Србац: Обиљежен Дан Европе

Дан побједе над фашизмом, 9. мај, данас је на достојанствен начин обиљежен и у србачкој општини.

Република Српска 09.05.2017 | 20:30
Србац: Обиљежен Дан Европе
У организацији Општинског одбора СУБНОР-а на Партизанском гробљу, гдје је сахрањено 56 погинулих бораца из разних партизанских јединица у Другом свјетском рату, међу којима су била и 22 припадника Пољског батаљона, положени су вијенци и цвијеће.

Предсједник србачког СУБНОР-а Бранко Пивашевић рекао је да је побједи над фашизмом велики допринос дао и народ ове општине.



„Према најновијим истраживањима, у НОР-у је учествовало 1690 бораца из овог краја, 457 је погинуло у ратним јединицама, било је 506 жртава фашистичког терора, а 297 лица је завршило у заробљеништву“, казао је Пивашевић. Он је нагласио да заједничко Партизанско спомен-обиљежје у Српцу, које је подигнуто прије пола вијека, представља симбол борбе против фашизма, а посебно за будуће генерације потомака погинулих бораца НОБ-а.

Делегације општине, СУБНОР-а, Општинске борачке организације и Младих социјалдемократа, положиле су цвијеће и на централном заједничком Спомен-обиљежју погинулих борца посљедњег Одбрамбено-отаџбинског рата и Народноослободилачког рата 1941-1945. године.

Том приликом начелник општине Србац Млађан Драгосављевић изразио је задовољство што се у обиљежавање побједе над фашизмом и одавање поште онима који су за слободу српског народа дали своје животе укључује све већи број младих.

„Наша је обавеза да се ова традиција његује и преноси на будуће генерације, како се зло фашизма и жртве не би заборавиле. Локална управа ће у том правцу пружати пуну подршку."

Учесници данашње манифестације обиљежавања Дана побједе над фашизмом у Српцу положили су цвијеће и на спомен-бисте прослављених народних хероја Саве Вујановића - Жуће, Данка Митрова и Здравка Челара, које се налазе код Основне школе „Јован Јовановић Змај“ у центру града.

(БН телевизија/С.К.)

Коментари / 0

Оставите коментар