Кормак забринута због корупције

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Босни и Херцеговини Морин Кормак изразила је велику забринутост у вези с корупцијом и политичким утицајем, па чак и на припаднике правосудног система у БиХ, о чему је такође говорио предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија на данашњем састанку с америчком амбасадорком.

Босна и Херцеговина 11.05.2017 | 19:30
Кормак забринута због корупције
Како је истакла Кормак, влада САД и Амбасада у БиХ већ 20 година и дуже помажу правосуђе у БиХ јер сматрају да је оно од кључне важности за успјех БиХ.

- Наставићемо пружати подршку БиХ, али и изражавати забринутост када разлози за то постоје - додала је Кормак.

Амбасада САД у БиХ сматра да је на самом почетку постигнут значајан напредак у раду бх. правосуђа, међутим, када су се почели низати изазови и проблеми, истиче амбасадорка Кормак, тај је напредак успорио своју динамику.

Она је изразила наду да ће бити у могућности заједнички радити на постизању циља борбе против корупције и политичког утицаја, као и на поновној изградњи повјерења јавности у правосуђе.

Истакла је да је у више подручја виђено колико је јак политички утицај, тамо гдје не би требао бити, а то су правосуђе, али и економија, гдје политички утицај није имао позитивну улогу.

Коментаришући споро процесуирање случајева корупције у БиХ, она је рекла да разумије да се правосуђе суочава с бројним изазовима, али је указала да је овакве случајеве потребно довести до краја, уколико се жели вратити повјерење грађана.

Осврнула се и на недавну посјету конгресне делегације САД Босни и Херцеговини, организовану у оквиру посјете земљама Балкана, чији је домаћин била Амбасада САД. Делегација је, каже, отишла с веома позитивним утисцима након што су се информисали о ситуацији у БиХ.

- Отишли су увјерени да САД и даље треба да остану ангажоване и на Балкану и у БиХ, јер за тим постоји потреба - истакла је Кормак.

Предсједник ВСТС-а БиХ Милан Тегелтија истакао је потребу јачања борбе против корупције у БиХ.

- Било је ријечи и о политичким притисцима гдје се и амбасадорка понудила и питала нас на који начин може да нам помогне - додао је, захваливши на подршци коју је САД дају правосуђу БиХ од оснивања ВСТС-а као кључне и регулаторне институције у правосдном систему БиХ.

Додао је да сматра да ВСТС и Амбасада САД на идентичан начин виде потребе јачања правосуђа у БиХ као једног од трију стубова власти у БиХ.

(Фена/БН)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Па ово је скандал

11.05.2017 17:37

Људи моји па ови нису нормални амбасадори нам воде дрзаву и све их се пита БиХ треба под хитно расформирати

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

11.05.2017 18:39

Ста је гдја Елизабетх Цормак изјавила сто није тацно?

Name

ЗАЗА

11.05.2017 18:40

ПА НЕМОЈТЕ НАМ ДАВАТИ ПОДРСКУ. гОРЕ НЕ МОЗЕ БИТИ У ПРАВОСУДЈУ. ВЕЦИНА СУДИЈА И ТУЗИЛАЦА У РАДНОМ ОДНОСУ КОД ПОЛИТИЦАРА. ДА ВИДИМО КАКО ЦЕ БИТИ БЕЗ ВАСЕ ПОМОЦИ. сВЕ ЗНАТЕ, А НИСТА НЕ ПРЕДУЗИМАТЕ

Name

новинар

11.05.2017 19:18

Варас се ЗАЗА, и те како предузима, у задњих пар мјесеци је оцитала буквицу многима.

Name

циркус

11.05.2017 17:53

Онај луди Милан Тегелтија је Додиков потрчко и ова с њим преговара о корупцији. Додик преко Милана Тегелтије Основни Суд у Бањалуци претворио у приватно чистилиште неистомишљеника. Ово је тотално лудило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

колико ће коштати

11.05.2017 18:00

Колики ће мито бити амбасадорки да скину санкције Милораду? Тегелтија Милан је због тога и састанчио са Кормак. Вјеројатно ће паре из Бањалуке донијети Владо Јуришић,Тегелтин кум и потрчко,дрикара сецикеса и дрипац. Благо нама шта смо дочекали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

11.05.2017 18:33

Забринута, јашта је, мало сутра,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апсурдистан

11.05.2017 18:52

Судство формирано уз "помоћ" странаца и ради како ради...а ови страни емисари су мало мало па "забринути"...шта има конкретно од те забринутости?...само наставак пљачке и прања лове. Ееее туге, са Тегелтијом прича о корупцији и аферама...могла је онда лично са Додиком, да не глуме "сукоб".

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре апсурдистан

11.05.2017 19:15

Па наши лопови постављају судије и туђиоце. Што би се странци мијешали у избор судија и туђилаца па да наши политичари могу за све што неваља упјерати прстом у странце. А цијела РС се дигла што су додика ставили на црну листу, а нису ни свјесни да тиме Амери помажу обичне грађане, ал народ ко овца неда свог овна предводника

Name

Србац

11.05.2017 19:23

Разговара са највецим мафијасем и Додиковим слуганом. Тегелтија је са Додиком прикрио сав криминал. Фуј!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

11.05.2017 19:45

Па ми смо протекторат, ви и високи преставник имате апсолутну власт. Ви сте могли да уредите ову државу, али нисте хтјели. Ви сте могли да смјените сваког ко неради добро. Ви држите ову власт која нас уништава на власти. Посматрте, а понекад их новчано и помогнете да би наставили да ово раде, ато је да нестанемо. Ви сте их довели на власт, ви их нећете да смените, као фол ложите се једни надруге, а сви заједно зајебавате овај јадни народ. Сви га систематски пљачкате.Ми нисмо протекторат који сте ви требали мало да дигнете на ноге, ми смо ваша колонија, а то сте хтјели. Увалили сте нам демократију, а знали сте да већина народа на њу није спремна. ВИ СТЕ НАЈОДГОВОРНИЈИ ЗА ОВО ЗЛО ШТО НАС ЈЕ СНАШЛО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

11.05.2017 20:02

Само Васковица за министра полиције а Глигорица за министра правде па удри а сто би било резултата брацо драга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сојиц

11.05.2017 20:32

Бела ладја............!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ннн

11.05.2017 21:08

Америцки амбасадор се превисе уплице у локалне прилике, надам се да це администрација сто прије уредити ствари и смјенити Комракову, зена се погубила!

ОДГОВОРИТЕ
Name

плаво небо у тудјини

11.05.2017 21:20

Господјо на срецу зивим у изнозмству гдје полицајац све.Подсјетицу вас о квази дрзави БиХ у којој онај ко пријави криминал и корупцију није безњедан цак му се и правосудне институције натоваре тј правосудна мафиха која у БиХ постоји јер правосудје стити криминал и корупцију.Да је зива истина сведоци примјер полицајца границне полиције БиХ којем је прецено смрцу зато сто је радеци свој посао и својом способносцу раскринкао сверц цигсрета и прање новца преко границног прелаза Стрмица и гдје је открио дубоку инволвираност у криминал своје предпостављене који су скривали документе који су слузбено евидентирани и јасно указују на криминал и корупцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лав

12.05.2017 02:07

Тако је то кад ти окупатор који гаце...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

12.05.2017 08:23

Ови Американци су некима страсно ваљали,нпр.Јапан,Ј.Кореја,Таиwан..,а нама су само одмагали.Дефинитивно,ниста не треба од њих оцекивати,сем оваквих прица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

синиша благојевић

12.05.2017 09:43

Амбасадорка САД ће остати и даље у Би Х и изражава великуј забринутост када је у питању8 корупција и криминал у Б и Х.

ОДГОВОРИТЕ