Akcize u rukama UO UIOBIH

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH, kojeg čine entitetski premijeri, ministri finansija i predstavnici UIO, odlučiće hoće li ići u nove izmjene i dopune zakona o povećanju akciza na naftu i naftne derivate, potvrdio je za "Nezavisne" Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH.

Bosna i Hercegovina 12.05.2017 | 08:11
Akcize u rukama UO UIOBIH
Kako prenose Nezavisne, Bevanda kaže da je procedura takva da nove izmjene i dopune zakona pokreće UO UIO, kao što je pokrenuo i ove, a onda se šalje u dalju proceduru Savjeta ministara, pa Parlamentarnoj skupštini BiH.

"To je red koraka, ali to nije odluka jednog čovjeka da se krene u taj proces. Prošli put temelj za pokretanje zakonskih izmjena bio je dogovor dva entitetska premijera", rekao je Bevanda, koji je i sam član UO UIO BiH.

Mišljenja je da se ništa neočekivano nije desilo u srijedu u parlamentu kod glasanja o setu zakona o akcizama, koji nisu podržali poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

"Vidjeli smo ranije glasanje u parlamentarnoj komisiji i to su kasnije pratila i dešavanja u parlamentu. Nisam, međutim, čuo argumente koji bi potvrdili da su zakoni loši, nego se sve svelo na paušalne ocjene i politikantstvo", komentarisao je Bevanda neusvajanje seta zakona o akcizama u Predstavničkom domu parlamentarne skupštine BiH, koji je podržao negativno mišljenje komisije za finansije i budžet tog doma.

Set zakona o akcizama bio je uslov da BiH dobije drugu tranšu MMF-ovog kredita, na čemu su insistirale vlade Republike Srpske i Federacije BiH, koje vode kadrovi SNSD i SDA.

Oni koji podržavaju donošenje ovih zakona to pravdaju činjenicom da su kreditna sredstva potrebna za izgradnju autoputeva, a drugi da se radi o kreditima za popunjavanje sve većih "rupa" u budžetu. 

(BN)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Kilibarda

12.05.2017 06:18

Kmece i placu jer znaju da im bez nove transe MMF ovog kredita nema opstanka na vlasti. A sa prestankom vlasti, pocinju hapsenja. Sistem spojnih posuda.

ODGOVORITE
Name

Zoki

12.05.2017 07:32

Tako je Prijatelju,nema im spasa,svaka svijeca mora da do kraja dogori,pa tako i ovo bezvlasce ovih ma Vlasti,a od kredita nema nista,morace da prodaju svoje bubrege samo da su gore,a ako Bog da bice vrlo brzo i dole.

Name

Re

12.05.2017 07:38

A onda CE doc Bosic Tadic Borenovic i drugo da pomognu ovom narodu.

Name

djoda

12.05.2017 08:12

A jel ovi gore nemaju pivaaa ?

Name

delija

12.05.2017 06:28

O jest zapelo za 15feninga,izgleda da ce se zemlja raspolovit ako ovo ne usvoje..

ODGOVORITE
Name

Re

12.05.2017 07:45

Opkoljavaju sa svih strana al im slabo ide.

Name

tvrdoglavi

12.05.2017 08:53

AKO NEKO USPIJE DA VODI ZEMLJU NA OVIM PROSTORIMA BEZ KREDITIRAWA MMFa odreću se svih svojih prihoda u njegovu korist.

Name

STOPI ing

12.05.2017 07:58

Dosta je finansiranja uhljeba na državnoj sisi sa narodne grbače, krešite troškove bando, smanjuj plate administraciji i eto para.

ODGOVORITE
Name

Brod

12.05.2017 09:12

Kako se faktički nije sjetila da uvede akcizu na hljeb i mlijeko, možda joj je to spas ?

ODGOVORITE
Name

moje misljenje

12.05.2017 11:05

Koliko sam pratio oko akciza, u sustini svi obicni gradjani su protiv, ali ce SNSD opet na akcizama dobiti naredne izbore. Zasto to kazem, pa Dodik je juce rekao da su htjeli da autoput "izbiju" prema Bijeljini, a da SDS to, nepodržavanjem akciza, ruši. Ovi iz opozicije mi djeluju neorganizovani, nejasni, sve sto se desi Dodik okrene sebi u korist. Ni sam nisam pristalica povećanja akciza, ali zbog toga neće biti ni kredita MMF-a (koji je najpovoljniji), a vlast će se svakako zadužiti (samo po većim kamatama) i reći kako je zadržala likvidnost i isplate penzija, plata... i Dodik će opet dobiti poene. S druge strane, kada je riječ o akcizama, opozicija (SzP) je trebala insistirati da se usvoje neke strategije (ili sl) kako bi se vidjelo koji su to putevi i autoputevi u koje će se ulagati, a ne da Dodik svih godina priča priču o autoputu za M.Grad i Novi Grad, a sad odjednom za Bijeljinu jer mu je tea priča u interesu.

ODGOVORITE