Ко највише скрива информације?

Влада Републике Српске све чешће избјегава да одговори на питања новинара, народних посланика и јавности. Провјерили смо на колико посланичких питања никада није стигао одговор и ко највише скрива информације.

Република Српска 07.05.2017 | 19:44
Ко највише скрива информације?
Ћутолози. Та ријеч најједноставније описује кабинет Жељке Цвијановић. Неодговарање на питања посланика, новинара и јавности постала је устаљена пракса извршне власти. Влада већ мјесецима бјежи да одговори на 26 посланичких питања.

Питања је било – али одговора није. Од 26 посланичких питања, ресор Зорана Тегелтије није одговорио на чак 14. Колико је новца зарадио у прошлој години будући да је члан неколико одбора и савјета, то је питање на које још нико никад није добио одговор. Зато институције које су под окриљем истог Министарства одговарају, али заобилазећи истину. Примјер Пореска управа.

Буџетски корисници - министарства и остали буџетски корисници који се финансирају из Трезора Републике Српске, немају неизмирених обавеза по основу пореза и доприноса доспјелих са 31.12.2016. године.

То није тачно, потврдио је Фонд здравственог осигурања. Дуг је кажу 103 и 778 хиљада марака. Са полагањем рачуна јавности – проблема имају и остали министри.

Испоставља се тако да Пословник Народне скупштине не служи ничему. Влада крши јасно прописане одредбе – санкција нема.

Дипломатски одговори – без суштине. Магловити извјештаји од неколико безначајних реченица мјесецима се пласирају у јавности.

Поједини министри бирају коме ће и када дати изјаву.

Новинари БН телевизије у посљедње вријеме на било коју тему за коју је надлежно Министарство трговине и туризма не могу да нађу саговорника. Ресор Предрага Глухаковића игнорише питања БН телевизије. На више од 10 питања никада није стигао одговор.

Кабинету Жељке Цвијановић примјер би требало да буду владе из региона. У Хрватској су сједнице владе транспарентне и несметано могу да се прате. У Србији готово идентична слика. Александар Вучић готово свакодневно обавјештава јавност о потезима Владе.

Зато се у Српској сједнице одржавају иза зтворених врата. На сајту нема материјала који се разматрају. Не зна се како је који министар гласао на сједници. Конференције након сједнице права су ријеткост, јер готово да их и нема.



БН телевизија

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Думине

07.05.2017 17:52

То су неписмени људи укратко руларни типови који су на таласима национализма засјели на Власт. Краду отимају и никоме не полажу рачуне. Они су ти који су уништили РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

није то

07.05.2017 21:25

Није то пресудно, мозе бити и неписмен и неструцан али ако је НЕМОРАЛАН, НЕОДГОВОРАН, боли њега уво / он неце да одговори на питање То треба санкционисати, од плате одбијате све сто не раде а плацени су да раде, па и то давање одговора.

Name

П

08.05.2017 06:57

Зна се и зашто!У Србији премијер Вучић једном седмично уживо одговара на СВА питања новинара!Толико о нормалним државама и нормалним Владама!

Name

Драган

07.05.2017 18:00

Муљажа-принцип владања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

07.05.2017 22:13

Браво Драгутине твиј најлепси коментар ЦЕСТИТАМ.

Name

Милорад

07.05.2017 18:37

Колико сувисних питања на која одговор знају и врапци на грани??!! Отудјена група бескицмењака, полуписмрних скоројевица и апсолутних дебила мозе да ради апсолутно ста год хоце! Нема опозиције, нема морала, цојства и јунаства, нема народа!! Владају СТАДОМ, а стадо у нади да це усицарити неки свој најситнији, егзистенцијални интерес, не смије писнути! Боје се своје сјенке и вец су умислили да их ова Црвена Камарила свију прати негдје са сателита! Поразно је да су тај страх наметнули апсолутни ЛУЗЕРИ, промасени скоројевици који су успјели у ономе сто нису смјели ни сањати!! Дно дна, сљам, људски отпад најнизе категорије данас спроводи терор над народом, сатире га у мисију рупу и гази ногама док народ цути и цути и цути!! Засто да ЗЦ и ЗТ одговарају на питања?? Коме??

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАКИ

07.05.2017 19:49

ТАКО ЈЕ ДРУЖЕ, КАКАВ НАРОД ТАКВА ВЛАСТ, БОЉЕ НИСМО НИ ЗАСЛУЖИЛИ

Name

РЕ Милорад - аа

07.05.2017 20:59

и шта... ништа и онако опозиција годинама овој власти ништа не може јер битније је јеси ли велики србин или колико имаш новца у џепу а док год народ тако размишља и треба га шишати.

Name

Будуцност

07.05.2017 21:02

Одлицан коментар. Одлицан опис ове багре на власти, понизеног народа И друства уопсте.Бас је , назалост, тако. Омладино, засто се бар ви не пробудите, ради васег бољег сутра.?

Name

модричанин

07.05.2017 18:47

Наша влада је као Хоботница.Једна глава мисли (додик),и управља пипцима (влада,министри,директори,градоначелници,чланство).Хоботница све гута па ће на крају прогутат и народ (умире,одлази у иностранство).Само ће чланове секте испљунит јер су сви љигавци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Најгора влада

07.05.2017 19:29

Не само у историји Српске, него, вјероватно у цијелој историји. Једноставно, зато јер је то скуп љигаваца и криминалаца који сједе ту само да би радили и гласали како им је наредјено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

07.05.2017 19:33

КОЛИКО ЈА ВИДИМ ВЕЋ ДУГО НАРОД СЕ БАВИ ШВЕРЦОМ БОГАТИ КОЛИКО ХОЋЕТЕ КУПУЈУ СЕ СТАНОВИ КО НА ТРАЦИ ВЛАДИ ДОБРО НАРОД РАДИ ШТА МУ ПРИЈЕ ПАДНЕ НА ПАМЕТ СВЕ ЈЕ ДОЗВОЉЕНО ЈАДНА ТИ ЈЕ ОВАКВА РЕП. СРПСКА РАДИ КО ШТА ХОЋЕ НЕМА ОДГОВОРНОСТИ ВАРА СЕ КРАДЕ СЕ МОЛИ СЕ БОГУ СЛАВЕ СЕ СЛАВЕ НИКАД БОЉЕ БОЖЕ САЧУВАЈ НАС ОВОГ ДОБРА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Врхунац

07.05.2017 20:55

Врхунац демократије.Нас султан не одговара ни комисијама ни посланицким одборима.Средњи вијек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зеки

08.05.2017 06:38

Свака будала зна да ова влада не одлуцује ни о цему и ниста се не пита!!

ОДГОВОРИТЕ