Kormak zabrinuta zbog korupcije

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Morin Kormak izrazila je veliku zabrinutost u vezi s korupcijom i političkim uticajem, pa čak i na pripadnike pravosudnog sistema u BiH, o čemu je takođe govorio predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija na današnjem sastanku s američkom ambasadorkom.

Bosna i Hercegovina 11.05.2017 | 19:30
Kormak zabrinuta zbog korupcije
Kako je istakla Kormak, vlada SAD i Ambasada u BiH već 20 godina i duže pomažu pravosuđe u BiH jer smatraju da je ono od ključne važnosti za uspjeh BiH.

- Nastavićemo pružati podršku BiH, ali i izražavati zabrinutost kada razlozi za to postoje - dodala je Kormak.

Ambasada SAD u BiH smatra da je na samom početku postignut značajan napredak u radu bh. pravosuđa, međutim, kada su se počeli nizati izazovi i problemi, ističe ambasadorka Kormak, taj je napredak usporio svoju dinamiku.

Ona je izrazila nadu da će biti u mogućnosti zajednički raditi na postizanju cilja borbe protiv korupcije i političkog uticaja, kao i na ponovnoj izgradnji povjerenja javnosti u pravosuđe.

Istakla je da je u više područja viđeno koliko je jak politički uticaj, tamo gdje ne bi trebao biti, a to su pravosuđe, ali i ekonomija, gdje politički uticaj nije imao pozitivnu ulogu.

Komentarišući sporo procesuiranje slučajeva korupcije u BiH, ona je rekla da razumije da se pravosuđe suočava s brojnim izazovima, ali je ukazala da je ovakve slučajeve potrebno dovesti do kraja, ukoliko se želi vratiti povjerenje građana.

Osvrnula se i na nedavnu posjetu kongresne delegacije SAD Bosni i Hercegovini, organizovanu u okviru posjete zemljama Balkana, čiji je domaćin bila Ambasada SAD. Delegacija je, kaže, otišla s veoma pozitivnim utiscima nakon što su se informisali o situaciji u BiH.

- Otišli su uvjereni da SAD i dalje treba da ostanu angažovane i na Balkanu i u BiH, jer za tim postoji potreba - istakla je Kormak.

Predsjednik VSTS-a BiH Milan Tegeltija istakao je potrebu jačanja borbe protiv korupcije u BiH.

- Bilo je riječi i o političkim pritiscima gdje se i ambasadorka ponudila i pitala nas na koji način može da nam pomogne - dodao je, zahvalivši na podršci koju je SAD daju pravosuđu BiH od osnivanja VSTS-a kao ključne i regulatorne institucije u pravosdnom sistemu BiH.

Dodao je da smatra da VSTS i Ambasada SAD na identičan način vide potrebe jačanja pravosuđa u BiH kao jednog od triju stubova vlasti u BiH.

(Fena/BN)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Pa ovo je skandal

11.05.2017 19:37

Ljudi moji pa ovi nisu normalni ambasadori nam vode drzavu i sve ih se pita BiH treba pod hitno rasformirati

ODGOVORITE
Name

vss

11.05.2017 20:39

Sta je gdja Elizabeth Cormak izjavila sto nije tacno?

Name

ZAZA

11.05.2017 20:40

PA NEMOJTE NAM DAVATI PODRSKU. gORE NE MOZE BITI U PRAVOSUDJU. VECINA SUDIJA I TUZILACA U RADNOM ODNOSU KOD POLITICARA. DA VIDIMO KAKO CE BITI BEZ VASE POMOCI. sVE ZNATE, A NISTA NE PREDUZIMATE

Name

novinar

11.05.2017 21:18

Varas se ZAZA, i te kako preduzima, u zadnjih par mjeseci je ocitala bukvicu mnogima.

Name

cirkus

11.05.2017 19:53

Onaj ludi Milan Tegeltija je Dodikov potrčko i ova s njim pregovara o korupciji. Dodik preko Milana Tegeltije Osnovni Sud u Banjaluci pretvorio u privatno čistilište neistomišljenika. Ovo je totalno ludilo.

ODGOVORITE
Name

koliko će koštati

11.05.2017 20:00

Koliki će mito biti ambasadorki da skinu sankcije Miloradu? Tegeltija Milan je zbog toga i sastančio sa Kormak. Vjerojatno će pare iz Banjaluke donijeti Vlado Jurišić,Tegeltin kum i potrčko,drikara secikesa i dripac. Blago nama šta smo dočekali.

ODGOVORITE
Name

nn

11.05.2017 20:33

Zabrinuta, jašta je, malo sutra,

ODGOVORITE
Name

Apsurdistan

11.05.2017 20:52

Sudstvo formirano uz "pomoć" stranaca i radi kako radi...a ovi strani emisari su malo malo pa "zabrinuti"...šta ima konkretno od te zabrinutosti?...samo nastavak pljačke i pranja love. Eeee tuge, sa Tegeltijom priča o korupciji i aferama...mogla je onda lično sa Dodikom, da ne glume "sukob".

ODGOVORITE
Name

re apsurdistan

11.05.2017 21:15

Pa naši lopovi postavljaju sudije i tuđioce. Što bi se stranci miješali u izbor sudija i tuđilaca pa da naši političari mogu za sve što nevalja upjerati prstom u strance. A cijela RS se digla što su dodika stavili na crnu listu, a nisu ni svjesni da time Ameri pomažu obične građane, al narod ko ovca neda svog ovna predvodnika

Name

Srbac

11.05.2017 21:23

Razgovara sa najvecim mafijasem i Dodikovim sluganom. Tegeltija je sa Dodikom prikrio sav kriminal. Fuj!!!

ODGOVORITE
Name

Nije nego

11.05.2017 21:45

Pa mi smo protektorat, vi i visoki prestavnik imate apsolutnu vlast. Vi ste mogli da uredite ovu državu, ali niste htjeli. Vi ste mogli da smjenite svakog ko neradi dobro. Vi držite ovu vlast koja nas uništava na vlasti. Posmatrte, a ponekad ih novčano i pomognete da bi nastavili da ovo rade, ato je da nestanemo. Vi ste ih doveli na vlast, vi ih nećete da smenite, kao fol ložite se jedni nadruge, a svi zajedno zajebavate ovaj jadni narod. Svi ga sistematski pljačkate.Mi nismo protektorat koji ste vi trebali malo da dignete na noge, mi smo vaša kolonija, a to ste htjeli. Uvalili ste nam demokratiju, a znali ste da većina naroda na nju nije spremna. VI STE NAJODGOVORNIJI ZA OVO ZLO ŠTO NAS JE SNAŠLO.

ODGOVORITE
Name

Borac

11.05.2017 22:02

Samo Vaskovica za ministra policije a Gligorica za ministra pravde pa udri a sto bi bilo rezultata braco draga.

ODGOVORITE
Name

Sojic

11.05.2017 22:32

Bela ladja............!!!

ODGOVORITE
Name

nnn

11.05.2017 23:08

Americki ambasador se previse uplice u lokalne prilike, nadam se da ce administracija sto prije urediti stvari i smjeniti Komrakovu, zena se pogubila!

ODGOVORITE
Name

plavo nebo u tudjini

11.05.2017 23:20

Gospodjo na srecu zivim u iznozmstvu gdje policajac sve.Podsjeticu vas o kvazi drzavi BiH u kojoj onaj ko prijavi kriminal i korupciju nije beznjedan cak mu se i pravosudne institucije natovare tj pravosudna mafiha koja u BiH postoji jer pravosudje stiti kriminal i korupciju.Da je ziva istina svedoci primjer policajca granicne policije BiH kojem je preceno smrcu zato sto je radeci svoj posao i svojom sposobnoscu raskrinkao sverc cigsreta i pranje novca preko granicnog prelaza Strmica i gdje je otkrio duboku involviranost u kriminal svoje predpostavljene koji su skrivali dokumente koji su sluzbeno evidentirani i jasno ukazuju na kriminal i korupciju.

ODGOVORITE
Name

Lav

12.05.2017 04:07

Tako je to kad ti okupator koji gace...

ODGOVORITE
Name

Bole

12.05.2017 10:23

Ovi Amerikanci su nekima strasno valjali,npr.Japan,J.Koreja,Taiwan..,a nama su samo odmagali.Definitivno,nista ne treba od njih ocekivati,sem ovakvih prica.

ODGOVORITE
Name

siniša blagojević

12.05.2017 11:43

Ambasadorka SAD će ostati i dalje u Bi H i izražava velikuj zabrinutost kada je u pitanju8 korupcija i kriminal u B i H.

ODGOVORITE