Merkel korača ka novom mandatu

Ko može zaustaviti Angelu Merkel na putu za još jedan kancelarski mandat poslije pobjede u Šlezvig-Holštajnu, gde je potukla svog ''izazivača'' Martina Šulca, pitanje je koje se postavlja poslije jučerašnjih izbora.

Svijet 08.05.2017 | 14:46
Merkel korača ka novom mandatu
Za Merkelovu je juče bio dobar dan - uz vijesti iz Pariza o predsjedničkoj pobjedi Emanuela Makrona, njeni demohrišćani sa potpuno anonimnim kandidatom, potukli su socijaldemokrate u Šlezvig-Holštajnu i tako "oteli" još jednu pokrajinu, pa analitičari prognoziraju da Šulcu sada prijeti politički sunovrat, ukoliko njegova partijska drugarica Hanelore Kraft ne pobijedi sljedeće sedmice na ''malim saveznim izborima'' u Severnoj - Rajni Vestfaliji.

Šta je ostalo od Šulca, obožavanog i slavljenog ''nosioca nade socijaldemokrata'', od ''šulcomanije'' i očekivanja da će on na saveznim izborima u septembru potući Merkelovu, jedna je od važnih tema, poslije njegovog gorkog poraza u Šlezvig-Holštajnu, zemlji fjordova, smještenoj između Sjevernog mora i Baltika.

''Nerviram se žestoko'', rekao je Šulc u malom krugu u partijskog centrali, prenose danas njemački mediji, ukazujući da je trebalo da mu jučerašnji izbori daju elan i volju, ali da je on, umjesto povoljnog vjetra u leđa iz fjordova, doživeo još jedan poraz.

Da li Šulc i dalje važi za ozbiljnog ''protivkandidata'' Merkelove, pitanje je na koje je bivši šef Socijaldemokratske partije (SPD) i ministar inostranih poslova Zigmar Gabrijel danas odgovorio pozitivno, tvrdeći da će Šulc biti novi njemački kancelar.

Njegovo mišljenje, međutim, Nijemci ne dijele - i kada bi mogli direktno da biraju kancelara, njih čak 47 odsto bi na tom mjestu ponovo željelo Merkelovu, dok bi svega 28 odsto dalo glas Šulcu, što je gotovo deset odsto manje nego početkom marta, pokazuju posljednje ankete.



Što su bliži savezni izbori Nijemci, izgleda, sve više vjeruju Merkelovoj, na koju su, sudeći prema anketama, (bili) ljuti, prije svega, zbog rijeka izbjeglica koje su se slile u zemlju, pošto im je ona ''otvorila vrata''.

Nijemci, pokazuju istraživanja, vjeruju Merkelovoj, zato što ima ugled u svijetu i iskustvo, što posjeduje sposobnost za sprovođenje odluka, pregovaračke moći, poštenje, povjerenje.....dobro zna da sarađuje sa muškarcima, poput ruskog, američkog i turskog predsjednika.

Sve su to oblasti u kojima Nijemci više vjeruju njoj nego Šulcu, kažu istraživači javnog mnjenja.

Merkelovu, međutim, vole i zato što izgleda i ponaša se kao ''jedna od njih''.

Za njene slike sa odmora kaže se da su ''suvo zlato'' u izbornim kampanjama, pošto se ona odmara, slično, kao i milioni Nijemaca, bez skupih jahti i bogatih prijatelja, sasvim obično sa mužem, prirodno i opušteno, čime se šalje poruka da se najmoćnija žena svijeta ponaša kao i svaka druga obična žena.

Njemačka sada nema vremena da predahne, tako da je i poslije izbora, pred izborima.

Već sljedeće sedmice i Merkelovu i Šulca čekaju ''mali savezni izbori'' u Severnoj - Rajni Vestfaliji, najmnogoljudnijoj pokrajini sa više od 18 miliona ljudi, tradicionalnoj tvrđavi socijaldemorkata, iz koje potiče i sam Šulc, ali i svaki peti savezni birač.

To će za Šulca biti ''vatreno krštenje'', ali i signal za eventualni pravac saveznih izbora, kažu analitičari, a istraživači javnog mnjenja procjenjuju da će borba biti ''prsa u prsa'' i da bi demohrišćani u Severnoj Rajni Vestfaliji mogli da dobiju 31 odsto, a SPD Martina Šulca samo jedan procenat više glasova.

Ukoliko bi socijaldemokrate u nedjelju izgubile u svojoj ''tvrđavi'' kojom su vladale neprekidno 39 godina, Šulc bi mogao doživjeti politički sunovrat, a Merkelova sasvim sigurne izglede za još jedan kancelarski mandat, smatraju analitičari.
 
(Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Sann

08.05.2017 14:34

Nije to bas sve tako!Nijemci su ogorceni Merkelovom i citavim milionima izbjeglica!

ODGOVORITE
Name

Zoki

08.05.2017 16:14

Ti sto su ogorceni, su glupi Nijemci kojima svaki Stranac smeta.

Name

Darko- Köln

08.05.2017 16:11

Svaka joj cast i jest Lider u Evropi i Prva Dama.Glasacu za nju.

ODGOVORITE
Name

Geography

08.05.2017 21:46

Ma svaka njoj čast. Za mene je ova žena pojam kako političar treba da se ponaša i kako da upravlja zemljom. A ne kao ovi naši uhljupi.

ODGOVORITE