Đurđević odveo Partizan u finale Kupa!

Fudbaleri Partizana plasirali su se u finale Kupa Srbije, gde će trofej braniti u "večitom" derbiju protiv Crvene zvezde.  Pale Lale za finale! Uroš je jak, a ko je najjači - Partizan ili Zvezda? Spektakularnim golom kapitena mlade reprezentacije crno-beli došli u priliku da brane trofej osvojen prošle godine, 27. maja u Novom Sadu gledaćemo četvrti ovosezonski okršaj večitih.

Fudbal 10.05.2017 | 20:06
Đurđević odveo Partizan u finale Kupa!
Crno-beli su u polufinalu eliminisali novosadsku Vojvodinu, minimalnom pobedom u revanš meču u Beogradu.

Junak pred iznenađujućih 22.000 gledalaca u Humskoj opet je bio Uroš Đurđević, sjajnim pogotkom minut pre kraja prvog poluvremena.

Crno-beli će se 27. maja na stadionu "Karađorđe" boriti za peti trofej Kupa od osamostaljenja Srbije, a ukupno 14. u klupskoj istoriji.

Meč u Novom Sadu biće prvi "večiti" derbi u finalu Kupa još od 2001. godine, kada su crno-beli savladali najvećeg rivala 1:0, golom Saše Ilića, koji je i dalje u timu.

Partizan je zasluženo nadigrao Vošu drugi put na svom terenu u poslednje dve nedelje, kontrolisao je ritam meča od starta do kraja, konstantno pretivši gostima.

Vojvodinu je ubedljivijeg poraza spasao golman Rockov, koji je odbranio nekoliko izglednih šuteva crno-belih, čiji su igrači imali i nekoliko promašaja iz zicer situacija.

U prvom poluvremenu najbolju priliku je propustio Janković, koji je bio sam na desetak metara od gola u 28. minutu, ali je šutirao pored stative.

U prvih 15 minuta drugog dela Rockov je u dve situacije sjajno reagovao, jednom kod šuta Đurđevića, a drugi put posle udarca Mihajlovića iskosa sa leve strane.

Usledio je "prazan" hod u narednih desetak minuta, nakon čega crno-beli propuštaju još nekoliko solidnih šansi, najbolju Mihajlović koji je promašio prazan gol sa ivice kaznenog prostora 20 minuta pre kraja.

U međuvremenu, Vojvodina je zapretila konkretno samo jednom, udarcem Vukasovića sa 25 metara, ali je Stevanović dobro intervenisao uprkos "žabici".

Novosađani su tražili put ka izjednačenju, ali nisu uspeli da do isteka 94. minuta opasno ugroze gol Partizana.

Ide Partizan po duplu krunu! Ide, jer nema ko da prati, a kamoli da se odbrani od zastrašujućeg golgeterskog učinka Uroša Đurđevića. Čak i kad mu nedostaje njegov “brat blizanac”po pogocima, kažnjeni Leonardo, špic crno-belih deluje neustrašivo. Toliko da od njegovih hitaca često nema zaštite. Nije je bilo ni u revanšu polufinala Kupa Srbije, u kome je kapiten mlade reprezentacije projektilom pred kraj prvog poluvremena usmerio ekipu Marka Nikolića ka razoružavanju ove sezone opasne, danas ni izbliza otresite, Vojvodine – 1:0 (prvi meč 0:0).

Branilac trofeja dobio je priliku da isti osvoji drugu godinu uzastopno i da se 27. maja vrati u Novi Sad, gde će četvrti put ove sezone odmeriti snage sa Crvenom zvezdom. Kakav će to spektakl biti!

Nadajmo se, sadržajniji od današnjeg u Humskoj 1, gde je 22.000 gledalaca došlo raspevano da pozdravi novog lidera Superlige, ovacijama odgovori na pojavu kolega im iz košarkaškog kluba, zatim gledalo 44-minutno mrcvarenje lopte u izvedbi dva tima obazrivog pristupa, da bi se tek malo pre pauze isplatilo izlet na tribine, jer je osim besplatnog sunčanja moglo da vidi majstoriju kakve nema u većini mečeva ovdašnjeg fudbala.

Taj Đurđevićev pogodak u rašlje je antiteza Jankovićevom promašenom ziceru  (28. minut), Kosovićevim bojažljivim pasovima, Kneževićevom zastajanju kad ima priliku da pretrči Vulićevića, Malbašićevoj nedorečenosti. Ta golčina je i odgovor onima koji su se pitali zašto domaći fudbal ima samo jednog predstavnika u seniorskom državnom timu i zašto je Slavoljub Muslin zvao baš Đurđevića.

E, zato!

Iako će, sigurno, biti prigovora iz tabora Vojvodine da je Uroš Đurđević neposredno pre 24. gola u sezoni napravio prekršaj, pošto je rukama gurnuo čuvara, Darka Puškarića. Što je tačno. Ono što je jednako sporno tom detalju jeste da se defanzivac gostiju nije bunio (!?). A ako Milorad Mažić, za koga postoji konsenzus da je naš najbolji sudija smatra da nije bio faul, imamo li pravo da mu (ne) verujemo? U svakom slučaju, biće posla za Sudijsku komisiju FSS, pa neka one preispita još jedan u nizu slučajeva.

Partizanu ostaje saznanje da je na osnovama tog projektila, kad je odbrana gostiju načeta, nastavio da preti, čim je Nikolić svoje fudbalere poslao na teren u drugom delu. Juriši Đurđevića, potpomognutim Tavambom, te šutevi Jankovića i Mihajlovića svedočili su o razlici o kvalitetu, koja je pre ili kasnije morala da rezultira potvrdom plasmana u finale. A nije, uprkos mnogobrojim šansama, i to dobrim, u tom delu igre jasan je pokazatelj da u finale ide bolji tim.

Vojvodina je danas imala raspoloženog golmana Emila Rockova, vrlo dobrog DejanaMelega, pouzdanog kapitena Nikolu Antića, ali nije imala – i nema – napadača kakav jeUroš Đurđević. Možda bi, da nije kažnjen žutim kartonom, Nikola Trujić maltretirao Partizanovu odbranu kao u nedavnom prvenstvenom obračunu, možda bi bila smislenija u organizaciji akcija da je zdrav Aleksandar Paločević, možda je trebalo da napadne od prvog, a ne tek od 65. minuta. A možda joj to defanzivci statistički najbolje odbrane u Srbiji nisu dozvolili…

Čak i kad bi povremeno popustila, kao u 36. i 74. minutu, golman Nemanja Stevanovićkrotio je nimalo naivne udarce  Dejana Melega i Marka Vukasovića, imao naklonost Fortune posle udarca Uroša Stamenića u završnici, ali je sačuvao ambiciju s početka sezone: da se na njenom koncu slavi dupla kruna.



Partizan - Vojvodina 1:0 (1:0), prvi meč 0:0
/Đurđević 44/
Stadion: Partizana. Gledalaca. 22.256. Sudija:Milorad Mažić

PARTIZAN: N. Stevanović - Vulićević, Milenković, Ostojić, Miletić - Radin, Kosović, Janković (od 87. Ilić), Mihajlović (od 85. Đuričković) - Tavamba (od 76. Jevtović), Đurđević.

VOJVODINA: Rockov - Lakićević, Planić, Puškarić, Antić - Jovančić, Vukasović (od 83. Đorđević) - S. Babić (od 57. Spremo), Knežević (od 75. Stamenić), Meleg - Malbašić.

Kup Srbije, polufinale:

Partizan – Vojvodina 1:0 (prvi meč 0:0)
Đurđević 44

Zvezda – Čukarički 1:2 (prvi meč 4:1)
Boaći 75p – Ožegović 4, Milić 55ag

Komentari / 0

Ostavite komentar