Мамић: Хоћете моју главу на силу?!

Председник Динама Мирко Баришић рекао је пред Жупанијским судом у Осијеку да је главну реч у трансферима и продаји играча најчешће водио Здравко Мамић.

Фудбал 10.05.2017 | 19:45
Мамић: Хоћете моју главу на силу?!
Мамић и његов брат Зоран, потом бивши директор Динама Дамир Врбановић и порезник Милан Пернар оптужени да су клуб оштетили за нешто мање од 116 милиона куна (15,5 милиона евра), а државни буџет за 1,6 милиона евра.

Баришић је на наставку судјења за извлачење новца из Динама посведочио да има сазнања о свим трансферима. О томе га је, како је навео, углавном обавештавао Здравко Мамић, при чему су му били презентовани разлози трансфера, а када га је то занимало и износи.

Додао је да је о трансферима извештавао Извршни одбор, јер се радило о значајним средствима која су се евидентирала кроз пословне књиге клуба.

Он је навео да су му познати анекси уговора, по којима играчима припада право на трансферна обештећења, јер је када је дошао у клуб, 2000. године, Динамо био у лошем стању, бројни играчи нису били плаћени па је анексима уговора регулисано да ће бити плаћени из реализованог трансфера.

Појаснио је да су тада сви играчи имали анексе уговора о обештећњу, што је касније укинуто, а анекси су од тада били изузеци, као што су били анекси уговора с Луком Модрићем из 2005. и с Дејаном Ловреном из 2008. године.

Баришић је навео да је Модрић инсистирао да унапред добије анекс уговора, тражећи да партиципира у трансферу, за који се очекивало да ће бити велики, а да га је о преговорима пре закључења анекса обавештавао Здравко Мамић.

Рекао је да је с Модрићем и другим играчима није разговарао о детаљима анекса уговора и да му није познато у којем је односу клуб делио обештећење с Модрићем и Ловеном.

Баришић је казао да је обештећење Модрићу плаћено према анексу уговора, али не зна куда је тај новац даље био проследјиван и како је Модрић с тим новцем даље располагао. Ловренов део обештећења, додао је, исплаћен је од износа који је Динаму уплатио француски Лион.

На питање представника Ускока Тончија Петковића одговарају ли датуми на анексима уговора Ловрена и Модрића стварном датуму склапања, сведок је одговорио да не зна, јер анексе уговора није видео.

На питање је ли га Мамић обавестио да је такав анекс потписан с играчем Едуардом да Силвом рекао је да се не сећа, али да је пре доласка у Динамо Здравко Мамић имао спортску агенцију преко које се бринуо о играчима с којима је имао закључене уговоре, медју којима је био и Едуардо да Силва.

Након питања је су ли анексе уговора имали играчи Иван Бошњак, Матео Ковачић, Тин Једвај, Ален Халиловић реаговао је Здравко Мамић, рекавши да представник Ускока поставља пет пута исто питање и да мора да реагује јер то не чини нико укључујући и његову одбрану.

"Зар хоћете моју главу на силу", повикао је Мамић у судници.

Председник судског већа Дарко Крушлин упозорио је Мамића да не омета расправу, али како је Мамић наставио да полемише додатно га је упозорио да уколико настави да ремети рад суда може бити новчано кажњен и до 50.000 куна.

Баришић је казао да не зна с којим је играчима Мамић имао закључене приватне уговоре, а на питање адвоката Чеде Продановића навео је да Динамо није оштећен анексима уговора за Модрића и Ловрена.

Баршић је казао да му је познато да је клуб "једно време" давао позајмице физичким и правним лицима, уз припадајућу камату, али су били упозорени да то клубу, као удружењу градјана, није допуштено па су позајмице наплаћене с каматом. Додао је да зна да је Зоран Мамић добио позајмицу од 24 милиона куна, коју је вратио с каматом, али да није му познато из којих средстава.

Судјење се наставља 22. маја испитивањем нових сведока.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар