Оптужница због коруптивних дјела

Подигнута оптужница за коруптивно кривично дјело против Лејле Даутбашић, запослене у Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ. Оптужена се терети за незаконитости у вези посредовања и превара при запошљавању.

Босна и Херцеговина 08.05.2017 | 10:06
Оптужница због коруптивних дјела
Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Лејле Даутбашић, рођене 1980. године у Сарајеву, држављанке БиХ.

Оптужена се терети, да је, у периоду од 2012. до 2015. године, као радник Дирекције за координацију полицијских тијела (ДКПТ) БиХ, на позицији стручног савјетника за анализе и процјене, починила коруптивна кривична дјела, са циљем незаконитог посредовања у запошљавању одређених особа.

У оптужници се наводи да је оптужена, с циљем прибављања незаконите имовнске користи, ступила у контакт са особом А.О. од којег је тражила новчани износ од 3000-5000 КМ, обећавши да ће искористити своје везе и утицај у ДКПТ БиХ, како би посредовала да службеници ДКПТ БиХ, изврше радњу коју не би смјели извршити, односно да наведена особа буде оцијењена као најбољи кандидат на конкурсу, који ће као полицијски службеник, засновати радни однос у ДКПТ БиХ.

У више наврата, наведени кандидат је уплатио оптуженој новчане износе између 1900 и 3000 КМ, у укупном износу од 10 400 КМ, који је уплаћивао на рачун који наведена користи у једној од пословних банака или лично предавао оптуженој.

Након тога је, како се наводи у оптужници, оптужена је протузаконито прибавила више писмених тестова који се користе на натјечајима у ДКПТ, које је уручила наведеном кандидату. С обзиром да наведени кандидат није прошао на натјечају, исти је затражио поврат новца од оптужене, те му је оптужена вратила 4000 КМ а након покретања истраге посредством адвоката вратила још 6000 КМ.

Такође, оптужена се терети да је, након што је упознала особу Ђ.К. са циљем остваривања незаконите имовинске користи, тражила новчане износе од 5000 и 2000 КМ, како би протузаконито посредовала са циљем да се супруга и свастика оштећеног Ђ.К., упосле у ЈП Електропривреда БиХ, изван редовних конкурса и процедура.

Након што наведене особе нису засновале радни однос у ЈП Електропривреда БиХ, оштећени је затражио поврат новца запријетивши да ће све пријавити полицији, након чега је оптужена бојећи се посљедица пријављивања, вратила 7000 КМ.

Оптужена се терети да је примила награду да кориштењем свог службеног и утицајног положаја у институцијама Босне и Херцеговине посредује да се изврши службена радња која се не би смјела извршити, те да је са циљем да себи прибави протуправну имовинску корист довела другог лажним приказивањем чињеница у заблуду и одржавала га у заблуди и тиме га навела да нешто учини на штету своје имовине, чиме је починила кривично дјело протузаконито посредовање и кривично дјело преваре КЗ ФБиХ.

Оптужница ће бити прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

(Вијести)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

кад ће Бањалука на ред

08.05.2017 08:26

Ако неко Пореској Управи у Бањалуци поднесе пријаву против незаконитог пословања неких фирми,тај бива процесуиран,против њега се покреће кривични поступак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тацно

08.05.2017 12:19

Коруоционашка спрега Пореске Управе Бањалука са тужилаштвом и судовима а све под контролом Милорада Додика. Ако неко пријави сумјиво пословање фирми у којима је Додик индиректни власник,а има много таквих фирми,аутоматски се против њега,оног ко пријави,подизе оптужница за нешто,то нешто ће измислити Додикови тужиоци као што је Славица Матијаш.

Name

Тако то иде

08.05.2017 16:13

Да је муљала са цифрама преко 100.000 и дијелила са страначким шефом добила би већу функцију...овако мало за примјер да покажу да раде...

ОДГОВОРИТЕ