Власт опет "купује" посланике

Око продаје рудника "Љубија" воде се политичке игре, гдје на сцену опет испливава пракса власти окупљена око СНСД-а да купује посланике у Народној скупштини да би остварила своје циљеве, а не циљеве свих грађана Републике Српске, оцијенио је замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић.

Босна и Херцеговина 11.05.2017 | 20:08
Власт опет "купује" посланике
Босић очекује да ће грађани Приједора, али цијеле Републике Српске извршити притисак да се не прода Рудник "Љубија", јер продајом овог природног ресурса, тврди Босић, уништава се будућност и издају интереси Републике Српске.

"Надам се да посланици у Народној скупштини Републике Српске неће подлећи притисцима и неће дозволити да се Народна скупштина Републике Српске претвори у политичку пијацу, трговину, куповину и продају посланика, јер евидентно је да се на томе ради", рекао је Босић.

Не постоји скупштинска већина у Парламенту БиХ. Разрушена је прије свега иницијативама Бакира Изетбеговића, као што је иницијатива за ревизију тужбе против Србије, чиме је показано да нема добре воље за нормалну сарадњу, каже Босић.

"Неће бити јединственог гласања. Ми ћемо искључиво гласати за оне ствари за које сматрамо да Република Српска има интерес, а за остале ствари немамо никакву обавезу да гласамо."

Постоји отворена сарадња између СНСД-а и СДА и могуће је да се на тој бази формира нека нова скупштинска већина, али је евидентно да је одласком једног дијела из Клуба СДА поново нико не може да направи нову скупштинску већину, тако да је претпоставка да ће овакво стање опстати до сљедећих избора, тврди Босић.

"Јасно је да је прича о томе да је Шефик Џаферовић проблем за посланике СНСД-а обична фарса, јер кад се појавила тема акциза на гориво, Шефик Џаферовић и Сташа Кошарац одлично сарађују, а Бакир Изетбеговић и Милорад Додик се чују телефоном."

Маске су пале. Овдје није било говора о развоју ауто-путева, овдје је било у питању узимање нових кредита и покушај крпљења рупа у буџету, каже Босић и додаје да је показано да је СНСД спреман да за шаку долара пренесе и даље надлежности са Републике Српске на БиХ.

"Главни примјер за то је њихово подржавање Закона о агенцији за осигурање депозита у банкама, који агенцији на нивоу БиХ даје овлашћења да врши контролу у банкарском сектору Српске, што је до сада била искључива надлежност Републике Српске."

Босић и градоначелник Бијељине противе се плановима Владе о изградњи приоритетног ауто-пута.

"Ми смо против намјере Владе Српске да се прави ауто-пут Бањалука-Млиништа-Сплит", каже Босић.

"Та мрежа ауто-путева ни у једној варијанти не иде преко источног дијела Републике Српске, а поготово не преко Семберије нити нас повезује са Европом и Србијом, што не доприноси одлуци да и ми учествујемо у финансирању тих путева", сматра градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

Бијељина годинама покушава да врати дио новца за путеве, али никада се не враћа ниједна марка. Републичка власт се задужује, повећава прилив новца од ПДВ-а, док се локалним заједницима удио у тим средствима сваке године смањује, указује Мићић.

(БН телевизија)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

херцеговац

11.05.2017 12:51

БОСИЋУ САЗОВИ ПРЕСЕДНИШТВО СДС ДОНЕСИТЕ ЗАКЉУЧКЕ ОБАВИТЕ РАЗГОВОР СА ПЕРИЦОМ СТАНИЋЕМ ИЗ СИПЕ ТО ЈЕ ВАШ КАДАР И ДА СЕ ПОКРЕНЕ ИСТРАГА О КУПОВИНИ ПОСЛАНИКА,ВИДИТЕ ДА ДОДИК КУПУЈЕ ЈЕДНОГ ПО ЈЕДНОГ АВИ САСТАНЧИТЕ БЕЗВЕЗЕ БЕЗ КОНКРЕТНИК РЕЗУЛТАТА И ПРЕКИНИТЕ ПРОДАВАТИ МЈЕСТА СДС У АГЕНЦИЈАМА ВЕЋ СТЕ ПЕТ ДИРЕКТОРСКИХ МЈЕСТА ПРОДАЛИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тендери

11.05.2017 13:28

Људи унапријед упозоре на Проинтер, Ланацо, Интеграл, Приједорпутеве, Кају, Марковић инвест а они ништа да покрену или ураде....сумњиво?!

Name

посматрац

11.05.2017 13:37

Слазем се да СИПА треба да испита слуцајеве "папака". Овај Станиц ниста не ради. А трговање позицијама ... зна се који кадар СДС се пита у Савјету министара.

Name

ЛАКИ

11.05.2017 13:43

РЕ ХЕРВЕГОВАЦ, ТАКО ЈЕ БРАТЕ, СВЕ ЈЕ У ВАШИМ РУКАМА, ИМАТЕ МОГУЋНОСТИ И САМО ВАМ ФАЛИ МАЛО ХРАБРОСТИ, НЕБОЈТЕ СЕ ОВИХ ШВЕРЦЕРА И ПРОФИТЕРА ИЗ ВЛАСТИ, ВЈЕРУЈТЕ ТО СУ МАЛИ МИШЕВИ КАД БИ ДОШЛО ДО НЕКАКВЕ ИСТРАГЕ ИЛИ ВЕЛИКИХ ПРОТЕСТА, РАЗБЈЕЖАЛИ БИ СЕ НА СВЕ СТРАНЕ А ШЕФ БИ ИМ ПРВИ НАГУЛИО

Name

Ацо

11.05.2017 14:19

Сипа одрадјује своје, и сав истразни материјал је предала Тузиластву, а ту настаје проблем.Тузиластво је то које подизе оптузницу, а ту сједе кадрови СНСД-а,ХДЗ-а,СДА, а ту, с обзиром да је Судска власт независна од Законодавне(Парламент БиХ) и Изврсне(Савјет министара), нема помоци док се не уради реформа Високог судског и тузилацког вијеца.А то је оно сто Мектиц покусава и зато је у рату са ВСТС и главним тузиоцима и зато трпи атаке са свих страна.Ја се искрено надам да це истрајати.

Name

херцеговац

11.05.2017 15:16

НИСАМ НИГДЈЕ ПРОЧИТАО ДА СЕ ВОДИЛА ИСТРАГА О КУПОВИНИ 7 ПОСЛАНИКА НИ ДА ЈЕ БИЛО КАКАВ МАТЕРИЈАЛ ПРЕДАТ ТУЖИЛАШТВУ

Name

несхваћен

11.05.2017 20:31

Нажалост, куповина посланика, односно "папака" је надлежност Министарства унутрашњих послова Републике Српске и Тужилаштва Републике Српске, због чега СИПА не може проводити истрагу.

Name

Треф

11.05.2017 21:19

Не може ту СИПА ништа,није њихова надлежност.

Name

Кикиц

11.05.2017 21:50

Станиц је највеци Мектицев промасај, обична икебана, ниста се њега не пита...

Name

Лима

11.05.2017 21:54

Каква сипа, они се баве дуваном...

Name

007

11.05.2017 13:22

"Већина од тачке до тачке", а ви на нивоу БХ интитуција држите све позиције и редовно примате огромне плате за нерад. Ви сте господине у влати све док држите те позиције и сносићете све последице такве владавине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОДУС

11.05.2017 14:17

Босицева позиција и плата не зависе од вецине или мањине, али зависе зивотне судбине цланова Сдс-а!!!

Name

Дејо

11.05.2017 14:24

Па ево спријецили су управо да скоце цијене горива, а сви знамо да са горивом скаце све, од хране и одјеце до комуналија.Тако да ако за то требају одговарати, свака им цаст.А реално смањили су цијену мобилне телефоније и од следецег мјесеца иде мања цијена лијекова.Да не прицам о раду Саровица који је обезбједио нова трзиста за извоз, али ту треба и Влада РС несто да одради, да имамо ста да извеземо.Мозе и боље, али ето у овом мандату су урадили висе позитивних ствари него сто је Миле у сво вријеме своје владавине.Једино сто МИле боље ради су медијски спинови, ту му нису ни до кољена.Кад науце да публикују свој рад народу, тек тада се могу надати бољем резултату на изборима.

Name

Трговина

11.05.2017 15:26

Дејо: Ево и ја чекам да и код мене нешто скочи, али не може не да власт у Сарајеву. Браво за Шаровића и његово министарство, радничка класа и фабрике не могу да произведу робе колико су тржишта обезбиједили. Свакога дана отварају се нове фабрике и запошљавају се радници.

Name

Номад

11.05.2017 14:30

Ја сам без текста остао послије свега што нам позиција поручује. Срамота!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Родјо

11.05.2017 14:48

Среца не продјосе акцизе, несто добро и од насих политицара. Похвале за СДС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

младиц

11.05.2017 14:50

И боље је сто нема вецине, тезе це се политицари одлуцити за неке авантуре типа акциза, овако це бити пазљивији и обазривији. Јос мало це се и вратити СНСД :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маца дискреција

11.05.2017 14:56

Тако је Боске,само остро. Не дај лоповима да нас покопају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босицу

11.05.2017 16:23

Има ли игдје у свијету дрзавних рудника? Одговори народу. Пардон, има у С. Кореји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХЕРЦЕГОВАЦ

11.05.2017 18:54

и И ШТА КАД ПРОДА МОЖЕ ПОДЈЕЛИТИ ЈЕДНУ МЈЕСЕЧНУ ПЕНЗИЈУ ОСТА БЕЗ ПАРА И БЕЗ РУДНИКА А ПРОФИТ ДАЉИ ОДЕ ЗОТОВУ У ДЈЕП.ЗНА ТО ДОДО ТО ЈЕ ОН ДАВНО ДОГОВОРИО ИСТО КАО АЛМИНУ НЕСМИЈЕ ПРЕВАРИТ

Name

Дарко Миха

11.05.2017 21:10

Стоп поскупљењима и стоп корупцији и похвале СДС на истрајности што се успио изборити да се не донесу одлуке које су директно на штету народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

11.05.2017 21:13

Бакир и Додик су истински партнери зато на изборима се тога треба сјетити да се лажне патриоте опет не провуку и да их пошалљемо у прошлост

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко Миха

11.05.2017 21:17

Лажне патриоте које купују посланике и које би сада загрљени са Бакиром и Џаферовићем да пљачкају народ и доводе нова поскупљења неће више преварити народ сви су их прочитали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзока

12.05.2017 03:23

Смисљено нас воде до распада Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко Миха

12.05.2017 06:16

Невјероватно је да Удружење потрошача ћути о намјерама да се дигну цијене горива а потом и свега осталог, а СДС сам бије ову битку умјесто да се цијела јавност дигне против тога.

ОДГОВОРИТЕ