Ђурђевић одвео Партизан у финале Купа!

Фудбалери Партизана пласирали су се у финале Купа Србије, где ће трофеј бранити у "вечитом" дербију против Црвене звезде.  Пале Лале за финале! Урош је јак, а ко је најјачи - Партизан или Звезда? Спектакуларним голом капитена младе репрезентације црно-бели дошли у прилику да бране трофеј освојен прошле године, 27. маја у Новом Саду гледаћемо четврти овосезонски окршај вечитих.

Фудбал 10.05.2017 | 20:06
Ђурђевић одвео Партизан у финале Купа!
Црно-бели су у полуфиналу елиминисали новосадску Војводину, минималном победом у реванш мечу у Београду.

Јунак пред изненађујућих 22.000 гледалаца у Хумској опет је био Урош Ђурђевић, сјајним поготком минут пре краја првог полувремена.

Црно-бели ће се 27. маја на стадиону "Карађорђе" борити за пети трофеј Купа од осамостаљења Србије, а укупно 14. у клупској историји.

Меч у Новом Саду биће први "вечити" дерби у финалу Купа још од 2001. године, када су црно-бели савладали највећег ривала 1:0, голом Саше Илића, који је и даље у тиму.

Партизан је заслужено надиграо Вошу други пут на свом терену у последње две недеље, контролисао је ритам меча од старта до краја, константно претивши гостима.

Војводину је убедљивијег пораза спасао голман Роцков, који је одбранио неколико изгледних шутева црно-белих, чији су играчи имали и неколико промашаја из зицер ситуација.

У првом полувремену најбољу прилику је пропустио Јанковић, који је био сам на десетак метара од гола у 28. минуту, али је шутирао поред стативе.

У првих 15 минута другог дела Роцков је у две ситуације сјајно реаговао, једном код шута Ђурђевића, а други пут после ударца Михајловића искоса са леве стране.

Уследио је "празан" ход у наредних десетак минута, након чега црно-бели пропуштају још неколико солидних шанси, најбољу Михајловић који је промашио празан гол са ивице казненог простора 20 минута пре краја.

У међувремену, Војводина је запретила конкретно само једном, ударцем Вукасовића са 25 метара, али је Стевановић добро интервенисао упркос "жабици".

Новосађани су тражили пут ка изједначењу, али нису успели да до истека 94. минута опасно угрозе гол Партизана.

Иде Партизан по дуплу круну! Иде, јер нема ко да прати, а камоли да се одбрани од застрашујућег голгетерског учинка Уроша Ђурђевића. Чак и кад му недостаје његов “брат близанац”по погоцима, кажњени Леонардо, шпиц црно-белих делује неустрашиво. Толико да од његових хитаца често нема заштите. Није је било ни у реваншу полуфинала Купа Србије, у коме је капитен младе репрезентације пројектилом пред крај првог полувремена усмерио екипу Марка Николића ка разоружавању ове сезоне опасне, данас ни изблиза отресите, Војводине – 1:0 (први меч 0:0).

Бранилац трофеја добио је прилику да исти освоји другу годину узастопно и да се 27. маја врати у Нови Сад, где ће четврти пут ове сезоне одмерити снаге са Црвеном звездом. Какав ће то спектакл бити!

Надајмо се, садржајнији од данашњег у Хумској 1, где је 22.000 гледалаца дошло распевано да поздрави новог лидера Суперлиге, овацијама одговори на појаву колега им из кошаркашког клуба, затим гледало 44-минутно мрцварење лопте у изведби два тима обазривог приступа, да би се тек мало пре паузе исплатило излет на трибине, јер је осим бесплатног сунчања могло да види мајсторију какве нема у већини мечева овдашњег фудбала.

Тај Ђурђевићев погодак у рашље је антитеза Јанковићевом промашеном зицеру  (28. минут), Косовићевим бојажљивим пасовима, Кнежевићевом застајању кад има прилику да претрчи Вулићевића, Малбашићевој недоречености. Та голчина је и одговор онима који су се питали зашто домаћи фудбал има само једног представника у сениорском државном тиму и зашто је Славољуб Муслин звао баш Ђурђевића.

Е, зато!

Иако ће, сигурно, бити приговора из табора Војводине да је Урош Ђурђевић непосредно пре 24. гола у сезони направио прекршај, пошто је рукама гурнуо чувара, Дарка Пушкарића. Што је тачно. Оно што је једнако спорно том детаљу јесте да се дефанзивац гостију није бунио (!?). А ако Милорад Мажић, за кога постоји консензус да је наш најбољи судија сматра да није био фаул, имамо ли право да му (не) верујемо? У сваком случају, биће посла за Судијску комисију ФСС, па нека оне преиспита још један у низу случајева.

Партизану остаје сазнање да је на основама тог пројектила, кад је одбрана гостију начета, наставио да прети, чим је Николић своје фудбалере послао на терен у другом делу. Јуриши Ђурђевића, потпомогнутим Тавамбом, те шутеви Јанковића и Михајловића сведочили су о разлици о квалитету, која је пре или касније морала да резултира потврдом пласмана у финале. А није, упркос многобројим шансама, и то добрим, у том делу игре јасан је показатељ да у финале иде бољи тим.

Војводина је данас имала расположеног голмана Емила Роцкова, врло доброг ДејанаМелега, поузданог капитена Николу Антића, али није имала – и нема – нападача какав јеУрош Ђурђевић. Можда би, да није кажњен жутим картоном, Никола Трујић малтретирао Партизанову одбрану као у недавном првенственом обрачуну, можда би била смисленија у организацији акција да је здрав Александар Палочевић, можда је требало да нападне од првог, а не тек од 65. минута. А можда јој то дефанзивци статистички најбоље одбране у Србији нису дозволили…

Чак и кад би повремено попустила, као у 36. и 74. минуту, голман Немања Стевановићкротио је нимало наивне ударце  Дејана Мелега и Марка Вукасовића, имао наклоност Фортуне после ударца Уроша Стаменића у завршници, али је сачувао амбицију с почетка сезоне: да се на њеном концу слави дупла круна.



Партизан - Војводина 1:0 (1:0), први меч 0:0
/Ђурђевић 44/
Стадион: Партизана. Гледалаца. 22.256. Судија:Милорад Мажић

ПАРТИЗАН: Н. Стевановић - Вулићевић, Миленковић, Остојић, Милетић - Радин, Косовић, Јанковић (од 87. Илић), Михајловић (од 85. Ђуричковић) - Тавамба (од 76. Јевтовић), Ђурђевић.

ВОЈВОДИНА: Роцков - Лакићевић, Планић, Пушкарић, Антић - Јованчић, Вукасовић (од 83. Ђорђевић) - С. Бабић (од 57. Спремо), Кнежевић (од 75. Стаменић), Мелег - Малбашић.

Куп Србије, полуфинале:

Партизан – Војводина 1:0 (први меч 0:0)
Ђурђевић 44

Звезда – Чукарички 1:2 (први меч 4:1)
Боаћи 75п – Ожеговић 4, Милић 55аг

Коментари / 0

Оставите коментар