Le Pen mijenja naziv stranke

Francuska krajnje desničarska stranka Nacionalni front (NF) najavila je duboke promjene unutar te političke grupe, a koje uključuju i promjenu naziva.

Svijet 08.05.2017 | 12:39
Le Pen mijenja naziv stranke
Desničarski kandidat u drugom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj Marine Le Pen, koja je sinoć poražena od centriste Emmanuela Macrona, najavila je u prvom postizbornom obraćanju da će napraviti "duboke" promjene u stranci.

Privremeni predsjednik stranke Steeve Brios izjavio je da će te promjene uključivati promjenu naziva stranke što, kako je kazao, "otvara vrata pokreta drugim ličnostima da daju novo ime početku na novoj osnovi".

Izborne rezultate je ocijenio kao "polupobjedu", jer je stranka osvojila više glasova nego ikada ranije.

U toj stranci se već dugo govori o promjeni imena, ali je to nekim članovima Nacionalnog fronta djelovalo suviše radikalno.

Promjena imena pomogla bi Marine Le Pen da se distancira od antisemitističke prošlosti stranke, ali i njenog desničarskog oca, osnivača stranke Jean-Marie Le Pena.

U Francuskoj je juče održan drugi krug predsjedničkih izbora u kojem je lider pokreta "En Marche" osvojio 66,06 posto glasova, dok je njegova protivnica Marine Le Pen imala 33,94 posto, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje.

Izabrani kandidat će do 14. maja preuzeti dužnost od predsjednika Francoisa Hollandea.

Nakon predsjedničkih, Francusku sredinom juna očekuju i parlamentarni izbori.

(Agencije) 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Drago

08.05.2017 13:35

Bolje da promjene mozak.

ODGOVORITE
Name

BL komunista

08.05.2017 17:25

Nazovi je pravim imenom ,,fašistička"