50 год. од матуре "Степине школе"

У част сјајне генерације ученика Основне школе "Степа Степановић" у легендарном Текеришу, на Церу код Лознице, која слави пола века од мале матуре, урађен је филм под називом "Ратне цртице", чија је премијера заказана за суботу у том селу.

Србија 10.05.2017 | 17:53
50 год. од матуре "Степине школе"
Филм чији су аутори професор Радован Симић, један од ученика из те генерације и Лозничанин Зоран Грујић, сведочи о уводним борбама на Дрини пред чувену Церску битку, која се догодила у августу 1914. године и представљала прву, велику савезничку победу у Великом рату.

"Желели смо да велики јубилеј наше генерације добије својеврстан печат, а филм је изабран као нешто што, заправо, то и јесте", каже Радован Симић, који је остао упамћен као сјајан новинар и уредник у Радио "Подрињу", а потом до пензије директор Библиотеке Вуковог завичаја у Лозници, који је после школовања у Текеришу за годину дана завршавао два разреда Учитељске школе.



"Бићемо заједно са нашим живим наставницима, пријатељима и садашњим колективом наше школе да се сетимо тих прохујалих, али не и заборављених времена."

Србољуб Пауновић, који је један од живих наставника и слављеника пола века од мале матуре, каже да су били "једна од најуспешнијих генерација, иако је скоро половина долазила пешице из Милине, Трбосиља, Горње Сипуље, Криваје и Румске, јер није било аутобуског превоза".

"Сви су постали честити људи", каже поносно наставник Пауновић. "Осим средње школе, тадашњи одликаши редом су завршили више школе и факултете и дали значајан печат развоју и краја и земље.



Осим Симића, у том разреду био је потоњи дипломирани технолог Милутин Спајић, врхунски стручњак у некадашњој лозничкој "Вискози" и један од њених челника који је остао упамћен и по великим делима и по честитом образу. Снежана Трифуновић постала је дипломирани психолог, која је у тој струци постала запажена у иностранству, а Милена Пауновић је као просветни радник постала симбол ваљаног наставника, и васпитача, и педагога. Остали ђаци су постали сјајни мајстори, техничари, домаћини.

"Част ми је што сам био њихов наставник, јер су у другарству били ненадмашни", поручује наставник Србољуб Пауновић.

Ова генерација је знала и умела да шири причу о јунацима са Цера, предвођеним славним војводом Степом и у временима када то није била омиљена тема. Родољубље, правдољубље је, како кажу, нешто што се код њих подразумевало, подједнако кад су били ђаци, док су радили и сада када су пензионери.

БН телевизија (В.М.)

Коментари / 0

Оставите коментар