Посљедњих 100 дана принцезе

Њен живот, али и смрт не престају да интригирају јавност, па је тако протеклих дана објављен и нови документарац чији је аутор британски новинар Мартин Башир, који је с принцезом сад већ давне 1996. године водио дугачак и интиман разговор о њеном животу.

Свијет 10.05.2017 | 22:50
Посљедњих 100 дана принцезе
Од смрти принцезе Дајане, жене коју је цео свет волео, прошло је готово 20 година. Њен живот, али и смрт не престају да интригирају јавност, па је тако протеклих дана објављен и нови документарац чији је аутор британски новинар Мартин Башир, који је с принцезом сад већ давне 1996. године водио дугачак и интиман разговор о њеном животу.

Филм назван "Дајаниних последњих 100 дана" приказује њено прво и последње лето у својствуслободне жене, оно након развода од принца Чарлса и непосредно пре трагичне погибије у аутомобилској несрећи 31. августа 1997. године.

У документарцу је приказана жена која је покушавала да пронађу свој мир и срећу и да спознају у ком смеру ће се њен даљи живот кретати. И још једном, телевизија је покушала да дочара ко је заправо Дајана Спенсер, принцеза коју је цео свет звао Краљицом срца.

ЕЛЛЕ доноси пет занимљивих чињеница из споменутог документарца.



1. Љубав њеног живота није био Доди Ал Фајед, него пакистански лекар Хазнет Кан

Дајана је била у љубавној вези с Хазнетом Каном, пакистанским хирургом који је живео и радио у Лондону. Њихова веза је била турбулентна и често су је прекидали. Разлог томе није био недостатак љубави коју су делили, него његово неповерење у будућност која их очекује. Лекар којег је Дајана наводно пријатељима описивала као "љубав свог живота" бојао се културолошких разлика које су имали, али и велике медијске пажње на коју није био спреман.

Документарац открива да су у једном тренутку Дајана и Хазнет имали прилично гласну и јавну свађу, и то у лондонском Хајд парку. Принцеза му је наводно поставила ултиматум – или ће своју везу јавно обзнанити, или је у потпуности прекинути. Фатални лекар очигледно није имао храбрости у мери у којој ју је имала лепа Дајана.

У каснијој полицијској истрази око њене смрти, Кан је истражитељима открио да је Дајана од њега прикривала везу с Додијем. Последње ноћи њеног живота, Кан ју је наводно узастопно звао, али се она није јављала. Верује да је променила број телефона и одлучила у потпуности да прекине контакт с њим.

2. Замало да не упозна Додија Ал Фаједа



Дајана је дуго "вагала" како ће и с ким провести летовање које је нажалост било њено последње. Двоумила се између позива који јој је упутио Додијев отац Мухамед Ал Фајед, и оног који јој је упутио Гулу Лалвани, 20 година старији бизнисмен с којим је раније изашла неколико пута. Лалвани је медијима рекао да је њихова веза била љубавне природе, али Дајанин пријатељ Роберто Деворик је то негирао и открио да је Дајана дружење с Лалванијем користила само како би обновила свој однос с пакистанским лекаром Каном.

На крају, прихватила је Мухамедов позив и на летовање у Сен Тропе повела и своје синове Вилијама и Харија. Тог лета је упознала Додија.

3. Презирала је медије, али знала је да их "окреће у своју корист"



Дајана је била страшно љута на своје пријатеље и породицу када би разговарали с новинарима. Посебно ју је разбеснеоинтервју њене мајке након развода од принца Чарлса. Сматрала је да о свом животу може да прича само она, и константно се осећала прогањаном од стране медија. Али, према информацијама које документарац открива, Дајана је итекако знала да искористи медијску моћ, па и у приватне сврхе.

Тако је, на пример, "играла игрице" с Чарлсом. Након што су све медијске насловнице преплавиле фотографије рођенданске забаве коју је припремио за Камилу, Дајана је узвратила шетањем по плажи у бикинију, свесна да је снимају папараци, а намерно је допустила и да сниме пољубац који су она и Доди разменили на Сардинији.

4. Дајана је имала тежак однос с мајком 



У време кад је била девојчица, њена мама, Френсис Шанд-Кајд, оставила је Дајаниног оца због другог мушкарца. Дајана је целог живота сматрала да њена мајка свој погрешни животни одабир жели да "исправља кроз Дајану" и форсирала је њен брак с Чарлсом те ју уверавала да он мора да успе. Након њиховог развода, противила се новим Дајаниним везама, поготово ако су у питању били мушкарци муслиманске вероисповести, што је и стварало проблем у односу с хирургом Хазнетом Каном.

5. Њен осмех на фотографији плеса с Џоном Траволтом је лажан



Култна фотографија на којој принцеза Дајана плеше с холивудским глумцем настала је наметањем Роналда Регана и његове прве даме Ненси. Дајана је на тој вечери желела да плеше с плесачем Михаилом Баришњиковим, којег јесматрала херојем. Али, као и много пута до тада, у њено име је одлучено другачије.

Извор: јутарњи.хр

Коментари / 0

Оставите коментар