Лијекови од јуна биће јефтинији

Нови правилник Агенције за лијекове Босне и Херцеговине своју потпуну примјену требао би добити у јуну. Државна агенција требала би велепродајне цијене објавити у наредних неколико дана. Грађане радује најава о појефтињењу лијекова. Међутим има и оних из струке који тврде да је све фарса.

Босна и Херцеговина 09.05.2017 | 22:45
Лијекови од јуна биће јефтинији
Цијене појединих лијекова у БиХ од јуна ће бити много ниже. Тако барем обећавају у Агенцији за лијекове БиХ.

Тржишна борба тек слиједи, посебно конкуренција произвођача. До коначног појефтињења, прво велепродаје морају да ускалде своје цијене, а Фондови здравства своје листе. И ту није крај.

То значи да ће и убудуће цијене лијекова у РС и Федерацији бити различите. Оно што је било заједичко јесте да до сада није била одређена максимална велепродајна цијена лијека за тржиште у БиХ. Државна агенција планира да наредне седмице објави списак велепродајних цијена. Оно што се већ сада зна јесте да нове цијене неће смјети бити веће од оних које пропише агенција.

Казне могу бити и до 10.000 марака уколико продаја лијекова у апотекама буде била супротна цијенама новог Правилника.

Буде ли све ишло по плану, поједини медикаменти ће бити дупло јефтинији. Према првим процјенама појефтиниће седативи, лијекови за срчана обољења, па чак и неки цитостатици.

У односу на Србију, Хрватску или Словенију, грађани БиХ су до сада плаћали најскупље лијекове.

Малопродајне цијене диктираће ентитеска министарства. На БиХ тржишту је 90 одсто увозних лијекова. Док се фармацеути богате БиХ и њени грађани плаћају најскупље лијекове у Европи и годишње губе и до 115 милиона КМ.

(БН телевизија)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

лингуа мендум

09.05.2017 20:53

Од јуна, лијекови ће бити јефтинији. Да видимо и то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фронтал

10.05.2017 04:25

Ма лаз,лаз,љигава политицка,јуце сам се распитивао код апотекара због мајке,само це несто бити јефтинији,а остали стално поскупљују.Јефтинији само сто дрзава плаца!

Name

Симо

10.05.2017 04:49

Само бацате народу прасину у оци.

Name

Милош

09.05.2017 21:31

Захваљујући политичарима из Савеза за промјене. Толико да се зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перица

10.05.2017 06:18

Е баш су експедитивни, три године, а цијена је иста, а тек мобилни телефон, ма толико јефтино да је скоро џаба! Сви они добро зарађују, а ти се јаране пуши и сисај мотку.

Name

мирко

10.05.2017 07:37

Истина И ја сам разговарао са једним доктором који тврди да ће појефтинити само лијекови на рецепт кој И онако нису били скупи. Ове лијекове производе домаци произвођачи док ће лијекови које производе велике свјетске фармацеутске компаније да поскупе . Он тврди да су овај закон они излобирали. Као доказ своје тврдње рекао ми је да пратим на телевизији кад објаве листу лијекова који ће да појефтине да ће то бити само познати лијекови домаћих произвођача.

Name

Алцхајмер

09.05.2017 21:49

Зар не рекосе да це од марта лијекови да буду јефтинији....сада од јуна?..... Ипак, није им паметна економија....до јуна це помријети доста народа, па ....промет це да им опадне....додусе, бице нових болесних.....како год рацунам, њима опет добро....дал' од марта или јуна, ....а нама ни одмарта ни од јуна...итд...итд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аспирин

10.05.2017 05:03

Савез за промјене је обмануо јавност БиХ када су дошли на власт да ће се цијене лијекова по хитном поступку вратити на нормални ниво. Ево је при крају и трећа година њиховог мандата, а смањења цијена нема. Битно је да је њиховим шефовима и министрима добро, а народ нека бере чајеве и тако се јефтиније лијечи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

10.05.2017 05:07

Од јуна, а које године!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрињац

10.05.2017 05:12

Одем у неки од градову у подрињу у Србију и лијекове плацам најмање дупло јефтинијим него код нас.Купујте у Србији исплати се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТАКО

10.05.2017 05:51

ЈЕ КУПОВАТИ ЛИЈЕКОВЕ У СРБИЈИ ДУПЛО И ВИСЕ СУ ЈЕФТИНИЈИ.