Како се пере новац у БиХ?

БиХ има проблем са спречавањем прања новца, изјавио је министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић отварајући пројекат "Подршка борби против прања новца". Пројекат вриједан 2,5 милиона евра финасира Европска унија, а биће проведен у наредне двије године.

Босна и Херцеговина 11.05.2017 | 20:45
Како се пере новац у БиХ?
"Прање новца проблем је са којим се суочавају све земље, па тако и БиХ", каже министар Мектић и додаје да је због низа пропуста и слабости, прије свега лошег правног оквира, БиХ стављења на тзв. сиве листе многих европских институција које се баве тим питањем.

"Све је више прљавог новца који у БиХ долази из разних криминалних активности и настоји се овдје опрати. Организовани криминал жели да криминалом стечен капитал убаци у легалне токове", каже Мектић и истиче да тај новац треба конфисковати.

Министар Мектић тврди да се новац у БиХ пере преко инвестиционих улагања, куповину некретнина, па чак и преко неких невладиних институција које наводно финансирају одређене пројекте.

"Огромна количина прљавог новца убачена је у БиХ у процесу приватизације и то се мора испитати без обзира на то када су приватизације обављене", каже Мектић, а на питање да ли су тачне информације да је продаја Рудника "Љубија" на неки начин повезана са покушајем прања новца, Мектић одговара:

"Наше институције ће пратити тај случај, али и остале. Пратићемо начин на који долази тај новац. Провјераваћемо и поједине оф-шор компаније, у овом случају компанију са Доминикане. Сигурно ћемо све учинити да провјеримо токове новца и да спријечимо долазак новца који потиче од разних кругова организованог криминала, а који жели да буде пласиран у БиХ."

Пројекат "Подршка борби против прања новца", у БиХ ће проводити експерти из министарстава унутрашњих послова Словеније и Аустрије. Њихов први задатак ће бити да сниме стање у БиХ након чега ће, у сарадњи са полицијским агенцијама и тужилаштвима на свим нивоима у БиХ, радити на јачању институционалних капацитета и правног оквира за ефикаснију борбу против прања новца.

(БН телевизија)

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Лејла

11.05.2017 14:08

Ста би са Додиковим нелегалним кредитом код пријатеља Павловиц-а? Јел и то по статуту Доминиканске Републике или по статуту РС? Мислим такво прање пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ:

12.05.2017 18:30

Павловић банка је прала Додикове паре за вилу, али нажалост директори банке испраше и испустише све Павловићеве паре (његов капитал у банци)..тако да сад ту захрђалу веш машину (Павловић банку)...држава мора да узме од Павловића јер он у њој нема ништа и да понуди неком другом. У Бијељини бар тројица газда чекају да Павловића избаце из банке да би је они преузели...

Name

БН ре за ре

12.05.2017 19:27

Банка је пропала и биће хапшења због криминала у њој. Павловићеве паре управа проћердала кроз губитке.Свима у банци је то постало јасно чим се Милован Ерић-Павловићев кум,курвањски склонио са мјеста пред.надзорног одбора банке, своју кћер која је била директор сектора извукао скроз из банке а рођеног зета повукао са мјеста директора Житопромета. Приде је Павловића успио убједити да за директоре постави пар својих полтрона, који ништа од прљавог веша не откривају. По српски што би се рекло: нож у леђа ти забије твој најближи.

Name

ре

12.05.2017 20:03

Знам ситуацију, и рекао бих да су ови коментари мало више злу ради. Једино је 100 посто тачно да су битанге Благо и Милован поставили своје полтроне. Ти нови директори-полтрони су глупе будалетине којие незнају ништа радити..тако и да хоће нешто открити треба употријебити мозак,ког они немају.јадан старкеља Павловић..није он толико лош колко је поводљив и наиван.

Name

ништа незнате

12.05.2017 20:32

Павловић није јадни старкеља него један обични дрипац, ево доказ: направио је мост, направио га мањег него што треба, не одржава га него фарба ограду на мосту и замазује по мало. За прелаз отима 140 динара. Све то око банке је његово масло, туђе паре је дао својим предузећима, отјеро кумове Благу и Ерића јер су почели да му сметају, поставио неке будале за директоре који ће можда накрају и робијати..држи Додика у шаци због прања пара око виле а овај му заузврат штити банку од санкција агенције за банкарство и штити га да га не туже у Бобар банци јер је и тамо узимао паре на своје фирме а и на фантомске фирме а не враћа ништа. Какав старкеља, какво преузимање банке и слично, ништа од тога.

Name

Ре бн

13.05.2017 06:41

Павловиц банка је чувана прије Бобар банке,,Бато му давао паре јер није имао .....у основном капиталу павловиц банке Бобарови било 12 мил ...од укупних 24.... Нијемога да враћа ,,,овога "повалисе преко ноћи ..а овога чувају...мафија класична ....да човјек не повјерује исто да човјек није ни постојао. Није имао леба,,,срамота...пљачка деценије.

Name

Радник Бобар банке

13.05.2017 18:08

Бобар на крају пропаде јер је помого Павловићу да се вади, а прво му је посудио паре за основни капитал. А сад тај матори невраћа Бобар банци а Бобарови радници завршили на улици, чиста неправда и лоповлук.

Name

Ахаха

11.05.2017 14:29

И тако је прошла још једна КЗШ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

позив

11.05.2017 14:57

АПЕЛ,СПАСИТЕ БИЛЕЋУ ОД ТИРАНИЈЕ СНСД-а готово је са овом општином!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

кул

11.05.2017 15:36

Не бери бригу, буди код куће - сад ће министар...

Name

О какој ти 'тиранији' говорис ?

11.05.2017 16:51

О какој ти 'тиранији' говорис ? Па вецина становника/градјана Билеце и Требиња је изабрала да те градове води СНСД а ако заиста хоце та вецина становника вец сутра мозе отерати СНСД

Name

Ах

11.05.2017 14:59

И шта ће бити кад утврдите да је 90% новца уложеног у БиХ, уствари опрани капитал зарадјен на дроги, оружју, шверцу цигарета, нафте итд?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лупетало

11.05.2017 16:13

Знас ли да су те офсор фирме измислили западњаци на тим којекаквим острвима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хисторy

11.05.2017 18:54

Ко је осмислио Монако, Андору, Сан Марино?

Name

ФРАНЦУЗ

11.05.2017 19:32

Увјек сам људима прицао да цемо постати нова свицерска и ето нас полако ал сигурно .. Три народа , три језика , прање новца и нисмо у ЕУ .. Мала свицерска .. :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

бруно

11.05.2017 21:29

Министре прање ноца је било преко границног прелаза Стрмица момак који је то разоткрио је просао пакао и голготу унутар границне полиције БиХ због свог постеног рада Палалиц Дадо. Знам мока лицно.Умјесто да га дрзава застити они га прогањају.То ти је министре БиХ кија све јесте а дрзава не.Ко це да буде сигуран ако покицајци нису.Ако полицајци несмију радити свој посао.Хапси крупне рибе и сефовесудије и тутиоце риба смрди од главе не од репа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мистик

11.05.2017 22:33

У веш машинама подгузних мува по налогу пунаца и тетака .. интересује ли вас више ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прање новца

11.05.2017 22:59

Ја јесте проблем опрати новац, оставиш га у џепу, жена стави у машину за веш и сутра опран, зар не?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар страшни

12.05.2017 05:01

И шта сад Мектицу, само причаш хапси више лопове. Видиш да нам државу подераше без обзира што су мниги животи дати за њено стварање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре петар страшни

12.05.2017 06:31

Ма Јесил толико глуп.

Name

РХ Дрнис

12.05.2017 05:47

Назалист цист примјер организованог криминала и коруоције у коју је умјесана дрзавна инстутуција представља слуцај СТРМИЦА сверц цигарета и прање новца из РХ у БиХ и обрнуто.Овај слуцај стоји у латици тузиластва БиХ децениху како би се све прикрило и слуцај застарио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фто

12.05.2017 10:00

Исто је то у УИО РЦ Мостар гдје је продато заплијењених цигарета и друге вриједне робе,гдје је нестао комплет заплијењених масина за прозиводњу цигарета/мала фабрика/а да никад нико није одговарао и све је строго цувана тајна.Вриједност те пљацке се мјери у милионима.

Name

б

12.05.2017 06:10

Неки дан је комшиница мужу у фармеркама опрала 10 марака па је овај умало није задавио!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

12.05.2017 07:07

Како и не би..??!! Знаш ли ти шта је нашем чоеку 10 КМ у данашње вријеме..?? Није ти ово западни свијет, нити ће кад бити. Па да за један дан зарадиш 50 евра..

Name

НОВОМАТИЦ

12.05.2017 09:16

Новоматицове фирме регистриране на основном СУДУ у Бањалуци код судије Монике Ковачевић НОВО РС доо и РСА ГАМИНГ Доо се баве прањем новца. Нико несмије да их контрилише због Додиковог сувласништва од двадесет посто у истим. Додик није власник на папиру него је у његово име новац положила Нада Илић из Београда која је и власник умјесто Додика. Нада Илић је запослена у УНИБРОС СТЕЕЛ са којим чији је власник Владимир Делић. Владимир Делић је Додиков пајтос који у Додиково име узима проценат од људи који желе инвестирати у Републику Српску. КРИМИНАЛЦИ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Партнер УНИБРОС СТЕЕЛ

14.05.2017 11:08

Новоматиц и УНИБРОС СТЕЕЛ у нераскидивој вези прања новца и утаја пореза. Владимир Делић,Милорад Додик и Ари Ливне,три пљачкаша зрели за одстрел.

Name

Којић(Ненада)Дејан

14.05.2017 11:42

Ново РС доо и РСА ГАМИНГ Доо као Новоматицове ћерке фирме имају право да перу новац. Платили су посебну дозволу за прање и извлачење новца јер да није те дозволе долазила би инспирација сваки дан. Дозвола је скупа али вриједи,дозвола се зове ДОДИКОВКА. Платиш творцу дозволе и радиш шта хоћеш.

Name

Летица

14.05.2017 13:50

Додик је као Шојић,од Новоматица узео паре за себе али и за Монику Ковачевић,Здравка Миличевића и остале институционалне послушнике. Нисам знао да је поред новца постао и сувласник. Битанги све стане под капу. Хуља,мало му је доживотна.

Name

Фармланд

12.05.2017 10:23

Преко фармланда и робних резерви су опрани милиони,и сваки сељак лијевца поља зна за лопове Драгана Васиљевица,Младенка Топаловица,ГоранаДјукица,Дарке Сандаре...и ти и твоја сип-а не смијете присмрдити од Миле...а као велики борци за правду,залосно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

25.05.2017 07:07

Једна од највеци масина за прање новца у РС-у је Новоматиц (РСА гаминг),залосно је сто им нико не смије прици,а стотине милиона се одлије.

ОДГОВОРИТЕ