Srbac: Obilježen Dan Evrope

Dan pobjede nad fašizmom, 9. maj, danas je na dostojanstven način obilježen i u srbačkoj opštini.

Republika Srpska 09.05.2017 | 20:30
Srbac: Obilježen Dan Evrope
U organizaciji Opštinskog odbora SUBNOR-a na Partizanskom groblju, gdje je sahranjeno 56 poginulih boraca iz raznih partizanskih jedinica u Drugom svjetskom ratu, među kojima su bila i 22 pripadnika Poljskog bataljona, položeni su vijenci i cvijeće.

Predsjednik srbačkog SUBNOR-a Branko Pivašević rekao je da je pobjedi nad fašizmom veliki doprinos dao i narod ove opštine.



„Prema najnovijim istraživanjima, u NOR-u je učestvovalo 1690 boraca iz ovog kraja, 457 je poginulo u ratnim jedinicama, bilo je 506 žrtava fašističkog terora, a 297 lica je završilo u zarobljeništvu“, kazao je Pivašević. On je naglasio da zajedničko Partizansko spomen-obilježje u Srpcu, koje je podignuto prije pola vijeka, predstavlja simbol borbe protiv fašizma, a posebno za buduće generacije potomaka poginulih boraca NOB-a.

Delegacije opštine, SUBNOR-a, Opštinske boračke organizacije i Mladih socijaldemokrata, položile su cvijeće i na centralnom zajedničkom Spomen-obilježju poginulih borca posljednjeg Odbrambeno-otadžbinskog rata i Narodnooslobodilačkog rata 1941-1945. godine.

Tom prilikom načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević izrazio je zadovoljstvo što se u obilježavanje pobjede nad fašizmom i odavanje pošte onima koji su za slobodu srpskog naroda dali svoje živote uključuje sve veći broj mladih.

„Naša je obaveza da se ova tradicija njeguje i prenosi na buduće generacije, kako se zlo fašizma i žrtve ne bi zaboravile. Lokalna uprava će u tom pravcu pružati punu podršku."

Učesnici današnje manifestacije obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom u Srpcu položili su cvijeće i na spomen-biste proslavljenih narodnih heroja Save Vujanovića - Žuće, Danka Mitrova i Zdravka Čelara, koje se nalaze kod Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ u centru grada.

(BN televizija/S.K.)

Komentari / 0

Ostavite komentar