Ле Пен мијења назив странке

Француска крајње десничарска странка Национални фронт (НФ) најавила је дубоке промјене унутар те политичке групе, а које укључују и промјену назива.

Свијет 08.05.2017 | 12:39
Ле Пен мијења назив странке
Десничарски кандидат у другом кругу предсједничких избора у Француској Марине Ле Пен, која је синоћ поражена од центристе Еммануела Мацрона, најавила је у првом постизборном обраћању да ће направити "дубоке" промјене у странци.

Привремени предсједник странке Стееве Бриос изјавио је да ће те промјене укључивати промјену назива странке што, како је казао, "отвара врата покрета другим личностима да дају ново име почетку на новој основи".

Изборне резултате је оцијенио као "полупобједу", јер је странка освојила више гласова него икада раније.

У тој странци се већ дуго говори о промјени имена, али је то неким члановима Националног фронта дјеловало сувише радикално.

Промјена имена помогла би Марине Ле Пен да се дистанцира од антисемитистичке прошлости странке, али и њеног десничарског оца, оснивача странке Јеан-Марие Ле Пена.

У Француској је јуче одржан други круг предсједничких избора у којем је лидер покрета "Ен Марцхе" освојио 66,06 посто гласова, док је његова противница Марине Ле Пен имала 33,94 посто, саопштило је Министарство унутрашњих послова те земље.

Изабрани кандидат ће до 14. маја преузети дужност од предсједника Францоиса Холландеа.

Након предсједничких, Француску средином јуна очекују и парламентарни избори.

(Агенције) 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Драго

08.05.2017 11:35

Боље да промјене мозак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ комуниста

08.05.2017 15:25

Назови је правим именом ,,фашистичка"