Lijekovi od juna biće jeftiniji

Novi pravilnik Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine svoju potpunu primjenu trebao bi dobiti u junu. Državna agencija trebala bi veleprodajne cijene objaviti u narednih nekoliko dana. Građane raduje najava o pojeftinjenju lijekova. Međutim ima i onih iz struke koji tvrde da je sve farsa.

Bosna i Hercegovina 09.05.2017 | 22:45
Lijekovi od juna biće jeftiniji
Cijene pojedinih lijekova u BiH od juna će biti mnogo niže. Tako barem obećavaju u Agenciji za lijekove BiH.

Tržišna borba tek slijedi, posebno konkurencija proizvođača. Do konačnog pojeftinjenja, prvo veleprodaje moraju da uskalde svoje cijene, a Fondovi zdravstva svoje liste. I tu nije kraj.

To znači da će i ubuduće cijene lijekova u RS i Federaciji biti različite. Ono što je bilo zajedičko jeste da do sada nije bila određena maksimalna veleprodajna cijena lijeka za tržište u BiH. Državna agencija planira da naredne sedmice objavi spisak veleprodajnih cijena. Ono što se već sada zna jeste da nove cijene neće smjeti biti veće od onih koje propiše agencija.

Kazne mogu biti i do 10.000 maraka ukoliko prodaja lijekova u apotekama bude bila suprotna cijenama novog Pravilnika.

Bude li sve išlo po planu, pojedini medikamenti će biti duplo jeftiniji. Prema prvim procjenama pojeftiniće sedativi, lijekovi za srčana oboljenja, pa čak i neki citostatici.

U odnosu na Srbiju, Hrvatsku ili Sloveniju, građani BiH su do sada plaćali najskuplje lijekove.

Maloprodajne cijene diktiraće entiteska ministarstva. Na BiH tržištu je 90 odsto uvoznih lijekova. Dok se farmaceuti bogate BiH i njeni građani plaćaju najskuplje lijekove u Evropi i godišnje gube i do 115 miliona KM.

(BN televizija)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

lingua mendum

09.05.2017 20:53

Od juna, lijekovi će biti jeftiniji. Da vidimo i to.

ODGOVORITE
Name

frontal

10.05.2017 04:25

Ma laz,laz,ljigava politicka,juce sam se raspitivao kod apotekara zbog majke,samo ce nesto biti jeftiniji,a ostali stalno poskupljuju.Jeftiniji samo sto drzava placa!

Name

Simo

10.05.2017 04:49

Samo bacate narodu prasinu u oci.

Name

Miloš

09.05.2017 21:31

Zahvaljujući političarima iz Saveza za promjene. Toliko da se zna.

ODGOVORITE
Name

Perica

10.05.2017 06:18

E baš su ekspeditivni, tri godine, a cijena je ista, a tek mobilni telefon, ma toliko jeftino da je skoro džaba! Svi oni dobro zarađuju, a ti se jarane puši i sisaj motku.

Name

mirko

10.05.2017 07:37

Istina I ja sam razgovarao sa jednim doktorom koji tvrdi da će pojeftiniti samo lijekovi na recept koj I onako nisu bili skupi. Ove lijekove proizvode domaci proizvođači dok će lijekovi koje proizvode velike svjetske farmaceutske kompanije da poskupe . On tvrdi da su ovaj zakon oni izlobirali. Kao dokaz svoje tvrdnje rekao mi je da pratim na televiziji kad objave listu lijekova koji će da pojeftine da će to biti samo poznati lijekovi domaćih proizvođača.

Name

Alchajmer

09.05.2017 21:49

Zar ne rekose da ce od marta lijekovi da budu jeftiniji....sada od juna?..... Ipak, nije im pametna ekonomija....do juna ce pomrijeti dosta naroda, pa ....promet ce da im opadne....doduse, bice novih bolesnih.....kako god racunam, njima opet dobro....dal' od marta ili juna, ....a nama ni odmarta ni od juna...itd...itd...

ODGOVORITE
Name

Aspirin

10.05.2017 05:03

Savez za promjene je obmanuo javnost BiH kada su došli na vlast da će se cijene lijekova po hitnom postupku vratiti na normalni nivo. Evo je pri kraju i treća godina njihovog mandata, a smanjenja cijena nema. Bitno je da je njihovim šefovima i ministrima dobro, a narod neka bere čajeve i tako se jeftinije liječi.

ODGOVORITE
Name

Kole

10.05.2017 05:07

Od juna, a koje godine!?

ODGOVORITE
Name

Podrinjac

10.05.2017 05:12

Odem u neki od gradovu u podrinju u Srbiju i lijekove placam najmanje duplo jeftinijim nego kod nas.Kupujte u Srbiji isplati se.

ODGOVORITE
Name

TAKO

10.05.2017 05:51

JE KUPOVATI LIJEKOVE U SRBIJI DUPLO I VISE SU JEFTINIJI.