Obilježen Dan Evrope u Sarajevu

Pripadnici EUFOR-a danas su u Sarajevu obilježili Dan Evrope vojnom paradom u kojoj su učestvovali pripadnici evropskih snaga, kao i Oružanih snaga i vojnog orkestra BiH.

Bosna i Hercegovina 09.05.2017 | 14:37
Obilježen Dan Evrope u Sarajevu
Specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark rekao je da je EU projekat mira i stabilnosti za sve, te da je prošlo 60 godina od osnivanja EU i da su, uprkos pokušajima unošenja razdora u ovaj projekat, posljednji izbori u Francuskoj i Holandiji pokazali da se tim snagama može oduprijeti.

Vigemark je izjavio novinarima da je jednako simbolično da je 9. maj Dan pobjede nad fašizmom i da je bitno da se zna da su tamne struje i mračne sile pobijeđene na taj dan.

On je apelovao na sve vjerske i etničke grupe, građani i političke struje u BiH da ne koriste nacionalnu retoriku radi daljeg unošenja razdora.

Vigemark je podsjetio da EU počiva na temeljima "ujedinjenosti u različitosti" i da treba imati međusobno poštovanje za sve.

"Da bi ste postali članica EU, nije dovoljno samo ispuniti Upitnik i neke druge uslove. Jako je bitno da se njeguje kultura postizanja konsenzusa i tolerancije", naglasio je Vigemark.

Komandant EUFOR-a u BiH general-major Anton Valdner rekao je da je svečanost organizovana radi obilježavanja Dana Evrope i da bi se odala počast vojnicima koji su dali život za mir u BiH.

Valdner je napomenu da se 9. maj slavi u zemljama članicama EU i zemljama koje su kandidati za članstvo u EU radi promovisanja i jedinstva među Evropljanima.

Prema njegovim riječima, EU je jedinstven mirovni projekat u istoriji svijeta iako je kroz vrijeme nailazio na određene poteškoće.

"Svojim prisustvom u BiH pomažemo da se postigne održiva stabilnost i ostajemo u potpunosti posvećeni podršci Oružanim snagama BiH, njihovim osposobljavanjem i obukom", dodao je Valdner. 

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Dragan

09.05.2017 16:35

Evropa i Sarajevo? To je oksimoron!

ODGOVORITE
Name

da

09.05.2017 20:05

Kao i Banja Luka još i više

Name

Teferič

09.05.2017 17:59

Teško je u tamnom vilajetu izgovoriti ko je donio slobodu i pobjedu i ko je poližio 26 miliona života za tu slobodu. Otuda šuplja Vigemarkova priča o Danu Evrope. Pričati o Danu Evrope u gradu koji je sve ulice srpskih velikana i oslobodilaca iz prošlosti zamijenio sa neoosmanskim nazivima - to je slika Sarajeva koje kao nešto danas obiležava. Koje kao teži Evropi a ćaršija motri na Bosfor i Erdogana.

ODGOVORITE
Name

Re

09.05.2017 18:59

I to je tvoj jedini problem sto imas u zivotu.