Акцизе у рукама УО УИОБИХ

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање (УО УИО) БиХ, којег чине ентитетски премијери, министри финансија и представници УИО, одлучиће хоће ли ићи у нове измјене и допуне закона о повећању акциза на нафту и нафтне деривате, потврдио је за "Независне" Вјекослав Беванда, министар финансија и трезора БиХ.

Босна и Херцеговина 12.05.2017 | 08:11
Акцизе у рукама УО УИОБИХ
Како преносе Независне, Беванда каже да је процедура таква да нове измјене и допуне закона покреће УО УИО, као што је покренуо и ове, а онда се шаље у даљу процедуру Савјета министара, па Парламентарној скупштини БиХ.

"То је ред корака, али то није одлука једног човјека да се крене у тај процес. Прошли пут темељ за покретање законских измјена био је договор два ентитетска премијера", рекао је Беванда, који је и сам члан УО УИО БиХ.

Мишљења је да се ништа неочекивано није десило у сриједу у парламенту код гласања о сету закона о акцизама, који нису подржали посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

"Видјели смо раније гласање у парламентарној комисији и то су касније пратила и дешавања у парламенту. Нисам, међутим, чуо аргументе који би потврдили да су закони лоши, него се све свело на паушалне оцјене и политикантство", коментарисао је Беванда неусвајање сета закона о акцизама у Представничком дому парламентарне скупштине БиХ, који је подржао негативно мишљење комисије за финансије и буџет тог дома.

Сет закона о акцизама био је услов да БиХ добије другу траншу ММФ-овог кредита, на чему су инсистирале владе Републике Српске и Федерације БиХ, које воде кадрови СНСД и СДА.

Они који подржавају доношење ових закона то правдају чињеницом да су кредитна средства потребна за изградњу аутопутева, а други да се ради о кредитима за попуњавање све већих "рупа" у буџету. 

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Килибарда

12.05.2017 06:18

Кмеце и плацу јер знају да им без нове трансе ММФ овог кредита нема опстанка на власти. А са престанком власти, поцињу хапсења. Систем спојних посуда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

12.05.2017 07:32

Тако је Пријатељу,нема им спаса,свака свијеца мора да до краја догори,па тако и ово безвласце ових ма Власти,а од кредита нема ниста,мораце да продају своје бубреге само да су горе,а ако Бог да бице врло брзо и доле.

Name

Ре

12.05.2017 07:38

А онда ЦЕ доц Босиц Тадиц Бореновиц и друго да помогну овом народу.

Name

дјода

12.05.2017 08:12

А јел ови горе немају пивааа ?

Name

делија

12.05.2017 06:28

О јест запело за 15фенинга,изгледа да це се земља располовит ако ово не усвоје..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.05.2017 07:45

Опкољавају са свих страна ал им слабо иде.

Name

тврдоглави

12.05.2017 08:53

АКО НЕКО УСПИЈЕ ДА ВОДИ ЗЕМЉУ НА ОВИМ ПРОСТОРИМА БЕЗ КРЕДИТИРАWА ММФа одрећу се свих својих прихода у његову корист.

Name

СТОПИ инг

12.05.2017 07:58

Доста је финансирања ухљеба на државној сиси са народне грбаче, крешите трошкове бандо, смањуј плате администрацији и ето пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

12.05.2017 09:12

Како се фактички није сјетила да уведе акцизу на хљеб и млијеко, можда јој је то спас ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

моје мисљење

12.05.2017 11:05

Колико сам пратио око акциза, у сустини сви обицни градјани су против, али це СНСД опет на акцизама добити наредне изборе. Засто то казем, па Додик је јуце рекао да су хтјели да аутопут "избију" према Бијељини, а да СДС то, неподржавањем акциза, руши. Ови из опозиције ми дјелују неорганизовани, нејасни, све сто се деси Додик окрене себи у корист. Ни сам нисам присталица повећања акциза, али због тога неће бити ни кредита ММФ-а (који је најповољнији), а власт ће се свакако задужити (само по већим каматама) и рећи како је задржала ликвидност и исплате пензија, плата... и Додик ће опет добити поене. С друге стране, када је ријеч о акцизама, опозиција (СзП) је требала инсистирати да се усвоје неке стратегије (или сл) како би се видјело који су то путеви и аутопутеви у које ће се улагати, а не да Додик свих година прича причу о аутопуту за М.Град и Нови Град, а сад одједном за Бијељину јер му је теа прича у интересу.

ОДГОВОРИТЕ