnici i odobreno u decembru te godine.

Zahtjev je potpisao direktor Automotive centra (AMC) Hajrija Filipović, koja je supruga profesora na Mašinskom fakultetu u Sarajevu, Ivana Filipovića.

Profesori predložili reorganizaciju centra

Odmah nakon registrovanja firme, fakultetski profesori Šimun, Filipović i Petković predložili su državnom ministarstvu reorganizaciju centara, to jeste da se izdavanje potvrda-certifikata dodijeli njihovoj privatnoj firmi AMC-u.

Profesore mašinskih fakulteta i državnih službenika Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH sumnjiče se između ostalog za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela.

Privatna firma bh. profesora bez bilo kakvih referenci i uposlenih oprihodovala je na taj način višemilionski iznos.

(Klix.ba)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Sica

12.05.2017 11:34

Ajd vi malo procesljajte ove sa milionima a sve ostalo je sitna boranija.

ODGOVORITE
Name

siniša blagojević

12.05.2017 11:52

Predmet protiv državnih službenika iz ministarstva je opsežan proces i za sada ga obavljaju irješavaju ga samo privatnici.

ODGOVORITE
Name

XX

12.05.2017 12:00

IMA NJIH VIŠE PROFESORA UMJEŠANIH OVO JE MALEN SPISAK. A TAJ DIO POSLA SE I DANAS OBAVLJA PROTIV ZAKONA. ZAŠTO SE NE PROVJERI KO SAD OBAVLJA TE POSLOVE.NARAVNO NE SMIJU DA PROVJERE JER TE POSLOVE OBAVLJA SIROKI BRIJEG I MOSTAR HRVATSKI DIO.ONI SU OTVORILI VIŠE FIRMI DA BI UZELI SVE POSLOVE STO SE TIČE ISPITIVANJA VOZILA,CEMT DOZVOLA,OBUKE VOZAČA,TEHNIČKIH PREGLEDA,ATESTA ,ŠKOLE ZA VOZAČEI SVE RADE ISTI LJUDI U PET FIRMI. VLASNIK JE SAMO JEDAN KOME IME NIKO NE SMIJE DA SPOMENE. NJIHOVI PRIHODI MJESEČNI SU SIGURNO PO MILION MARAKA ALI NIKO TAMO NE SMIJE DA PRILAZI JER SU SVIU TOM LANCU BOGAĆENJA PREKO NOĆI I SVE JE POLITIČKI NAPRAVLJENO.

ODGOVORITE
Name

nnn

12.05.2017 12:51

Reci nam koji je to covjek!

Name

HIK

12.05.2017 12:38

Kakav krug..profesorica je zena od profesora Petkovica sa Medicinskog fakuleta koji je poznat po tome da nema polozenog ispita bez 3000km.Inace je kum od Skrbe koji je sada tamo i dekan..a profesor Milasinovic je kum od dekana Masinskog fakulteta..zivote drzava bi nam se trebala zvati KUMOVANJE!!!

ODGOVORITE
Name

re

12.05.2017 13:33

Zbog toga i takvih diploma,mozete u CH da cistite WC. Naravno ako vas hoce...???

Name

Mile Markovic

12.05.2017 13:00

Moje pitanje. sta cete dalje otudjivat kada ovo sve unistite u ime tudjeg interesa.oceteli opet narod i sirotinju uvuc u rat.steta za ovaj narod i bol !

ODGOVORITE
Name

Americana can

12.05.2017 13:15

U Brckom neka profesorica na ekonomskom fakultetu neda prolaz dvije godine i ode pred komisiju i dobije devetku sta znaci ona nije profesor nego idiot zato se narod treba da udruzi uzet kesu ...... pa je pogodit u glavu pa bi oni dobro razmislili sta rade ko u rumunij kad su vladu bacali u smece .

ODGOVORITE
Name

ciki

12.05.2017 13:54

Da li je ovo skretanje sa pravih problema.

ODGOVORITE