"Змајеви" на бод од Европског првенства!

Рукометаши Босне и Херцеговине су убједљивом побједом над Финском у Горажду 34:23 (19:12) стигли надомак пласмана на Европско првенство 2018. године у Хрватској.

Остали спортови 07.05.2017 | 22:30
"Змајеви" на бод од Европског првенства!
Послије пласмана на Мундијал у Катару под вођством Бањалучанина Драгана Марковића, "змајеви" његовог насљедника Билала Шумана су у недјељу стигли на корак од пласмана на друго велико такмичење - Европско првенство у Хрватској 2018. године.

Рукометаши БиХ су у препуној дворани "Мирсад Хурић" у Горажду по други пут у три дана били бољи од Финске и сада им је пласман на шампионат Европе на дохват руке.

Да би се изабраници Роберта Шумана нашли у Хрватској од 12. до 28. јануара 2018. године биће им и довољан бод у посљедњем колу у јуну када гостују у Аустрији, која је у претходне двије утакмице оба пута поражена од Шпаније (29:30, 35:24).

У првих 10 минута утакмице, "змајеви" су констатно имали предности од два-три или четири гола, захваљујући првенствено Марку Панићу и Николи Прцеу, који су немилосрдно погађали из свих позиција.

Потом је селектор Шуман убацивањем Јосипа Перића помало "збунио" гостујуће рукометаше, који нису успијевали да ухвате прикључак, да би голом Косте Савића с крила, БиХ први пут стекла пет погодака вишка (11:6) у 19. минуту. С другог крила је Ален Овчина погодио за "плус шест", али је потом попустила концентрација у нападу, па су Финци са два брза поготка смањили.

Међутим, "змајеви" су се брзо консолидовали и поново "одлијепили" на 16:8 у 23. минуту, а онда и до највеће разлике "плус 10".

Ипак, серијом 3:0 у финишу, Финска је успјела да смањи и на одмор оде са "минус седам" (19:12).
У уводним минутама другог полувремена, Шуманови играчи су без већих проблема одржавали убједљиву предност од осам-девет разлике (24:15).

Ипак, послије проблема у нападу БиХ, Финци си имали шансу да спусте и на пет разлике, међутим голман Бурић је у тим тренуцима одлично бранио и сачувао "змајеве" да се гости не приближе и како се не би увукла нервоза у Шуманов тим.

Утакмица је дефинитивно "преломљена" на седам минута прије краја кад су "змајеви" поготком Сењамина Бурића поново стекли "плус 10" (30:20) и славље у Горажду је могло да почне.

До краја су још бх. рукометаши додатно повећали предност на коначних 34:23

Најефикаснији у табору "змајева" били су Сењамин Бурић и Марко Панић са по седам голова, колико је у финском табору укњижио Нико Ронберг.

На Европско првенство, које ће се од 12. до 28. јануара 2018. године одржати у Хрватској, пласираће се по двије првопласиране селекције из свих седам група, те најбоља трећепласирана. Једини директни учесник ЕУРО 2018 је домаћа репрезентација.

ТАБЕЛА: Шпанија 8, Босна и Херцеговина 4, Аустрија 2, Финска 2.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар