Vlast opet "kupuje" poslanike

Oko prodaje rudnika "Ljubija" vode se političke igre, gdje na scenu opet isplivava praksa vlasti okupljena oko SNSD-a da kupuje poslanike u Narodnoj skupštini da bi ostvarila svoje ciljeve, a ne ciljeve svih građana Republike Srpske, ocijenio je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić.

Bosna i Hercegovina 11.05.2017 | 20:08
Vlast opet "kupuje" poslanike
Bosić očekuje da će građani Prijedora, ali cijele Republike Srpske izvršiti pritisak da se ne proda Rudnik "Ljubija", jer prodajom ovog prirodnog resursa, tvrdi Bosić, uništava se budućnost i izdaju interesi Republike Srpske.

"Nadam se da poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske neće podleći pritiscima i neće dozvoliti da se Narodna skupština Republike Srpske pretvori u političku pijacu, trgovinu, kupovinu i prodaju poslanika, jer evidentno je da se na tome radi", rekao je Bosić.

Ne postoji skupštinska većina u Parlamentu BiH. Razrušena je prije svega inicijativama Bakira Izetbegovića, kao što je inicijativa za reviziju tužbe protiv Srbije, čime je pokazano da nema dobre volje za normalnu saradnju, kaže Bosić.

"Neće biti jedinstvenog glasanja. Mi ćemo isključivo glasati za one stvari za koje smatramo da Republika Srpska ima interes, a za ostale stvari nemamo nikakvu obavezu da glasamo."

Postoji otvorena saradnja između SNSD-a i SDA i moguće je da se na toj bazi formira neka nova skupštinska većina, ali je evidentno da je odlaskom jednog dijela iz Kluba SDA ponovo niko ne može da napravi novu skupštinsku većinu, tako da je pretpostavka da će ovakvo stanje opstati do sljedećih izbora, tvrdi Bosić.

"Jasno je da je priča o tome da je Šefik Džaferović problem za poslanike SNSD-a obična farsa, jer kad se pojavila tema akciza na gorivo, Šefik Džaferović i Staša Košarac odlično sarađuju, a Bakir Izetbegović i Milorad Dodik se čuju telefonom."

Maske su pale. Ovdje nije bilo govora o razvoju auto-puteva, ovdje je bilo u pitanju uzimanje novih kredita i pokušaj krpljenja rupa u budžetu, kaže Bosić i dodaje da je pokazano da je SNSD spreman da za šaku dolara prenese i dalje nadležnosti sa Republike Srpske na BiH.

"Glavni primjer za to je njihovo podržavanje Zakona o agenciji za osiguranje depozita u bankama, koji agenciji na nivou BiH daje ovlašćenja da vrši kontrolu u bankarskom sektoru Srpske, što je do sada bila isključiva nadležnost Republike Srpske."

Bosić i gradonačelnik Bijeljine protive se planovima Vlade o izgradnji prioritetnog auto-puta.

"Mi smo protiv namjere Vlade Srpske da se pravi auto-put Banjaluka-Mliništa-Split", kaže Bosić.

"Ta mreža auto-puteva ni u jednoj varijanti ne ide preko istočnog dijela Republike Srpske, a pogotovo ne preko Semberije niti nas povezuje sa Evropom i Srbijom, što ne doprinosi odluci da i mi učestvujemo u finansiranju tih puteva", smatra gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Bijeljina godinama pokušava da vrati dio novca za puteve, ali nikada se ne vraća nijedna marka. Republička vlast se zadužuje, povećava priliv novca od PDV-a, dok se lokalnim zajednicima udio u tim sredstvima svake godine smanjuje, ukazuje Mićić.

(BN televizija)

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

hercegovac

11.05.2017 12:51

BOSIĆU SAZOVI PRESEDNIŠTVO SDS DONESITE ZAKLJUČKE OBAVITE RAZGOVOR SA PERICOM STANIĆEM IZ SIPE TO JE VAŠ KADAR I DA SE POKRENE ISTRAGA O KUPOVINI POSLANIKA,VIDITE DA DODIK KUPUJE JEDNOG PO JEDNOG AVI SASTANČITE BEZVEZE BEZ KONKRETNIK REZULTATA I PREKINITE PRODAVATI MJESTA SDS U AGENCIJAMA VEĆ STE PET DIREKTORSKIH MJESTA PRODALI

ODGOVORITE
Name

Tenderi

11.05.2017 13:28

Ljudi unaprijed upozore na Prointer, Lanaco, Integral, Prijedorputeve, Kaju, Marković invest a oni ništa da pokrenu ili urade....sumnjivo?!

Name

posmatrac

11.05.2017 13:37

Slazem se da SIPA treba da ispita slucajeve "papaka". Ovaj Stanic nista ne radi. A trgovanje pozicijama ... zna se koji kadar SDS se pita u Savjetu ministara.

Name

LAKI

11.05.2017 13:43

RE HERVEGOVAC, TAKO JE BRATE, SVE JE U VAŠIM RUKAMA, IMATE MOGUĆNOSTI I SAMO VAM FALI MALO HRABROSTI, NEBOJTE SE OVIH ŠVERCERA I PROFITERA IZ VLASTI, VJERUJTE TO SU MALI MIŠEVI KAD BI DOŠLO DO NEKAKVE ISTRAGE ILI VELIKIH PROTESTA, RAZBJEŽALI BI SE NA SVE STRANE A ŠEF BI IM PRVI NAGULIO

Name

Aco

11.05.2017 14:19

Sipa odradjuje svoje, i sav istrazni materijal je predala Tuzilastvu, a tu nastaje problem.Tuzilastvo je to koje podize optuznicu, a tu sjede kadrovi SNSD-a,HDZ-a,SDA, a tu, s obzirom da je Sudska vlast nezavisna od Zakonodavne(Parlament BiH) i Izvrsne(Savjet ministara), nema pomoci dok se ne uradi reforma Visokog sudskog i tuzilackog vijeca.A to je ono sto Mektic pokusava i zato je u ratu sa VSTS i glavnim tuziocima i zato trpi atake sa svih strana.Ja se iskreno nadam da ce istrajati.

Name

hercegovac

11.05.2017 15:16

NISAM NIGDJE PROČITAO DA SE VODILA ISTRAGA O KUPOVINI 7 POSLANIKA NI DA JE BILO KAKAV MATERIJAL PREDAT TUŽILAŠTVU

Name

neshvaćen

11.05.2017 20:31

Nažalost, kupovina poslanika, odnosno "papaka" je nadležnost Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Tužilaštva Republike Srpske, zbog čega SIPA ne može provoditi istragu.

Name

Tref

11.05.2017 21:19

Ne može tu SIPA ništa,nije njihova nadležnost.

Name

Kikic

11.05.2017 21:50

Stanic je najveci Mekticev promasaj, obična ikebana, nista se njega ne pita...

Name

Lima

11.05.2017 21:54

Kakva sipa, oni se bave duvanom...

Name

007

11.05.2017 13:22

"Većina od tačke do tačke", a vi na nivou BH intitucija držite sve pozicije i redovno primate ogromne plate za nerad. Vi ste gospodine u vlati sve dok držite te pozicije i snosićete sve posledice takve vladavine.

ODGOVORITE
Name

KODUS

11.05.2017 14:17

Bosiceva pozicija i plata ne zavise od vecine ili manjine, ali zavise zivotne sudbine clanova Sds-a!!!

Name

Dejo

11.05.2017 14:24

Pa evo sprijecili su upravo da skoce cijene goriva, a svi znamo da sa gorivom skace sve, od hrane i odjece do komunalija.Tako da ako za to trebaju odgovarati, svaka im cast.A realno smanjili su cijenu mobilne telefonije i od sledeceg mjeseca ide manja cijena lijekova.Da ne pricam o radu Sarovica koji je obezbjedio nova trzista za izvoz, ali tu treba i Vlada RS nesto da odradi, da imamo sta da izvezemo.Moze i bolje, ali eto u ovom mandatu su uradili vise pozitivnih stvari nego sto je Mile u svo vrijeme svoje vladavine.Jedino sto MIle bolje radi su medijski spinovi, tu mu nisu ni do koljena.Kad nauce da publikuju svoj rad narodu, tek tada se mogu nadati boljem rezultatu na izborima.

Name

Trgovina

11.05.2017 15:26

Dejo: Evo i ja čekam da i kod mene nešto skoči, ali ne može ne da vlast u Sarajevu. Bravo za Šarovića i njegovo ministarstvo, radnička klasa i fabrike ne mogu da proizvedu robe koliko su tržišta obezbijedili. Svakoga dana otvaraju se nove fabrike i zapošljavaju se radnici.

Name

Nomad

11.05.2017 14:30

Ja sam bez teksta ostao poslije svega što nam pozicija poručuje. Sramota!

ODGOVORITE
Name

Rodjo

11.05.2017 14:48

Sreca ne prodjose akcize, nesto dobro i od nasih politicara. Pohvale za SDS!

ODGOVORITE
Name

mladic

11.05.2017 14:50

I bolje je sto nema vecine, teze ce se politicari odluciti za neke avanture tipa akciza, ovako ce biti pazljiviji i obazriviji. Jos malo ce se i vratiti SNSD :)

ODGOVORITE
Name

Maca diskrecija

11.05.2017 14:56

Tako je Boske,samo ostro. Ne daj lopovima da nas pokopaju.

ODGOVORITE
Name

Bosicu

11.05.2017 16:23

Ima li igdje u svijetu drzavnih rudnika? Odgovori narodu. Pardon, ima u S. Koreji.

ODGOVORITE
Name

HERCEGOVAC

11.05.2017 18:54

i I ŠTA KAD PRODA MOŽE PODJELITI JEDNU MJESEČNU PENZIJU OSTA BEZ PARA I BEZ RUDNIKA A PROFIT DALJI ODE ZOTOVU U DJEP.ZNA TO DODO TO JE ON DAVNO DOGOVORIO ISTO KAO ALMINU NESMIJE PREVARIT

Name

Darko Miha

11.05.2017 21:10

Stop poskupljenjima i stop korupciji i pohvale SDS na istrajnosti što se uspio izboriti da se ne donesu odluke koje su direktno na štetu naroda.

ODGOVORITE
Name

Mitar

11.05.2017 21:13

Bakir i Dodik su istinski partneri zato na izborima se toga treba sjetiti da se lažne patriote opet ne provuku i da ih pošalljemo u prošlost

ODGOVORITE
Name

Darko Miha

11.05.2017 21:17

Lažne patriote koje kupuju poslanike i koje bi sada zagrljeni sa Bakirom i Džaferovićem da pljačkaju narod i dovode nova poskupljenja neće više prevariti narod svi su ih pročitali.

ODGOVORITE
Name

dzoka

12.05.2017 03:23

Smisljeno nas vode do raspada Srpske.

ODGOVORITE
Name

Darko Miha

12.05.2017 06:16

Nevjerovatno je da Udruženje potrošača ćuti o namjerama da se dignu cijene goriva a potom i svega ostalog, a SDS sam bije ovu bitku umjesto da se cijela javnost digne protiv toga.

ODGOVORITE