Mamić: Hoćete moju glavu na silu?!

Predsednik Dinama Mirko Barišić rekao je pred Županijskim sudom u Osijeku da je glavnu reč u transferima i prodaji igrača najčešće vodio Zdravko Mamić.

Fudbal 10.05.2017 | 19:45
Mamić: Hoćete moju glavu na silu?!
Mamić i njegov brat Zoran, potom bivši direktor Dinama Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar optuženi da su klub oštetili za nešto manje od 116 miliona kuna (15,5 miliona evra), a državni budžet za 1,6 miliona evra.

Barišić je na nastavku sudjenja za izvlačenje novca iz Dinama posvedočio da ima saznanja o svim transferima. O tome ga je, kako je naveo, uglavnom obaveštavao Zdravko Mamić, pri čemu su mu bili prezentovani razlozi transfera, a kada ga je to zanimalo i iznosi.

Dodao je da je o transferima izveštavao Izvršni odbor, jer se radilo o značajnim sredstvima koja su se evidentirala kroz poslovne knjige kluba.

On je naveo da su mu poznati aneksi ugovora, po kojima igračima pripada pravo na transferna obeštećenja, jer je kada je došao u klub, 2000. godine, Dinamo bio u lošem stanju, brojni igrači nisu bili plaćeni pa je aneksima ugovora regulisano da će biti plaćeni iz realizovanog transfera.

Pojasnio je da su tada svi igrači imali anekse ugovora o obeštećnju, što je kasnije ukinuto, a aneksi su od tada bili izuzeci, kao što su bili aneksi ugovora s Lukom Modrićem iz 2005. i s Dejanom Lovrenom iz 2008. godine.

Barišić je naveo da je Modrić insistirao da unapred dobije aneks ugovora, tražeći da participira u transferu, za koji se očekivalo da će biti veliki, a da ga je o pregovorima pre zaključenja aneksa obaveštavao Zdravko Mamić.

Rekao je da je s Modrićem i drugim igračima nije razgovarao o detaljima aneksa ugovora i da mu nije poznato u kojem je odnosu klub delio obeštećenje s Modrićem i Lovenom.

Barišić je kazao da je obeštećenje Modriću plaćeno prema aneksu ugovora, ali ne zna kuda je taj novac dalje bio prosledjivan i kako je Modrić s tim novcem dalje raspolagao. Lovrenov deo obeštećenja, dodao je, isplaćen je od iznosa koji je Dinamu uplatio francuski Lion.

Na pitanje predstavnika Uskoka Tončija Petkovića odgovaraju li datumi na aneksima ugovora Lovrena i Modrića stvarnom datumu sklapanja, svedok je odgovorio da ne zna, jer anekse ugovora nije video.

Na pitanje je li ga Mamić obavestio da je takav aneks potpisan s igračem Eduardom da Silvom rekao je da se ne seća, ali da je pre dolaska u Dinamo Zdravko Mamić imao sportsku agenciju preko koje se brinuo o igračima s kojima je imao zaključene ugovore, medju kojima je bio i Eduardo da Silva.

Nakon pitanja je su li anekse ugovora imali igrači Ivan Bošnjak, Mateo Kovačić, Tin Jedvaj, Alen Halilović reagovao je Zdravko Mamić, rekavši da predstavnik Uskoka postavlja pet puta isto pitanje i da mora da reaguje jer to ne čini niko uključujući i njegovu odbranu.

"Zar hoćete moju glavu na silu", povikao je Mamić u sudnici.

Predsednik sudskog veća Darko Krušlin upozorio je Mamića da ne ometa raspravu, ali kako je Mamić nastavio da polemiše dodatno ga je upozorio da ukoliko nastavi da remeti rad suda može biti novčano kažnjen i do 50.000 kuna.

Barišić je kazao da ne zna s kojim je igračima Mamić imao zaključene privatne ugovore, a na pitanje advokata Čede Prodanovića naveo je da Dinamo nije oštećen aneksima ugovora za Modrića i Lovrena.

Baršić je kazao da mu je poznato da je klub "jedno vreme" davao pozajmice fizičkim i pravnim licima, uz pripadajuću kamatu, ali su bili upozoreni da to klubu, kao udruženju gradjana, nije dopušteno pa su pozajmice naplaćene s kamatom. Dodao je da zna da je Zoran Mamić dobio pozajmicu od 24 miliona kuna, koju je vratio s kamatom, ali da nije mu poznato iz kojih sredstava.

Sudjenje se nastavlja 22. maja ispitivanjem novih svedoka.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar