Обновљен српски кокус у Америци

Српски кокус у америчком Конгресу, који ће се и под Трамповом администрацијом борити за интересе Србије, обновио је свој рад.

Србија 09.05.2017 | 21:33
Обновљен српски кокус у Америци
Како сазнају Новости, у саставу ове неформалне групе је 26 чланова, 21 из Представничког дома и петоро сенатора. У претходном периоду кормило су држали републиканац Тед По, из Тексаса, и демократа Емануел Кливер, из државе Мисури, и у МСП кажу да ускоро очекују њихову посету Србији.

- Конгресној делегацији могли би да се прикључе и представници пословних кругова из Тексаса и Мисурија, како би се сагледале могућности јачања сарадње са српским компанијама, посебно у областима енергетике и пољопривреде - најављују из МСП.

Чланови српског кокуса начелно су спремни да подрже питања од значаја за Србију, а која су на линији интереса САД, и то се посебно односи на европске интеграције и на остваривање стабилности Западног Балкана.

Тако су припадници српског кокуса у више наврата упућивали писма администрацији САД у којима су указивали на значај америчке подршке реформама и европском путу Србије, као и на осетљивост појединих питања, попут захтева Косова да се учлани у Унеско.

Бивши амбасадор у Вашингтону Иван Вујачић, за време чијег мандата је и оформљен српски кокус 2004. године, каже, за "Новости", да је до тога дошло у моменту када се знало да ће питање Косова доћи на дневни ред, као и да је циљ био и да се поправе односи са Америком.

- Чланови кокуса могу да утичу на Конгрес да донесе одређене резолуције, или да се, пак, спречи усвајање оних негативних по нас. Они су и линија комуникације са америчком владом која је креатор политике САД. Конгрес ту политику не може да мења, али чланови кокуса могу да нађу помоћ у решавању отворених питања - наводи Вујачић.

Кокуси се обнављају са сваким новим сазивом Конгреса и, осим оних којима су примарни односи са неком земљом или народом (азербејџански, пољски, босански, албански, холандски, турски, чешки, дански, египатски, норвешки...), међу двеста ових група постоје и оне за цемент, угаљ, астму и алергије, за заштиту животиња, бицикле, бурбон, "купујмо амерички"... А исти члан америчког законодавног тела истовремено може да буде у више кокуса.

Амбасада Србије у Вашингтону је у сталном "радном" контакту са канцеларијама копредседавајућих српским кокусом и разрађују се могућности даљег јачања састава ове групе и њених активности - пренето је из МСП.

(Вечерње новости)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

блбл

09.05.2017 19:51

Сад це они средити да овом насем кокузу скину санкције. Имамо председника који је на листи заједно са највецим криминалцима и терористима И опет гласамо за њега. Невероватно. Није ни цудо сто нас сви заобилазе насироко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.05.2017 04:40

Лупу и остани зив.

Name

Заје...

09.05.2017 20:07

Ма они то од заје........Како смо 91 рекли нецемо у НАТО закокусили су они нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММФ

09.05.2017 22:06

Сваког дана у сваком погледу све висе напредујемо.Отворена нова јавна КУХИЊА ,у Бањалуци Посао добило осмеро са бироа а МУСТЕРИЈА сваки дан све висе Хвала вам КОКУЗИ а посебна захвалност насим ПАТРИОТАМА.Зивео нам ММФ па се сви НАМИРИТЕ ?????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОКУС

09.05.2017 23:01

КО Коме Ували Слигхтлy...хахах...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАНКО

10.05.2017 05:17

"Обновљен српски кокус у Америци" А у РС подгојен стари, српски КОКУЗ!

ОДГОВОРИТЕ