Optužnica zbog koruptivnih djela

Podignuta optužnica za koruptivno krivično djelo protiv Lejle Dautbašić, zaposlene u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH. Optužena se tereti za nezakonitosti u vezi posredovanja i prevara pri zapošljavanju.

Bosna i Hercegovina 08.05.2017 | 10:06
Optužnica zbog koruptivnih djela
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Lejle Dautbašić, rođene 1980. godine u Sarajevu, državljanke BiH.

Optužena se tereti, da je, u periodu od 2012. do 2015. godine, kao radnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH, na poziciji stručnog savjetnika za analize i procjene, počinila koruptivna krivična djela, sa ciljem nezakonitog posredovanja u zapošljavanju određenih osoba.

U optužnici se navodi da je optužena, s ciljem pribavljanja nezakonite imovnske koristi, stupila u kontakt sa osobom A.O. od kojeg je tražila novčani iznos od 3000-5000 KM, obećavši da će iskoristiti svoje veze i uticaj u DKPT BiH, kako bi posredovala da službenici DKPT BiH, izvrše radnju koju ne bi smjeli izvršiti, odnosno da navedena osoba bude ocijenjena kao najbolji kandidat na konkursu, koji će kao policijski službenik, zasnovati radni odnos u DKPT BiH.

U više navrata, navedeni kandidat je uplatio optuženoj novčane iznose između 1900 i 3000 KM, u ukupnom iznosu od 10 400 KM, koji je uplaćivao na račun koji navedena koristi u jednoj od poslovnih banaka ili lično predavao optuženoj.

Nakon toga je, kako se navodi u optužnici, optužena je protuzakonito pribavila više pismenih testova koji se koriste na natječajima u DKPT, koje je uručila navedenom kandidatu. S obzirom da navedeni kandidat nije prošao na natječaju, isti je zatražio povrat novca od optužene, te mu je optužena vratila 4000 KM a nakon pokretanja istrage posredstvom advokata vratila još 6000 KM.

Takođe, optužena se tereti da je, nakon što je upoznala osobu Đ.K. sa ciljem ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, tražila novčane iznose od 5000 i 2000 KM, kako bi protuzakonito posredovala sa ciljem da se supruga i svastika oštećenog Đ.K., uposle u JP Elektroprivreda BiH, izvan redovnih konkursa i procedura.

Nakon što navedene osobe nisu zasnovale radni odnos u JP Elektroprivreda BiH, oštećeni je zatražio povrat novca zaprijetivši da će sve prijaviti policiji, nakon čega je optužena bojeći se posljedica prijavljivanja, vratila 7000 KM.

Optužena se tereti da je primila nagradu da korištenjem svog službenog i uticajnog položaja u institucijama Bosne i Hercegovine posreduje da se izvrši službena radnja koja se ne bi smjela izvršiti, te da je sa ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist dovela drugog lažnim prikazivanjem činjenica u zabludu i održavala ga u zabludi i time ga navela da nešto učini na štetu svoje imovine, čime je počinila krivično djelo protuzakonito posredovanje i krivično djelo prevare KZ FBiH.

Optužnica će biti proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(Vijesti)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

kad će Banjaluka na red

08.05.2017 10:26

Ako neko Poreskoj Upravi u Banjaluci podnese prijavu protiv nezakonitog poslovanja nekih firmi,taj biva procesuiran,protiv njega se pokreće krivični postupak.

ODGOVORITE
Name

tacno

08.05.2017 14:19

Koruocionaška sprega Poreske Uprave Banjaluka sa tužilaštvom i sudovima a sve pod kontrolom Milorada Dodika. Ako neko prijavi sumjivo poslovanje firmi u kojima je Dodik indirektni vlasnik,a ima mnogo takvih firmi,automatski se protiv njega,onog ko prijavi,podize optužnica za nešto,to nešto će izmisliti Dodikovi tužioci kao što je Slavica Matijaš.

Name

Tako to ide

08.05.2017 18:13

Da je muljala sa ciframa preko 100.000 i dijelila sa stranačkim šefom dobila bi veću funkciju...ovako malo za primjer da pokažu da rade...

ODGOVORITE