Лозница: Дан војничког пасуља

На "Лагатору", некадашњем имању Вука Караџића у дворишту "Плавог ресторана", јуче је приређен "Дан војничког пасуља", који је спремљен у војничкој кухињи коју је користила некадашња ЈНА, а која је у међувремену уређена.

Србија 11.05.2017 | 17:50
Лозница: Дан војничког пасуља
Војнички пасуљ по древној рецептури спремили су кувари тог ресторана, уз стручни надзор кувара Миће Радичевића из Липничког Шора код Лознице, а супервизија била је поверена Миливоју Степановићу - Четврки из села Коренита, који је током активног војног рока и у резерви био у интенданској служби и то у оном делу у којој су спремани оброци за некадашње припаднике ЈНА.

"У ЈНА ми Срби смо унели, уз све остало, и рецептуру за спремање чувеног војничког пасуља, који су сјајно спремали наши преци у јединицама Краљевине Србије и Краљевине Југославије", каже Миливоје Степановић - Четврка.



"То је наша чувено јело, омиљено деценијама. Кад је мало шта остало у нашем крају од војске, ова војна кухиња и војнички пасуљ враћају нас у стара времена када смо били војници и млади људи пред којима је био живот. Дружимо се и лепо нам је."

Уз војну кухињу је и воденица која меље разне врсте брашна од кога се спремају погаче и лепиње у фуруни, такође по рецептури старих кувара и наших старамајки.

"Овај пасуљ је леп да прсте полижеш", каже Лозничанин Александар Лечић.



"Лепо је што је ова војна кухиња активна, а да није сувенир и експонат из старих времена."

На "Лагатору" се јуче ширио мирис пасуља, али и приче о војничким данима људи овог краја.

БН телевизија/В.М.)

Коментари / 0

Оставите коментар