50 god. od mature "Stepine škole"

U čast sjajne generacije učenika Osnovne škole "Stepa Stepanović" u legendarnom Tekerišu, na Ceru kod Loznice, koja slavi pola veka od male mature, urađen je film pod nazivom "Ratne crtice", čija je premijera zakazana za subotu u tom selu.

Srbija 10.05.2017 | 17:53
50 god. od mature "Stepine škole"
Film čiji su autori profesor Radovan Simić, jedan od učenika iz te generacije i Lozničanin Zoran Grujić, svedoči o uvodnim borbama na Drini pred čuvenu Cersku bitku, koja se dogodila u avgustu 1914. godine i predstavljala prvu, veliku savezničku pobedu u Velikom ratu.

"Želeli smo da veliki jubilej naše generacije dobije svojevrstan pečat, a film je izabran kao nešto što, zapravo, to i jeste", kaže Radovan Simić, koji je ostao upamćen kao sjajan novinar i urednik u Radio "Podrinju", a potom do penzije direktor Biblioteke Vukovog zavičaja u Loznici, koji je posle školovanja u Tekerišu za godinu dana završavao dva razreda Učiteljske škole.



"Bićemo zajedno sa našim živim nastavnicima, prijateljima i sadašnjim kolektivom naše škole da se setimo tih prohujalih, ali ne i zaboravljenih vremena."

Srboljub Paunović, koji je jedan od živih nastavnika i slavljenika pola veka od male mature, kaže da su bili "jedna od najuspešnijih generacija, iako je skoro polovina dolazila pešice iz Miline, Trbosilja, Gornje Sipulje, Krivaje i Rumske, jer nije bilo autobuskog prevoza".

"Svi su postali čestiti ljudi", kaže ponosno nastavnik Paunović. "Osim srednje škole, tadašnji odlikaši redom su završili više škole i fakultete i dali značajan pečat razvoju i kraja i zemlje.



Osim Simića, u tom razredu bio je potonji diplomirani tehnolog Milutin Spajić, vrhunski stručnjak u nekadašnjoj lozničkoj "Viskozi" i jedan od njenih čelnika koji je ostao upamćen i po velikim delima i po čestitom obrazu. Snežana Trifunović postala je diplomirani psiholog, koja je u toj struci postala zapažena u inostranstvu, a Milena Paunović je kao prosvetni radnik postala simbol valjanog nastavnika, i vaspitača, i pedagoga. Ostali đaci su postali sjajni majstori, tehničari, domaćini.

"Čast mi je što sam bio njihov nastavnik, jer su u drugarstvu bili nenadmašni", poručuje nastavnik Srboljub Paunović.

Ova generacija je znala i umela da širi priču o junacima sa Cera, predvođenim slavnim vojvodom Stepom i u vremenima kada to nije bila omiljena tema. Rodoljublje, pravdoljublje je, kako kažu, nešto što se kod njih podrazumevalo, podjednako kad su bili đaci, dok su radili i sada kada su penzioneri.

BN televizija (V.M.)

Komentari / 0

Ostavite komentar