Kako se pere novac u BiH?

BiH ima problem sa sprečavanjem pranja novca, izjavio je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić otvarajući projekat "Podrška borbi protiv pranja novca". Projekat vrijedan 2,5 miliona evra finasira Evropska unija, a biće proveden u naredne dvije godine.

Bosna i Hercegovina 11.05.2017 | 20:45
Kako se pere novac u BiH?
"Pranje novca problem je sa kojim se suočavaju sve zemlje, pa tako i BiH", kaže ministar Mektić i dodaje da je zbog niza propusta i slabosti, prije svega lošeg pravnog okvira, BiH stavljenja na tzv. sive liste mnogih evropskih institucija koje se bave tim pitanjem.

"Sve je više prljavog novca koji u BiH dolazi iz raznih kriminalnih aktivnosti i nastoji se ovdje oprati. Organizovani kriminal želi da kriminalom stečen kapital ubaci u legalne tokove", kaže Mektić i ističe da taj novac treba konfiskovati.

Ministar Mektić tvrdi da se novac u BiH pere preko investicionih ulaganja, kupovinu nekretnina, pa čak i preko nekih nevladinih institucija koje navodno finansiraju određene projekte.

"Ogromna količina prljavog novca ubačena je u BiH u procesu privatizacije i to se mora ispitati bez obzira na to kada su privatizacije obavljene", kaže Mektić, a na pitanje da li su tačne informacije da je prodaja Rudnika "Ljubija" na neki način povezana sa pokušajem pranja novca, Mektić odgovara:

"Naše institucije će pratiti taj slučaj, ali i ostale. Pratićemo način na koji dolazi taj novac. Provjeravaćemo i pojedine of-šor kompanije, u ovom slučaju kompaniju sa Dominikane. Sigurno ćemo sve učiniti da provjerimo tokove novca i da spriječimo dolazak novca koji potiče od raznih krugova organizovanog kriminala, a koji želi da bude plasiran u BiH."

Projekat "Podrška borbi protiv pranja novca", u BiH će provoditi eksperti iz ministarstava unutrašnjih poslova Slovenije i Austrije. Njihov prvi zadatak će biti da snime stanje u BiH nakon čega će, u saradnji sa policijskim agencijama i tužilaštvima na svim nivoima u BiH, raditi na jačanju institucionalnih kapaciteta i pravnog okvira za efikasniju borbu protiv pranja novca.

(BN televizija)

Komentari / 30

Ostavite komentar
Name

Lejla

11.05.2017 14:08

Sta bi sa Dodikovim nelegalnim kreditom kod prijatelja Pavlovic-a? Jel i to po statutu Dominikanske Republike ili po statutu RS? Mislim takvo pranje para.

ODGOVORITE
Name

RE:

12.05.2017 18:30

Pavlović banka je prala Dodikove pare za vilu, ali nažalost direktori banke ispraše i ispustiše sve Pavlovićeve pare (njegov kapital u banci)..tako da sad tu zahrđalu veš mašinu (Pavlović banku)...država mora da uzme od Pavlovića jer on u njoj nema ništa i da ponudi nekom drugom. U Bijeljini bar trojica gazda čekaju da Pavlovića izbace iz banke da bi je oni preuzeli...

Name

BN re za re

12.05.2017 19:27

Banka je propala i biće hapšenja zbog kriminala u njoj. Pavlovićeve pare uprava proćerdala kroz gubitke.Svima u banci je to postalo jasno čim se Milovan Erić-Pavlovićev kum,kurvanjski sklonio sa mjesta pred.nadzornog odbora banke, svoju kćer koja je bila direktor sektora izvukao skroz iz banke a rođenog zeta povukao sa mjesta direktora Žitoprometa. Pride je Pavlovića uspio ubjediti da za direktore postavi par svojih poltrona, koji ništa od prljavog veša ne otkrivaju. Po srpski što bi se reklo: nož u leđa ti zabije tvoj najbliži.

Name

re

12.05.2017 20:03

Znam situaciju, i rekao bih da su ovi komentari malo više zlu radi. Jedino je 100 posto tačno da su bitange Blago i Milovan postavili svoje poltrone. Ti novi direktori-poltroni su glupe budaletine kojie neznaju ništa raditi..tako i da hoće nešto otkriti treba upotrijebiti mozak,kog oni nemaju.jadan starkelja Pavlović..nije on toliko loš kolko je povodljiv i naivan.

Name

ništa neznate

12.05.2017 20:32

Pavlović nije jadni starkelja nego jedan obični dripac, evo dokaz: napravio je most, napravio ga manjeg nego što treba, ne održava ga nego farba ogradu na mostu i zamazuje po malo. Za prelaz otima 140 dinara. Sve to oko banke je njegovo maslo, tuđe pare je dao svojim preduzećima, otjero kumove Blagu i Erića jer su počeli da mu smetaju, postavio neke budale za direktore koji će možda nakraju i robijati..drži Dodika u šaci zbog pranja para oko vile a ovaj mu zauzvrat štiti banku od sankcija agencije za bankarstvo i štiti ga da ga ne tuže u Bobar banci jer je i tamo uzimao pare na svoje firme a i na fantomske firme a ne vraća ništa. Kakav starkelja, kakvo preuzimanje banke i slično, ništa od toga.

Name

Re bn

13.05.2017 06:41

Pavlovic banka je čuvana prije Bobar banke,,Bato mu davao pare jer nije imao .....u osnovnom kapitalu pavlovic banke Bobarovi bilo 12 mil ...od ukupnih 24.... Nijemoga da vraća ,,,ovoga "povalise preko noći ..a ovoga čuvaju...mafija klasična ....da čovjek ne povjeruje isto da čovjek nije ni postojao. Nije imao leba,,,sramota...pljačka decenije.

Name

Radnik Bobar banke

13.05.2017 18:08

Bobar na kraju propade jer je pomogo Pavloviću da se vadi, a prvo mu je posudio pare za osnovni kapital. A sad taj matori nevraća Bobar banci a Bobarovi radnici završili na ulici, čista nepravda i lopovluk.

Name

Ahaha

11.05.2017 14:29

I tako je prošla još jedna KZŠ.

ODGOVORITE
Name

poziv

11.05.2017 14:57

APEL,SPASITE BILEĆU OD TIRANIJE SNSD-a gotovo je sa ovom opštinom!!!

ODGOVORITE
Name

kul

11.05.2017 15:36

Ne beri brigu, budi kod kuće - sad će ministar...

Name

O kakoj ti 'tiraniji' govoris ?

11.05.2017 16:51

O kakoj ti 'tiraniji' govoris ? Pa vecina stanovnika/gradjana Bilece i Trebinja je izabrala da te gradove vodi SNSD a ako zaista hoce ta vecina stanovnika vec sutra moze oterati SNSD

Name

Ah

11.05.2017 14:59

I šta će biti kad utvrdite da je 90% novca uloženog u BiH, ustvari oprani kapital zaradjen na drogi, oružju, švercu cigareta, nafte itd?

ODGOVORITE
Name

Lupetalo

11.05.2017 16:13

Znas li da su te ofsor firme izmislili zapadnjaci na tim kojekakvim ostrvima?

ODGOVORITE
Name

History

11.05.2017 18:54

Ko je osmislio Monako, Andoru, San Marino?

Name

FRANCUZ

11.05.2017 19:32

Uvjek sam ljudima pricao da cemo postati nova svicerska i eto nas polako al sigurno .. Tri naroda , tri jezika , pranje novca i nismo u EU .. Mala svicerska .. :)

ODGOVORITE
Name

bruno

11.05.2017 21:29

Ministre pranje noca je bilo preko granicnog prelaza Strmica momak koji je to razotkrio je prosao pakao i golgotu unutar granicne policije BiH zbog svog postenog rada Palalic Dado. Znam moka licno.Umjesto da ga drzava zastiti oni ga proganjaju.To ti je ministre BiH kija sve jeste a drzava ne.Ko ce da bude siguran ako pokicajci nisu.Ako policajci nesmiju raditi svoj posao.Hapsi krupne ribe i sefovesudije i tutioce riba smrdi od glave ne od repa.

ODGOVORITE
Name

Mistik

11.05.2017 22:33

U veš mašinama podguznih muva po nalogu punaca i tetaka .. interesuje li vas više ..

ODGOVORITE
Name

Прање новца

11.05.2017 22:59

Ја јесте проблем опрати новац, оставиш га у џепу, жена стави у машину за веш и сутра опран, зар не?

ODGOVORITE
Name

Petar strašni

12.05.2017 05:01

I šta sad Mekticu, samo pričaš hapsi više lopove. Vidiš da nam državu poderaše bez obzira što su mnigi životi dati za njeno stvaranje.

ODGOVORITE
Name

re petar strašni

12.05.2017 06:31

Ma Jesil toliko glup.

Name

RH Drnis

12.05.2017 05:47

Nazalist cist primjer organizovanog kriminala i koruocije u koju je umjesana drzavna instutucija predstavlja slucaj STRMICA sverc cigareta i pranje novca iz RH u BiH i obrnuto.Ovaj slucaj stoji u latici tuzilastva BiH decenihu kako bi se sve prikrilo i slucaj zastario.

ODGOVORITE
Name

Fto

12.05.2017 10:00

Isto je to u UIO RC Mostar gdje je prodato zaplijenjenih cigareta i druge vrijedne robe,gdje je nestao komplet zaplijenjenih masina za prozivodnju cigareta/mala fabrika/a da nikad niko nije odgovarao i sve je strogo cuvana tajna.Vrijednost te pljacke se mjeri u milionima.

Name

b

12.05.2017 06:10

Neki dan je komšinica mužu u farmerkama oprala 10 maraka pa je ovaj umalo nije zadavio!

ODGOVORITE
Name

Cccc

12.05.2017 07:07

Kako i ne bi..??!! Znaš li ti šta je našem čoeku 10 KM u današnje vrijeme..?? Nije ti ovo zapadni svijet, niti će kad biti. Pa da za jedan dan zaradiš 50 evra..

Name

NOVOMATIC

12.05.2017 09:16

Novomaticove firme registrirane na osnovnom SUDU u Banjaluci kod sudije Monike Kovačević NOVO RS doo i RSA GAMING Doo se bave pranjem novca. Niko nesmije da ih kontriliše zbog Dodikovog suvlasništva od dvadeset posto u istim. Dodik nije vlasnik na papiru nego je u njegovo ime novac položila Nada Ilić iz Beograda koja je i vlasnik umjesto Dodika. Nada Ilić je zaposlena u UNIBROS STEEL sa kojim čiji je vlasnik Vladimir Delić. Vladimir Delić je Dodikov pajtos koji u Dodikovo ime uzima procenat od ljudi koji žele investirati u Republiku Srpsku. KRIMINALCI!!!

ODGOVORITE
Name

Partner UNIBROS STEEL

14.05.2017 11:08

Novomatic i UNIBROS STEEL u neraskidivoj vezi pranja novca i utaja poreza. Vladimir Delić,Milorad Dodik i Ari Livne,tri pljačkaša zreli za odstrel.

Name

Kojić(Nenada)Dejan

14.05.2017 11:42

Novo RS doo i RSA GAMING Doo kao Novomaticove ćerke firme imaju pravo da peru novac. Platili su posebnu dozvolu za pranje i izvlačenje novca jer da nije te dozvole dolazila bi inspiracija svaki dan. Dozvola je skupa ali vrijedi,dozvola se zove DODIKOVKA. Platiš tvorcu dozvole i radiš šta hoćeš.

Name

Letica

14.05.2017 13:50

Dodik je kao Šojić,od Novomatica uzeo pare za sebe ali i za Moniku Kovačević,Zdravka Miličevića i ostale institucionalne poslušnike. Nisam znao da je pored novca postao i suvlasnik. Bitangi sve stane pod kapu. Hulja,malo mu je doživotna.

Name

Farmland

12.05.2017 10:23

Preko farmlanda i robnih rezervi su oprani milioni,i svaki seljak lijevca polja zna za lopove Dragana Vasiljevica,Mladenka Topalovica,GoranaDjukica,Darke Sandare...i ti i tvoja sip-a ne smijete prismrditi od Mile...a kao veliki borci za pravdu,zalosno...

ODGOVORITE
Name

Mirko

25.05.2017 07:07

Jedna od najveci masina za pranje novca u RS-u je Novomatic (RSA gaming),zalosno je sto im niko ne smije prici,a stotine miliona se odlije.

ODGOVORITE