Меркел корача ка новом мандату

Ко може зауставити Ангелу Меркел на путу за још један канцеларски мандат послије побједе у Шлезвиг-Холштајну, где је потукла свог ''изазивача'' Мартина Шулца, питање је које се поставља послије јучерашњих избора.

Свијет 08.05.2017 | 14:46
Меркел корача ка новом мандату
За Меркелову је јуче био добар дан - уз вијести из Париза о предсједничкој побједи Емануела Макрона, њени демохришћани са потпуно анонимним кандидатом, потукли су социјалдемократе у Шлезвиг-Холштајну и тако "отели" још једну покрајину, па аналитичари прогнозирају да Шулцу сада пријети политички суноврат, уколико његова партијска другарица Ханелоре Крафт не побиједи сљедеће седмице на ''малим савезним изборима'' у Северној - Рајни Вестфалији.

Шта је остало од Шулца, обожаваног и слављеног ''носиоца наде социјалдемократа'', од ''шулцоманије'' и очекивања да ће он на савезним изборима у септембру потући Меркелову, једна је од важних тема, послије његовог горког пораза у Шлезвиг-Холштајну, земљи фјордова, смјештеној између Сјеверног мора и Балтика.

''Нервирам се жестоко'', рекао је Шулц у малом кругу у партијског централи, преносе данас њемачки медији, указујући да је требало да му јучерашњи избори дају елан и вољу, али да је он, умјесто повољног вјетра у леђа из фјордова, доживео још један пораз.

Да ли Шулц и даље важи за озбиљног ''противкандидата'' Меркелове, питање је на које је бивши шеф Социјалдемократске партије (СПД) и министар иностраних послова Зигмар Габријел данас одговорио позитивно, тврдећи да ће Шулц бити нови њемачки канцелар.

Његово мишљење, међутим, Нијемци не дијеле - и када би могли директно да бирају канцелара, њих чак 47 одсто би на том мјесту поново жељело Меркелову, док би свега 28 одсто дало глас Шулцу, што је готово десет одсто мање него почетком марта, показују посљедње анкете.



Што су ближи савезни избори Нијемци, изгледа, све више вјерују Меркеловој, на коју су, судећи према анкетама, (били) љути, прије свега, због ријека избјеглица које су се слиле у земљу, пошто им је она ''отворила врата''.

Нијемци, показују истраживања, вјерују Меркеловој, зато што има углед у свијету и искуство, што посједује способност за спровођење одлука, преговарачке моћи, поштење, повјерење.....добро зна да сарађује са мушкарцима, попут руског, америчког и турског предсједника.

Све су то области у којима Нијемци више вјерују њој него Шулцу, кажу истраживачи јавног мњења.

Меркелову, међутим, воле и зато што изгледа и понаша се као ''једна од њих''.

За њене слике са одмора каже се да су ''суво злато'' у изборним кампањама, пошто се она одмара, слично, као и милиони Нијемаца, без скупих јахти и богатих пријатеља, сасвим обично са мужем, природно и опуштено, чиме се шаље порука да се најмоћнија жена свијета понаша као и свака друга обична жена.

Њемачка сада нема времена да предахне, тако да је и послије избора, пред изборима.

Већ сљедеће седмице и Меркелову и Шулца чекају ''мали савезни избори'' у Северној - Рајни Вестфалији, најмногољуднијој покрајини са више од 18 милиона људи, традиционалној тврђави социјалдеморката, из које потиче и сам Шулц, али и сваки пети савезни бирач.

То ће за Шулца бити ''ватрено крштење'', али и сигнал за евентуални правац савезних избора, кажу аналитичари, а истраживачи јавног мњења процјењују да ће борба бити ''прса у прса'' и да би демохришћани у Северној Рајни Вестфалији могли да добију 31 одсто, а СПД Мартина Шулца само један проценат више гласова.

Уколико би социјалдемократе у недјељу изгубиле у својој ''тврђави'' којом су владале непрекидно 39 година, Шулц би могао доживјети политички суноврат, а Меркелова сасвим сигурне изгледе за још један канцеларски мандат, сматрају аналитичари.
 
(Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Санн

08.05.2017 14:34

Није то бас све тако!Нијемци су огорцени Меркеловом и цитавим милионима избјеглица!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

08.05.2017 16:14

Ти сто су огорцени, су глупи Нијемци којима сваки Странац смета.

Name

Дарко- Кöлн

08.05.2017 16:11

Свака јој цаст и јест Лидер у Европи и Прва Дама.Гласацу за њу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

08.05.2017 21:46

Ма свака њој част. За мене је ова жена појам како политичар треба да се понаша и како да управља земљом. А не као ови наши ухљупи.

ОДГОВОРИТЕ