Обиљежен Дан Европе у Сарајеву

Припадници ЕУФОР-а данас су у Сарајеву обиљежили Дан Европе војном парадом у којој су учествовали припадници европских снага, као и Оружаних снага и војног оркестра БиХ.

Босна и Херцеговина 09.05.2017 | 14:37
Обиљежен Дан Европе у Сарајеву
Специјални представник ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк рекао је да је ЕУ пројекат мира и стабилности за све, те да је прошло 60 година од оснивања ЕУ и да су, упркос покушајима уношења раздора у овај пројекат, посљедњи избори у Француској и Холандији показали да се тим снагама може одупријети.

Вигемарк је изјавио новинарима да је једнако симболично да је 9. мај Дан побједе над фашизмом и да је битно да се зна да су тамне струје и мрачне силе побијеђене на тај дан.

Он је апеловао на све вјерске и етничке групе, грађани и политичке струје у БиХ да не користе националну реторику ради даљег уношења раздора.

Вигемарк је подсјетио да ЕУ почива на темељима "уједињености у различитости" и да треба имати међусобно поштовање за све.

"Да би сте постали чланица ЕУ, није довољно само испунити Упитник и неке друге услове. Јако је битно да се његује култура постизања консензуса и толеранције", нагласио је Вигемарк.

Командант ЕУФОР-а у БиХ генерал-мајор Антон Валднер рекао је да је свечаност организована ради обиљежавања Дана Европе и да би се одала почаст војницима који су дали живот за мир у БиХ.

Валднер је напомену да се 9. мај слави у земљама чланицама ЕУ и земљама које су кандидати за чланство у ЕУ ради промовисања и јединства међу Европљанима.

Према његовим ријечима, ЕУ је јединствен мировни пројекат у историји свијета иако је кроз вријеме наилазио на одређене потешкоће.

"Својим присуством у БиХ помажемо да се постигне одржива стабилност и остајемо у потпуности посвећени подршци Оружаним снагама БиХ, њиховим оспособљавањем и обуком", додао је Валднер. 

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Драган

09.05.2017 14:35

Европа и Сарајево? То је оксиморон!

ОДГОВОРИТЕ
Name

да

09.05.2017 18:05

Као и Бања Лука још и више

Name

Теферич

09.05.2017 15:59

Тешко је у тамном вилајету изговорити ко је донио слободу и побједу и ко је полижио 26 милиона живота за ту слободу. Отуда шупља Вигемаркова прича о Дану Европе. Причати о Дану Европе у граду који је све улице српских великана и ослободилаца из прошлости замијенио са неоосманским називима - то је слика Сарајева које као нешто данас обилежава. Које као тежи Европи а ћаршија мотри на Босфор и Ердогана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.05.2017 16:59

И то је твој једини проблем сто имас у зивоту.